Ryanair-anställda hotar med strejk i juli

Kabin- och markpersonal vid det kontroversiella flygbolaget Ryanair är redo att gå ut i strejk. Det sker i protest mot låga löner och dåliga arbetsvillkor, något som företaget blivit ökända för runt om i Europa.

Utrikes
Flyg har redan börjat ställas in medan förhandlingar pågår i en rad frågor mellan Ryanair och personalen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

De anställda på Ryanair hotar med att gå ut i strejk i slutet av juli. De har en kravlista med 34 punkter om allt från högre löner till bättre arbetsvillkor.

Det irländska lågprisbolaget har blivit ökända i flygbranschen för sina dåliga arbetsvillkor. Anställda har flera gånger vittnat om den rådande personalpolitiken. Just nu sitter företaget i förhandlingar med flera fackföreningar som organiserar de anställda runt om i Europa.

– Villkoren hos Ryanair har blivit hårt kritiserade de senaste åren, vad gäller frågor som exempelvis låga löner, drakoniska disciplinära åtgärder, onåbara försäljningsmål samt att anställda måste betala för saker som de flesta anständiga arbetsgivare tillhandahåller, skriver en talesperson för det globala transportarbetarfacket ITF i ett uttalande.

Strejken är planerad till den 25 och 26 juli. Den kan komma att påverka de flygplatser som trafikeras av Ryanair i Spanien, Italien, Portugal och Belgien.

Så sent som i torsdags förra veckan tvingades Ryanair ställa in ett trettiotal flygningar mellan Irland och Storbritannien sedan bolaget inte lyckats komma överens med sina piloter i en rad fackliga frågor.