Inrikes #52/2018

Nazister i Ludvika varje dag fram till valet

Bild från centrala Ludvika den första maj 2018 då NMR demonstrerade med fanor och sköldar. Foto: Ulf Palm/TT

Militanta Nordiska Motståndsrörelsen storsatsar inför valet på tre orter i Ludvika kommun. Varje dag fram till den sista september har de tillstånd från polisen i Dalarna att finnas på plats och kampanja. Nu växer både ilskan och oron i kommunen.

Hot, misshandlar och trakasserier. Den militanta nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen har haft en intensiv inledning på sin valkampanj.

Nu bekräftar polisen att de gett NMR tillstånd att bedriva sitt politiska arbete i centrala Ludvika, Grängesberg och Fredriksberg varje dag. Tillståndet gäller mellan klockan 11 och 18, från och med juli, över valet och fram till den sista september.

– Det stämmer. NMR har ansökt precis som alla andra partier och vi har tillämpat en likabehandlingsmetod, säger Marielle Lindeberg på rättsenheten vid polisen i Dalarna.

Nazistorganisationen har de senaste åren legat bakom en lång rad våldsamma aktioner, bland annat bombdåden i Göteborg 2017. Flera högt uppsatta medlemmar har dömts för grova brott.

NMR satsar på kommunvalet i Ludvika till hösten. Efter förra valet finns de representerade i kommunfullmäktige genom ett kuppat mandat sedan en sverigedemokrat lämnat sin post. Orten har blivit bas för organisationens verksamhet i Norden.

Polisen har gett NMR tillstånd att bedriva valarbete i Grängesberg och Fredriksberg samt i korsningen Storgatan och Karlavägen i de centrala delarna av Ludvika. Där har de tillstånd att stå varje dag fram till dess att valet är över.

Det gör att många partier funderar om de törs sätta upp sina valstugor.

Ida Friberg, ordförande för Vänsterpartiet i Ludvika

Närvaron av en nazistisk organisation är något som med största sannolikhet kommer få stor inverkan på de andra partierna som vill bedriva sin verksamhet i området.

– Det här är katastrofalt för Ludvika som samhälle. Att ha NMR här hela tiden gör att folk väljer att åka till andra ställen och handla. De flesta tycker att det är väldigt olustigt att ha dem på gatorna och det finns naturligtvis också en rädsla, säger Ida Friberg, ordförande för Vänsterpartiet i Ludvika.

Hon menar också att det kommer att bli svårt för de andra partierna att bedriva en normal valrörelse i kommunen med nazisterna på torget.

– De utnyttjar de demokratiska rättigheterna vi har för att underminera demokratin. Det gör att många partier funderar om de törs sätta upp sina valstugor, och om det går att vara ute på gatorna för att prata politik. För de mindre partierna som inte har lika stora resurser kan det nog bli så att vissa väljer att inte gå ut. Det här sätter demokratin ur spel, säger Ida Friberg.

Vi jobbar för att alla partier på ett säkert och tryggt sätt ska få genomföra sina aktiviteter.

Marielle Lindeberg, rättsenheten vid polisen i Dalarna

Så sent som förra veckan meddelade RFSL Ungdom att de ställde in all sin verksamhet i Almedalen med anledning av att de kände sig hotade. Detta då polisen på Gotland gav NMR tillstånd att hålla bokbord alldeles i närheten av RFSL Ungdoms plats.

Almedalsveckan blev också tumultartad då nazisterna misshandlade och trakasserade oliktänkande på gatorna i Visby. Men det är inte något som polisen i Dalarna tagit hänsyn till.

– Nej det är inte något som vi haft med i vår bedömning. Det krävs väldigt mycket för att neka ett politiskt parti tillstånd, säger Marielle Lindeberg.

Men det blir ju ofta bråkigt med misshandlar och hot när NMR dyker upp. Tar ni inte med det i er bedömning?

– Vi jobbar för att alla partier på ett säkert och tryggt sätt ska få genomföra sina aktiviteter.

Och personerna som då känner sig hotade, borde ni inte ta hänsyn till deras trygghet före nazisternas?

– Vi kan inte neka någon på den grunden, säger Marielle Lindeberg.

Angelica Andersson från nätverket Dalarna Mot Rasism är starkt kritisk till att NMR fått tillstånd.

– Jag vet ärligt inte vad polisen håller på med. Många vittnar om starkt obehag. De tycker att det är jobbigt att gå ner på stan när NMR är där och det är klart att det blir otryggt. Det är en våldsbejakande nazistisk rörelse med flera individer som har en historia av att vara våldsamma, säger Angelica Andersson.

Hon förklarar att Dalarna Mot Rasism inom kort kommer att hålla ett möte för att diskutera hur de ska agera. De ser att nazisterna tillåts ta över stora delar av kommunens gator. Hon säger att situationen är svår och att nätverket hoppas få stöd av andra organisationer och partier för att protestera.

Vad tror du att det här kommer att leda till?

– En allt snabbare normalisering och etablering, Vi såg i Almedalen hur mycket utrymme och plats nazisterna fick. Ju oftare de syns och hörs desto lättare är det att se det som ett normalt inslag, säger Angelica Andersson och fortsätter:

– Det gör också att andra rasistiska grupper som Sverigedemokraterna framstår som ofarliga och att de får en skjuts av normaliseringsprocessen, vilket så klart också är en stor fara för demokratin.

Bara sedan den våldsamma attacken på en antirasistisk manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp 2013 har NMR gjort sig skyldiga till en lång rad attentat riktade mot HBTQ-personer, nyanlända, personer med funktionsnedsättning, folkvalda politiker och antifascister. Så sent som 2016 misshandlades en 28-årig man till döds sedan han protesterat mot den Finska Motståndsrörelsen i Helsingfors.

Arbetaren har sökt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson för en kommentar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan