Bild #24/2018

Teknologisk omsorg

Kan robotar lösa bristen på arbetskraft när vi blir allt fler äldre? Det är den frågan utställningen Kaigo Robotto på Arbetets museum i Norrköping kretsar kring. Foto: Said Karlsson

[UTSTÄLLNING] Kaigo Robotto – robotar i japansk äldrevård Arbetets museum i Norrköping Pågår fram till den 6 juni 2018 Inom några år räknar man i Japan med att var tredje person kommer vara över 65 år. För att ge de äldre ett bra liv och underlätta vårdpersonalens arbete, i takt med att samhället tagit allt […]

[UTSTÄLLNING] Kaigo Robotto – robotar i japansk äldrevård
Arbetets museum i Norrköping
Pågår fram till den 6 juni 2018

Inom några år räknar man i Japan med att var tredje person kommer vara över 65 år. För att ge de äldre ett bra liv och underlätta vårdpersonalens arbete, i takt med att samhället tagit allt större del av ansvaret för äldreomsorgen, har intresset för robotteknik ökat.

Said Karlsson är fotograf och journalist som tillsammans med Arbetets museum dokumenterat användningen av robottekniken i japansk äldrevård.

“Kaigo Robotto” är termen som används för den speciellt framtagna robottekniken, som består av såväl sociala robotar som sensorer för att förebygga fallolyckor och robotbälten för att ge personalen mer kraft.

Vårdpersonal, äldre, robottillverkare, fackliga företrädare och forskare finns representerade på utställningen som öppnade i fredags på Arbetets museum i Norrköping. Projektet har skett i samarbete med fackförbundet Kommunal och även exempel på robotteknik som förekommer i svensk äldrevård visas.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga