Intervjun #59/2017

“Vi vägrar att användas som spelpjäser”

Banderoll från förra årets Revolutionär Pride i Stockholm. Foto: Privat

I dag drar Revolutionär Pride igång. Med ett fullspäckat schema vill autonoma hbtq-socialister som tröttnat på hur avpolitiserat och kommersialiserat Stockholm Pride har blivit, visa var de har sina verkliga sympatier. Arbetaren snackade med Josefin i nätverket Revolutionär Pride Stockholm inför avspark.

Onsdag till lördag arrangerar Revolutionär Pride en alternativ Pridevecka på kulturhuset Cyklopen i Stockholmsstadsdelen Högdalen. Evenemanget är gratis och öppet för alla.

Veckan är ett försök att diskutera hur kampen för hbtq-personers rättigheter inte är ett självständigt projekt eller enbart ett identitetspolitiskt projekt men också en förhoppning om att fler ska få upp ögonen för att det fortfarande finns ett revolutionärt engagemang i hbtq-Stockholm. Något som lätt kan överskuggas av företagens och ordningsmaktens kidnappning av regnbågsflaggan. Inte minst så här års.

– Vi vill bygga en motkraft till det som i dag är ett väldigt kommersiellt, avpolitiserat och otillgängligt Pride och bygga en antikapitalistisk plattform i ett hbtq-sammanhang. Vi vill ge tillbaka till den rörelsen vi kommer ifrån och Revolutionär Pride är ett sätt att göra det, säger Josefin, som egentligen heter något annat, till Arbetaren.

Varför är det viktigt att ha alternativa events under “vanliga” Pride?

– Stockholm Pride är ett extremt stort evenemang – hbtq-personer från hela Sverige och Europa kommer för att delta. Samtidigt vet vi att vi inte är ensamma om att känna oss malplacerade inom ramarna för hur Pride ser ut i dag. Just därför är det viktigt att synas där. Vi vill kunna uttrycka vårt missnöje och föra kritik mot den rådande ordningen, samtidigt som vi genom vår självorganisering kan sätta en egen agenda och visa: ”hör ni, det finns ett alternativ!”

Josefin tycker generellt att mer fokus i rörelsen borde läggas på frågor om klass. Hon påminner om att ekonomisk ojämlikhet även finns inom hbtq-rörelsen och att de rättigheter rörelsen kämpat sig till inte existerar i ett vakuum.

– Till exempel när ett gaymedelklasspar i Stockholm kan köpa en surrogatmamma i Georgien finns det fortfarande i Sverige ett mörkertal kring hur många transpersoner och andra inom hbtq-spektrat som är utsatta men inte kan få hjälp på grund av knappa ekonomiska resurser eller pappersstatus.

Under tiden fram till nästa Pride kommer vi fortsätta att driva hbtq-frågor i våra organisationer, på våra arbetsplatser, och andra ställen där det kan behövas. Det finns fler dagar på året än Pride där vi måste ta kampen.
“Josefin”, från nätverket Revolutionär Pride Stockholm

Josefin tar också upp tillgängligheten på ”officiella” Pride för asylsökande och papperslösa som hon anser vara riktigt dålig. Höga avgifter och polisnärvaro gör det inte lätt. Det är bland annat därför som antifascismen kommit att bli en grundläggande praktik för Revolutionär Pride.

– Vi ser högerpopulister som använder sig av hbtq-frågor som politisk spelpjäs mot flyktingar och personer med utländsk bakgrund. Andra sidan av myntet är de militanta rörelser som vill ”värna om kärnfamiljen” genom att ”krossa homolobbyn”. Vi vägrar att användas som spelpjäser för någon annans politiska agenda när vi vet att vi senare kommer bli kastade under bussen. Vi känner betydligt större samhörighet med de som inte får ha en egen röst i samhället än ultrakonservativa opinionsbildare, säger Josefin.

Hur mår engagemanget ni har i gruppen alla andra dagar på året?

– Som med all organisering står arbetet och faller med dess medlemmar. Något som är både positivt och negativt. Beroende på medlemskonstellationen i olika grupper så kommer vissa saker ha lättare att komma upp på agendan än andra.

Josefin understrycker vikten av att hbtq-personer inom den utomparlamentariska rörelsen går ihop och bygger en plattform tillsammans, men hon tror samtidigt att engagemanget är på långsamt uppsving igen, och hoppas att Revolutionär Pride i år kan ge folk, som inte redan är organiserade, en anledning att bli det.

– Efter Pride kommer vi utvärdera hur alla tycker att arbetet har gått och se vad som kan göras bättre till nästa gång. Under tiden fram till nästa Pride kommer vi fortsätta att driva hbtq-frågor i våra organisationer, på våra arbetsplatser, och andra ställen där det kan behövas. Det finns fler dagar på året än Pride där vi måste ta kampen.

Bland mycket annat rekommenderar Josefin att lyssna på RFSL Ungdoms föreläsning om hbtq- och asylrätt på torsdag klockan 16. På fredag har de också en workshop i DIY-transhälsa och feministiskt självförsvar. Dagen avslutas sedan med fest, också den på Cyklopen.

Hela schemat för Revolutionär Pride finns på Facebook-sidan ”Revolutionär Pride Stockholm”. De kommer också att delta med ett eget antifascistiskt block i Prideparaden på lördag klockan 12 som alla är varmt välkomna att delta i. För den som befinner sig i södra Sverige finns ett liknande arrangemang i Malmö till helgen – Rosa/Svart Pride.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga