Arbetsrätt under ockupation

I juni har Västbanken, inklusive östra Jerusalem, ockuperats av Israel i 50 år. Listan på folkrätts- och människorättsbrott under den tiden kan göras lång. Men situationen under ockupationen har även inneburit svåra förhållanden för många arbetande palestinier – och lett till en splittrad palestinsk arbetar- och fackföreningsrörelse.

Senast klockan 07.15 varje var­dagsmorgon måste 30-åriga Sheerin vara i Qalandia utanför Ramallah på palestinska Västbanken och stiga på en speciell buss för palestinska hälsovårdsarbetare som jobbar i Israel.

FAKTA Palestinsk arbetarrörelse

Den palestinska arbetarrörelsen grundades på 1920-talet. Efter utropandet av staten Israel och det följande israelisk-arabiska kriget 1948, då Västbanken ham­nade under jordansk kontroll och Gaza under egyptisk, fick den palestinska fackföreningsrörelsen sitt högkvarter i Jordaniens huvudstad Amman.

Efter den israeliska ockupa­tionen 1967 blev fackförenings­rörelsen mer aktiv i Gaza och på Västbanken. I slutet av 1960-talet/början av 1970-talet blev PGFTU, Generalfederationen för Palestinas fackförbund, självständigt från den jordanska fackföreningsrörelsen och en av de största organisationerna under PLO.

1990 undertecknade de olika palestinska partierna ett avtal om att arbetarrörelsen skulle förenas i PGFTU under PLO.

Efter Oslo-avtalet 1993 har det varit många motsättningar inom PGFTU. En del förbund har gått sin egen väg och bildat egna federationer. Den största är Federationen för självständiga och demokratiska fackförbund och arbetarkommittéer i Palestina, som har cirka 50 000 medlemmar. Det finns även flera mindre federationer samt självständiga eller politiska/religiösa fack­föreningar.

Endast 10–15 procent av de palestinska anställda uppskattas vara fackligt anslutna.

– Om jag är två minuter sen missar jag bussen. Då blir det problematiskt att kom­ma till jobbet, säger hon.

Då får hon köa, kanske i timmar, innan hon släpps genom separationsbarriären som Israel började bygga kring Västbanken 2002 och som ska bli 720 kilometer lång. Först på den israeliska sidan kan hon ta en taxi eller buss till sitt arbete på en medicinsk klinik utanför östra Jerusalem.

Detta är bara ett av många problem som den israeliska ockupationen av Västbanken, som i juni har pågått i 50 år, medför för palestinska arbetare.

Det var efter sexdagarskriget den 5–10 juni 1967 som Israel ockuperade Västbanken, inklusive östra Jerusalem, samt Gaza. Israel lämnade Gaza 2005, men området är under israelisk blockad sedan 2007.

– Det värsta med ockupationen är att jag är ständigt rädd, samt känslan av att det alltid saknas något i våra liv, säger Sheerin.

Vi träffas i flyktinglägret Jalazone, i utkanterna av Ramallah, där Sheerin bor med sin man och deras tre barn. Lägret anlades för palestinier som flydde eller fördrevs från sina hem i dagens Israel under kriget som följde på den judiska statens grundande 1948.

I dag är lägret en överbefolkad Ramallahförort där husen ständigt växer på höjden. Efter Osloavtalet 1993 mellan Israel och PLO (Palestinska befrielseorga­nisatio­nen) delades Västbanken upp i A-zoner, som kontrolleras av de palestinska myndigheterna, och B-zoner där israelerna står för säkerheten och palestinierna för civiladministrationen. Över 60 procent är dock C-zoner, som är under total israelisk kontroll.

– Vi är som fångar som inte kan röra sig fritt, säger Sheerin.

Minst 90 000 palestinier från Västbanken arbetar i Israel eller på någon av de cirka 140 israeliska bosättningarna som breder ut sig på ockuperad palestinsk mark i strid med internationell lagstiftning. Drygt 63 000 palestinier har, liksom Sheerin, israeliska arbetstillstånd. Hon trivs på sin arbetsplats.

– Jag har fasta arbetsuppgifter, 90 dagars betald mammaledighet, försäkringar och andra rättigheter som finns i den israeliska arbetslagstiftningen. Var sjätte månad höjs min lön med 200 shekel (488 kronor), säger hon.

Sheerin låter inte bitter när hon berättar att hennes månadslön, på motsvarande 12 250 kronor, är något lägre än den som israeler med samma arbetsuppgifter har.

Arbetslösheten på Västbanken ligger på cirka 28 procent och minimilönen på 3 555 kronor i månaden. Något högre är lönerna för de 22 000 palestinier som jobbar i israeliska bosättningar eller i de 16 israeliska industrizonerna på Västbanken.

Tidigare arbetade Sheerin på en sminkfabrik i en bosättning.

– Jag vantrivdes. Arbetet var hårt utan några fasta arbetsuppgifter. Vi fick ofta jobba över utan övertidsersättning, säger hon.

Ospecificerade avdrag gjordes på hennes lön, berättar hon, men en del gick till kostnaderna för att förnya tillståndet som palestinier måste ha för att arbeta i bosättningarna. Palestinsk arbetslagstiftning gäller inte i bosättningarna, men 2007 fastslog Israels högsta domstol att den israeliska arbetslagstiftningen gör det.

– Vi hade inga rättigheter alls. Ingen graviditetsledighet, inga försäkringar, ingen sjuklön – inget, säger Sheerin.

Palestinska fackföreningar har inget inflytande i bosättningarna och inte på israeliska arbetsplatser heller. Sheerin får inte ansluta sig till israeliska fackföre­ningar eftersom hon inte är israelisk medborgare.

Hon och hennes man, Shady, vill inte uppge sina efternamn. Att arbeta i bo­sättningar ses inte med blida ögon av alla.

– Men många ser realistiskt på det. Om man erbjuds 1 500 shekel (3 670 kronor) i månadslön på en palestinsk arbetsplats, men 3 000 shekel i en bosättning, så väljer de flesta det senare alternativet, säger Shady.

30-åriga Sheerin är palestinsk arbetare i Israel. Hon får inte gå 
med i israeliska fackföreningar.
30-åriga Sheerin är palestinsk arbetare i Israel. Hon får inte gå med i israeliska fackföreningar. Foto: Bengt Sigvardsson

En bit från Sheerins hus sitter 36-årige Ahmed och 26-årige Muhammed och dricker te hos en kompis. De är byggnadsarbetare och tar jobb både på Västbanken, i Israel och i bosättningarna, men de skaffar israeliska arbetstillstånd den inofficiella vägen. Den höga arbetslösheten på Västbanken i kombination med att det är svårt att få arbetstillstånd i Israel har lett till en svart marknad.

Enligt den palestinska fackliga central­organisationen PGFTU (Generalfederationen för Palestinas fackförbund) är såväl israeliska blufföretag som riktiga företag inblandade.

– Våra fixare brukar ta 2 500 shekel (cirka 6 100 kronor) för ett arbetstillstånd. Det motsvarar en veckas lön. Har vi otur får vi inte tillräckligt med jobb för att tjäna in ”avgiften”, säger Ahmed.

De palestinska arbetarna samlas på oli­ka platser på den israeliska sidan, dit arbetsköparna kommer. Eftersom arbetet inte är lagligt har arbetarna inga rättig­heter.

– Får vi problem med arbetsköparna får tillståndsfixaren lösa det. Han har ansvaret för oss, säger Ahmed.

– Det finns många fixare. Vi ställer höga krav på dem. Verkar en opålitlig går vi bara vidare till nästa, säger Muhammed.

Den israeliska ockupationen av Väst­banken är nu inne på sitt femtionde år. 2002 började Israel bygga en separations­barriär kring Västbanken som ska bli 720 kilometer lång.
Den israeliska ockupationen av Väst­banken är nu inne på sitt femtionde år. 2002 började Israel bygga en separations­barriär kring Västbanken som ska bli 720 kilometer lång. Foto: Bengt Sigvardsson

I Tulkarm, på norra Västbanken, huserar Nya palestinska fackförbundsfederation eller Nya förbunden (på engelska New Unions), den nyaste av sex palestinska fackföreningsfederationer. Den godkändes som federation i mars 2016 och består av 28 förbund med 10 000 medlemmar.

– Ockupationen har lett till förtryck och exploatering av palestinska arbetare, dundrar federationens ordförande Mohammed Blady.

Västbankens största jordbruksarealer och de flesta naturtillgångarna finns i C-zonerna.

– Ockupationen hindrar oss att utnyttja resurser som skulle kunna skapa tiotusental nya jobb, säger han.

Om mitt golv är skitigt och min skjorta smutsig kan jag inte skylla på ockupationen. Ingen kan klandra den för att vi inte har en arbetsdomstol.
Mohammed Blady, orförande för Nya palestinska fackförbundsfederation

I en rapport från 2013 uppskattade Världs­banken att om palestinierna fick till­gång till C-områdena skulle det inbringa 3,4 miljarder dollar årligen till den palestinska ekonomin.

All import och export kontrolleras av Israel, likaså tillgången till el och vatten.

– Men allt kan inte skyllas på ockupationen. Om mitt golv är skitigt och min skjorta smutsig kan jag inte skylla på ockupationen. Ingen kan klandra den för att vi inte har en arbetsdomstol, säger Mohammed Blady.

Han anser att den palestinska arbetslagstiftningen från år 2000 är bra, men att den inte implementeras för att det inte finns en palestinsk arbetsdomstol. Arbetsrättstvister behandlas i civila domstolar, där de har låg prioritet.

– Det är ofta tydligt att domstolarna inte vet något om arbetsrättsfrågor, säger Mohammed Blady.

Bilder på PGFTU:s högkvarter i Ramallah av pale­­­stin­ska arbetare som dött i arbetsplatsolyckor i Israel.
Bilder på PGFTU:s högkvarter i Ramallah av pale­­­stin­ska arbetare som dött i arbetsplatsolyckor i Israel. Foto: Bengt Sigvardsson

Majoriteten av Västbankens arbetare är inte fackligt anslutna, något som Mohammed Blady menar beror på att de har tappat förtroendet för fackföreningarna.

– Vår främsta prioritet är att återge värdigheten till de nationella förbunden och att arbetarna återfår förtroendet för dem. Arbetarnas intressen ska sättas främst. Vi är självständiga från myndigheter, arbetsköpare och politiska partier, säger han.

Mohammed Blady är även ordförande för Palestinska livsmedels- och jordbruksarbetareförbundet, som tidigare tillhör­de PGFTU. 1990 enades de palestinska partierna om att arbetarrörelsen skulle förenas i PGFTU under PLO. Efter Osloavtalet hävdar Mohammed Bla­dy att valen till förtroendeposterna i PGFTU:s styrelse har varit riggade.

Han får medhåll av Jamal Juma’, som är medlem i Förbundet för frivilligorganisationsanställ­da.

– PGFTU är inte en demokratisk orga­nisation längre. Valen av förbundsrepresentanter är bara en show. Posterna delas upp bland representanter för PLO:s poli­tiska partier, säger han.

De är kritiska till att PGFTU har ingått avtal med den israeliska centralorganisationen Histadrut.

– PGFTU behandlar Histadrut som en partner, inte som en del av ockupationen. Avtalen legitimerar ockupationen, säger Mohammed Blady.

Kvinnor kan inte prata öppet med sina familjer om sexuella trakasserier. Då skulle de skuldbeläggas.
Fatneh Abu Nasser, medlem i Förbundet för frivillorganisationsanställda

Fatneh Abu Nasser är medlem i Förbundet för frivillig­organisationsanställda. Hon har varit arbetslös sedan 2010 och sitter med i federationen Nya förbundets kvinnosektion.
Fatneh Abu Nasser är medlem i Förbundet för frivillig­organisationsanställda. Hon har varit arbetslös sedan 2010 och sitter med i federationen Nya förbundets kvinnosektion. Foto: Bengt Sigvardsson

Endast 13 procent av de yrkesverksamma på Västbanken är kvinnor.

Fatneh Abu Nasser är medlem i Förbundet för frivillorganisationsanställda. Hon har varit arbetslös sedan 2010 och sitter i Nya förbundens kvinnosektion. Hon berättar att kvinnor har lägre löner och utsätts för mer diskriminering är män. Många blir sexuellt trakasserade på arbetsplatserna.

– Kvinnor kan inte prata öppet med sina familjer om sexuella trakasserier. Då skulle de skuldbeläggas. Det är en enorm uppgift att ändra på detta, men vi jobbar på det. Vi försöker nå ut till så många palestinska kvinnor som möjligt – både de som jobbar i Israel och Palestina – och utbilda dem om arbetslagstiftningen och deras rättigheter, säger Fatneh Abu Nas­ser.

I PGFTU:s lokaler i Ramallah försvarar Husain Al-Foqahaa från PGFTU:s styrelse avtalen som ingicks med Histadrut under och efter Osloavtalet 1993.

– Då fanns det 150 000 palestinska dag­lönare i Israel. Vi var tvungna att göra något åt deras förhållanden, säger han.

Han räknar upp flera problem som pale­stinska arbetare hade i Israel.

– Eftersom vi inte tilläts – och fortfarande inte tillåts – representera dem i Israel fanns det ingen som kunde föra deras talan, säger Husain Al-Foqahaa.

Samtidigt drogs avgifter på deras löner till Histadrut.

– De betalade fackavgifter utan att få ut något av det, säger han.

Eftersom vi inte får göra fältbesök på arbetsplatserna i Israel får vi ofta anlita israeliska arbetsrättsjurister.
Husain Al-Foqahaa, från PGFTU:s styrelse

I avtalen förbinder sig Histadrut att kontrollera att de palestinska arbetarna har samma rättigheter som de israeliska. Av fackföreningsavgifterna ska hälften gå till PGFTU. Husain Al-Foqahaa menar dock att Histadrut inte arbetar tillräckligt för de palestinska arbetarnas bästa.

– Eftersom vi inte får göra fältbesök på arbetsplatserna i Israel får vi ofta anlita israeliska arbetsrättsjurister, säger han.

Husain Al-Foqahaa säger att miljarder dollar under årens lopp har dragits på palestinska arbetares löner och gått till Israels nationella fond. Diskussioner förs nu om att överföra pengarna till
PGFTU och de palestinska myndig­heterna.

– Om vi lyckas ska pengarna gå till den palestinska socialförsäkringsfonden, säger Husain Al-Foqahaa.

Värst arbetsförhållanden har palestinier som arbetar i bosättningarna, menar han.

– De har noll rättigheter och arbetar ofta i en farlig miljö. De flesta är dag­lönare. De med månadslön har många märkliga avdrag på sina lönespecifikationer, säger Husain Al-Foqahaa.

”PGFTU är inte en demokratisk or­ga­­nisation längre. Posterna delas upp bland representanter för PLO:s poli­tiska partier”, säger Jamal Juma, medlem i Förbundet för fri­villig­organisationsanställda.
”PGFTU är inte en demokratisk or­ga­­nisation längre. Posterna delas upp bland representanter för PLO:s poli­tiska partier”, säger Jamal Juma, medlem i Förbundet för fri­villig­organisationsanställda. Foto: Bengt Sigvardsson

Israelerna är inte ensamma om att ex­ploatera palestinska arbetare. På mån­ga palestinska arbetsplatser ligger löner­na under minimumlönen, säkerhets­föreskri­fter nonchaleras och anställnings­tryggheten lika med noll.

Husain Al-­Foqahaa bedömer att arbets­lagstiftningen endast är implementerad på 40 procent av arbets­platserna.

– Och nu vill företagsledarna modifiera arbetslagstiftningen. Arbetsministeriet medlar mellan dem och oss, säger han.

Förhandlingarna sker dock på ojämlika vill­kor.

– Det finns en stark relation mellan företagsledarna och regeringen. Många i regeringen är teknokrater som även är affärsmän, säger Husain Al-Foqahaa.

Fram till Osloavtalet var PGFTU:s största problem den israeliska ockupationen, säger han.

– Ockupationen är fortfarande ett problem, men nu har vi även problem med vår egen regering och de palestinska arbets­köparna.

PGFTU har 140 000 medlemmar. Av Västbankens arbetsstyrka på 1,2 miljoner personer är endast 10–15 procent med i en fackförening, något som Husain Al-Foqahaa tror beror på att få arbetare känner till facket, men även att man motarbetas av arbetsköparna.

– Många arbetare är rädda för att bli avskedade om de går med i facket, säger han.

Faktumet att fackföreningsrörelsen är splittrad utnyttjas av myndigheterna, menar han.

– Alla förhandlingar drar ut på tiden eftersom myndigheterna säger att de måste rådgöra med alla förbund.

Myndigheterna blandar sig även direkt i PGFTU:s angelägenheter. Husain Al-Foqahaa berättar att PGFTU höll sin femte kongress 2016 trots att myndigheterna hade uppmanat dem att senarelägga den.

– Då fryste myndigheterna vårt bankkonto i nio månader som en kollektiv bestraffning, säger han.

FAKTA Ockupationen

Israel grundades som judisk stat i det tidigare brittiska Palestinamandatsområdet 1948.

Den folkfördrivning och det krig mellan israeliska och arabiska styrkor som följde på grundandet utmynnade i att Israel lade under sig huvuddelen av området, medan grannlandet Trans­jordanien – föregångaren till Jordanien – lade under sig Västbanken, och Egypten tog kontrollen över Gazaremsan.

Under sexdagarskriget den 5–10 juni 1967 ockuperade Israel Väst­banken och östra Jerusalem samt Gazaremsan.

Den palestinska paraply­organisationen PLO förde en väpnad befrielsekamp fram till 1993, då den undertecknade Oslo-avtalet med Israel. Det var en färdplan mot en tvåstats­lösning som delade upp Västbanken i olika zoner.

A-zoner kontrolleras av palestinska myndigheter. I B-zonerna är säkerheten i händerna på Israel medan palestinierna sköter den civila administrationen. Över 60 procent av Västbanken är dock C-zoner som är under total israelisk kontroll.

Det palestinska östra Jerusalem har annekterats och utropats som en del av Israels odelbara huvudstad, något som inget annat land har erkänt.

Israel lämnade Gaza-remsan 2005. Två år senare tog Hamas-partiet kontrollen i Gaza, som sedan dess är under israelisk blockad. På Västbanken är Hamas konkurrent, al-Fatah, det ledande partiet.

Kontot öppnades igen efter internationella påtryckningar och efter att PGFTU hade gått med på ”förödmjukande” vill­kor. Bland annat att kongressen och valen till förtroendeposter gjordes om samt att myndigheterna fick utse en del av kandidaterna.

– Det var den värsta överenskommelse som vi någonsin har gjort, säger Husain Al-Foqahaa.

PGFTU:s mål är nu är att ena arbetarrörelsen och arbeta för en självständig och demokratisk fackföreningsrörelse, något som går stick i stäv med anklagel­serna om att PGFTU är under foten på PLO:s politiska partier.

Husain Al-Foqahaa medger att kritiken inte är obefogad. Systemet är ingrott. Även detta faktum utnyttjas av regeringen.

– Den försvagar oss genom att utnyttja representanternas partitillhörigheter. Vi försöker ändra på detta, men har inte lyck­ats till 100 procent än, säger han.

Ett förbund som har lyckats bättre med sina mål än andra är Palestinska lärarförbundet. Det överlevde myndigheternas olagligförklarande av Offentliganställdas förbund i november 2014. Lärarna lam­slog nästan Västbanken i början av 2016.

– Myndigheterna försenade gång på gång genomförandet av ett avtal från 2013 om bättre löner samt löneökning och högre befattningar utifrån antal arbetade år, säger Amjad Daoud Hasan Saleh från Lärarförbundets styrelse när vi träffas på dess högkvarter i Ramallah.

– Vi gav myndigheterna en tidsfrist att fixa det. När de ignorerade oss började vi gradvis höja våra röster. Det utvecklades till en vild lärarstrejk i början av 2016, säger Fayhaa Albash, som är högskole­lärare och förbundets internationella tales­­person.

35 000 lärare strejkade och protesterade på gator och torg.

– Den gamla förbundsstyrelsen tvingades avgå när den inte lyckades få igenom våra krav, säger Amjad Daoud Hasan Saleh.

– Till slut sade presidenten åt myndigheterna att uppfylla våra krav. I dag har 90 procent av avtalet uppfyllts, de övriga löftena hoppas vi snart infrias, säger Fayhaa Albash.

Det var dock inte enbart strejker och protester som fick Lärarförbundet att överleva. Amjad Daoud Hasan Saleh berättar att förbundet alltid har varit lojalt mot PLO och haft en speciell plats i organisationens hjärta.

– Så länge PLO existerar kommer vi också att göra det, säger han.

Publicerad
4 hours sedan
Bilarbetarna på Volkswagen i den amerikanska delstaten Tennessee organiserar sig
Kraven på högre löner och bättre villkor ser ut att ge resultat. Foto: George Walker/AP/TT

Amerikanska södern: Facklig framgång när bilarbetarna bet ifrån

Arbetarna på Volkswagens fabrik i delstaten Tennessee har röstat för att organisera sig fackligt i UAW. Omröstningen ses som ett genombrott för facklig organisering i de amerikanska sydstaterna.

– Ni har visat vägen, nu tar vi kampen vidare till Mercedes och alla andra, sade förbundets ordförande Shawn Fain till en jublande folkmassa.

Beslutet att organisera sig fackligt beskrivs som ett genombrott i den amerikanska södern, där fackföreningar historiskt sett haft ett svagt inflytande.

Historisk bilstrejk

När nu 73 procent av arbetarna på Volkswagens fabrik i delstaten Tennessee röstat för att gå in i United Auto Workers, UAW – facket med omkring 400 000 medlemmar som bland annat organiserar anställda inom biltillverkningsindustrin – kan det mycket väl bli början på något nytt i USA. Inte minst efter förra årets historiska storstrejk där 13 000 bilarbetare vid fordonsjättarna General Motors, Ford och Stellantis Jeep förra året lade ner arbetet med krav på kraftiga löneökningar.

UAW:s ordförande Shawn Fain håller tal till Volkswagen-arbetarna i Tennessee. Foto: George Walker/AP/TT

Volkswagen-arbetarnas beslut att organisera sig fackligt beskrivs redan som historiskt. Det är nämligen första gången sedan 1940-talet som arbetare på en bilfabrik i den amerikanska södern röstar för facklig organisering, skriver Reuters.

Och redan nu smids det planer i andra sydstater där bilarbetarna väntas göra samma sak som sina kollegor i Tennessee.

I bland annat Alabama hålls inom bara några veckor en liknande omröstning på den väldiga Mercedes Benz-fabriken och UAW-ordföranden Shawn Fain har tidigare sagt att facket kommer driva på för fortsatt organisering på bilfabrikerna i flera andra delstater den kommande tiden.

Allt fler unga positiva till facket

Förra året rapporterade Arbetaren om undersökningen från det amerikanska opinionsinstitutet GBAO som visar att stödet för facklig organisering vuxit sig starkare än på väldigt länge.

Inte minst bland unga som i betydligt högre grad än den äldre generationen ställer sig positiva till strejker och andra fackliga stridsåtgärder för bättre arbetsvillkor.

Publicerad Uppdaterad
21 hours sedan
Foto av Sara Karlen med Degerfors arena Stora vall i bakgrunden.
Sara Karlén är doktorand i idrottsvetenskap, hängiven fotbollssupporter och ny krönikör i Arbetaren. Foto: Tommy Pedersen/TT, privat

Sara Karlén:
Tjenare lattesöder, här kommer arbetarklassen

”Den supporterkultur som jag engagerar mig i har varit den enda plats där min klassbakgrund inte har nedvärderats, utan snarare tvärtom.” Sara Karlén om fotboll och klass.

Klasstillhörighet inom fotbollen har alltid varit en viktig markör. Supportrar framhäver gärna sin lokala identitet och därtill sin klasstillhörighet. Inom fotbollen finns fortfarande värderingar och relationer kring detta, och att vara arbetarklass anses vara någonting fint och ”äkta”.

Inte så förvånande är det bruksortslaget Degerfors som främst håller detta vid liv. I mars visade supportrarna upp ett tifo under bortamatchen mot Djurgården med texten: ”Ingen stil – bara arbetarklass”. En humoristisk pik till Djurgårdarnas egna uttryck: ”Stil & klass”. 

Ett annat exempel är från några år sedan, när Degerfors spelade på Tele2 mot Hammarby, och supportrarna visade upp en banderoll med texten ”Tjenare lattesöder, här kommer arbetarklassen”.

Arbetarklass och supporterkultur

Inom supporterkulturen är de noga med att saker ska vara just “äkta”. I mångt och mycket betyder det att vara trogen sitt lokala lag och sin klassbakgrund – ofta går staden och klassen hand i hand. Ett exempel är att IFK Göteborg varit laget med bred publik och med en markör av att vara arbetarklass. I samma stad finns Örgryte IS som kommit att bli förknippad med medelklassen.

I Stockholm är den symboliska kampen om staden och stadsdelarna ständigt närvarande genom Stockholmslagens tifon. Men från att de olika klubbarna i Stockholm rört sig inom olika stadsdelar uttrycks numera en gemenskap kring staden. Kanske för att många städer blivit mer och mer segregerade och stadsdelar fått nya betydelser. Det som en gång var arbetarklassens Söder är i dag någonting annat. Förmodligen är just Södermalm ett av de tydligaste exemplen på stadsdelar som gentrifierats. Men, som sig bör, anammar Hammarbyarna den plats där de grundades. 

Att kunna identifiera sig med en fotbollsklubb via staden kan däremot skapa en gemenskap där det går att överbrygga klass, kön, etnicitet, ålder med mera. Lokalpatriotism kan på så vis föra samman olika människor. I mitt fall gäller detta staden Borås och fotbollslaget IF Elfsborg. För mig personligen är den klackläktare som jag står på och den supporterkultur som jag engagerar mig i den viktigaste platsen för att kunna möta olika typer av människor (ja, inte är det på min arbetsplats på universitetet i alla fall). Det har också varit den enda plats där min klassbakgrund inte har nedvärderats, utan snarare tvärtom.

Klassbegreppets frånvaro i samhället

I Sveriges politiska och sociala samtal lyser däremot klassbegreppet med sin frånvaro, trots politikernas attack mot arbetarklassen. Kanske beror det på ordets svåra definition, kanske för att många lämnat tron på dess betydelse i den neoliberala världsåskådningen, där allt är möjligt om individen bara ‘kämpar’.

Här skiljer sig värderingarna inom fotbollen från många andra delar av samhället. Inom fotbollen får arbetarklassen vara någonting fint och något som kan ge status. Min förhoppning är att klassmedvetenheten inom fotbollen får leva kvar, dels utifrån sin livslånga historia och dels för att uppmärksamheten och uppvärderingen av arbetarklassen måste finnas.

Publicerad Uppdaterad
5 days sedan
Montage, Arbetarens reporter Vendela Engström och vik. tf. chefredaktör står inklippt framför en grupp officerare
Vendela Engström är Arbetarens vikarierande tillförordnade chefredaktör. Foto: Henrik Montgomery / TT, Johan Apel Röstlund

Vendela Engström:
Svik nationen – stå upp för fred

”Vad som behövs är en radikal fredsrörelse som kompromisslöst kräver nedrustning”, skriver Vendela Engström.

De senaste åren har antalet väpnade konflikter där stater strider mot varandra eller där minst en stat strider mot en rebellgrupp, legat på en historiskt hög nivå. År 2022, samma år som Ryssland invaderade Ukraina, mätte Uppsala universitets konfliktdatabas 55 sådana konflikter. Det går att jämföra med år 2000 till 2013 då motsvarande siffra låg på mellan 31 och 39. Parallellt med den här utvecklingen har det skett en kraftig ökning av antalet döda till följd av väpnade konflikter.

Sedan mätningen gjordes har kriget på Gazaremsan inletts, ett krig som allt mer liknar ett regelrätt folkmord på palestinier. Enligt FN har fler barn dött i Gaza under det senaste halvåret än alla väpnade konflikter tillsammans under de senaste fem åren. Och bomberna fortsätter falla. 

Värst drabbas civilbefolkningen

I skuggan av Rysslands invasion av Ukraina och kriget på Gazaremsan, så har över 6 miljoner människor tvingats på flykt till följd av den väpnade konflikten som just nu pågår i Sudan. 

Det är aldrig de politiska makthavarna som drabbas värst av krig. De som drabbas värst är civilbefolkningen. 

”Länder behöver arméer bara för att andra länder har arméer. Om ingen hade en armé skulle ingen behöva dem”.  Så skriver den kände antropologen och anarkisten David Greaber i boken Bullshit jobs där han beskriver militäryrket som meningslöst.

Runt om i världen pågår en omfattande militarisering. Inte minst i Sverige. Vi är nu med i Nato, en process som gick igenom utan folkomröstning. USA ska få tillgång till militära baser runt om i landet samtidigt som regeringen lägger allt mer pengar på försvaret. 

Regeringen väljer vapen istället för fred

Förra året köpte den svenska Försvarsmakten in en stor mängd militära radiosystem från Israels största vapentillverkare Elbit Systems. Det är ett direkt stöd till den israeliska krigsmaskinen. 

Parallellt med detta har regeringen avskaffat det ekonomiska stödet till landets fredsorganisationer – organisationer som behövs mer än på länge. 

Under de senaste åren har de kapitalistiskt drivna kriserna accelererat och avlöst varandra. Inte minst när det kommer till klimat och ekonomi. Det har i sin tur lett till ökade geopolitiska spänningar. 

Krig och vapenhandel har länge varit en viktig del av världsekonomin. Skapandet av moderna nationalstater, arméer och det kapitalistiska systemet har hängt tätt ihop. Därför har motståndet, historiskt sett, också riktat sig mot detta.

Vägra vapen – svik nationalstaten

Vad som behövs är en radikal fredsrörelse som kompromisslöst kräver nedrustning och som sviker nationen genom att vägra strida för den. 

Ett bra exempel är nätverket Stoppa Elbit som blockerat Elbits kontor i Göteborg med krav om att hyresvärden Wallenstam ska vräka vapenbolaget. 

Antimilitarism går som en röd tråd genom den del av arbetarrörelsen som Arbetaren och SAC tillhör – den frihetliga socialismen.

Den 30 maj 1949 skrev Arbetarens dåvarande chefredaktör Albert Jensen såhär i tidningen: ”Vi har varit antimilitarister därför att militären varit ett redskap för klassvälde, ett redskap för vårt underkuvande under kapitalismen. Vi har varit antimilitarister därför att vi är internationalister och militarismen är ett redskap för nationalismen.”

Det enda sättet att vända kapitalismens militariserade framfart mot avgrunden är att vi går samman, över gränserna. Ett hållbart motstånd mot den rådande maktordningen kan bara byggas underifrån.

Publicerad Uppdaterad
7 days sedan
Pelle Sunnvisson från Stockholms LS har förhandlat i fallet. Foto: Privat, Vendela Engström Kollage: Arbetaren

Solidariska städare har vunnit sitt första fall

En ukrainsk städare som inte har fått en krona i lön, får nu en normal timlön. En vecka efter grundandet av det nya facket Solidariska städare vinner de sitt första fall.

12 kronor per kvadratmeter. Så mycket hade en ukrainsk städare utlovats i betalning då hon anlitades för flyttstäd. Men hon fick inte betalt.

Städaren, som är medlem i det nystartade facket Stockholms städsyndikat – Solidariska städare, valde att vända sig till facket. Bara en vecka efter att syndikatet bildats har de nu vunnit sitt första fall. För städaren innebär det att hon nu får en normal timlön samt 20 000 kronor i ersättning för arbete. 

– Det är en liten seger i ett hav av lönedumpning och exploatering, men likväl en seger och därför viktig såväl för individen som kollektivet, säger Pelle Sunvisson, förhandlare för Solidariska städare.

Löneform som bara tillämpas för migrantarbetare

Han förklarar att företaget ville betala enligt en löneform som i städbranshen bara tillämpas för migrantarbetare med ersättning per kvadratmeter snarare än för arbetad tid.

– Detta innebär att oavsett hur smutsigt det är får man samma lön. På så vis hamnar hela risken på arbetaren, som bara i bästa fall får en rimlig lön.

Under det städsyndikatets första möte deltog ett 30-tal städare och migrantarbetare. Flera vittnade om exploatering på den svenska arbetsmarknaden.

– Vinsten är ännu en pusselbit i att normalisera arbetsvillkoren i den här branchen, säger Pelle Sunvisson.

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
SAC:s generalsekretare Gabriel Kuhn.
Gabriel Kuhn är SAC:s generalsekreterare sedan 2023. Foto: Vendela Engström

SAC:s general­sekreterare: ”Den svenska modellen är uträknad”

”Många fack har blivit en intresseorganisation i stället för en kamporganisation”, säger Gabriel Kuhn, SAC:s generalsekreterare i en intervju om fackens roll i dagens Sverige, om hur syndikalismen vill förändra samhället i grunden och varför han tror att SAC kan dubblera antalet medlemmar under de kommande åren.

SAC Syndikalisterna bildades år 1910 och var som störst under mitten av 1920-talet, då med närmare 40 000 medlemmar. Efter Saltsjöbadsavtalet år 1938 och det som kom att bli den svenska modellen har LO dominerat fackföreningssverige. Sedan dess har SAC:s medlemsantal långsamt minskat, även om det gått uppåt igen de senaste åren. I dag ligger medlemsantalet på cirka 3 500. 

SAC:s konstituerande kongress 1910.

Mellan 2006 och 2008 sjönk den totala fackliga organisationsgraden i Sverige för både arbetare och tjänstemän med 5–6 procentenheter. Bakgrunden var bland annat att det fackliga medlemskapet blivit dyrare i och med att den dåvarande regeringen slopade skattereduktionen för fack- och a-kasseavgiften. 

Under pandemiåren 2020–2021 ökade organiseringsgraden igen. Det var första gången sedan mitten av 1990-talet. Men 2022 sjönk antalet fackanslutna till 59 procent i arbetaryrken – den lägsta på 30 år, enligt en rapport från Arena idé. 

Fackens roll i dag

Gabriel Kuhn är SAC:s generalsekreterare sedan 2023. När det kommer till fackens roll i dagens Sverige tror han att många ser facken som en ”försäkring” snarare än som något som aktivt kan bidra till en samhällsförändring. 

– Så länge som den svenska modellen fungerade och ekonomin var stabil var många nöjda. Arbetsvillkoren förbättrades samtidigt som lönerna var bra. Men till slut började många fack bli mer av en institutionaliserad intresseorganisation i stället för en kamporganisation, säger han.

Gabriel Kuhn på sitt kontor i SAC-huset i Stockholm. Foto: Vendela Engström

Kuhn tror att den sjunkande organiseringsgraden bland annat har att göra med en besvikelse över fackens minskade inflytande i takt med att ekonomin och arbetsvillkoren försämras och antalet otrygga anställningar ökat. Samtidigt som arbetsköpare har lyckats flytta fram sina positioner, bland annat i och med inskränkningen av strejkrätten 2019, så har det fackliga inflytandet minskat. 

– I dag saknar de stora fackföreningarna de medel som krävs för att svara på förändringarna och försämringarna som skett på arbetsmarknaden. Det gör att många fack förlorar ännu fler medlemmar och då blir de ännu svagare. Det har blivit en ond cirkel, säger Kuhn.  

Tesla och den svenska modellen 

Den 27 oktober 2023 inleddes den längsta strejken i Sverige på över 80 år: IF Metalls strejk på Tesla. Både IF Metall och flera av de fackförbund som deltar med sympatistrejker har uttalat sig om hur viktig den här strejken är för den svenska modellen.

Gabriel Kuhn tror att den svenska modellen redan är uträknad och att sannolikheten för att IF Metall kommer vinna konflikten med Tesla är låg.

– Den svenska modellen är redan urholkad och den nuvarande globala politiska och ekonomiska utvecklingen gör det omöjligt att upprätthålla den. Strejken känns som ett sista försök att försvara modellen mot den nyliberala kapitalismen. Men egentligen tror jag det är för sent. I mina ögon ser det ut som en sista strid för en tid då fackföreningar hade en makt som de inte längre har, säger han. 

Tror du att facken behöver återgå till den tidigare kampandan du beskriver, eller vad krävs för att arbetare och fack ska få en starkare position igen

– Ja, om man under en lång tid saknat en samhällsvision som inte går längre än samhället just nu – med den svenska modellen och dess klasskompromiss – då kommer problem att uppstå när det krisar. De gånger som fackföreningar har spelat en stor roll för arbetarnas levnadsvillkor har det alltid varit tillsammans med sociala och politiska rörelser som vill förändra samhällets grundstrukturer; de ekonomiska och de sociala. Om fackföreningar vill spela en större politisk roll igen krävs det att de utvecklar en tydligare politisk vision.

Inom SAC finns visionerna, menar han, såsom målet om ett frihetligt socialistiskt samhälle där arbetarna kontrollerar arbetsplatserna. Däremot finns andra problem, enligt Gabriel Kuhn. Framför allt handlar det om att SAC är litet och därmed saknar tillräckligt inflytande för att vara en stark samhällelig kraft. 

– Men sedan får man inte underskatta SAC. Gör man en internationell jämförelse spelar SAC fortfarande en relativt stor roll i Sverige. När det gäller opinionsbildning, men även när det kommer till påverkan på arbetsmarknaden. Däremot är inte SAC i dag ett hot mot rådande system. 

Skulle det vara önskvärt? 

 – Vi befinner oss i en kris på flera plan: ekonomisk, politisk, ekologisk. Klyftorna mellan de rika och de fattiga ökar, fascismen är ett rejält hot och världens ekosystem håller på att kollapsa. Det behövs krafter som utmanar det system som skapar dessa kriser, och jag ser gärna att SAC är en av dem.

När det kommer till SAC:s medlemstapp genom åren behöver man se till historien, menar han. Dels handlar det om samlingsregeringens repression mot SAC under andra världskriget, dels om att många tyckte att LO-facken gjorde ett bra jobb under de gyllene åren för folkhemmet.

 – Sedan har så klart det allmänna medlemstappet för fackföreningar drabbat SAC också. 

Varför har inte SAC, som fortfarande har kvar ”visionerna” du nämner, lyckats fånga upp de medlemmar som lämnat de stora fackförbunden?

– Jag tror det beror på flera saker. Jag tror att många känner att facken generellt sett inte spelat någon betydande roll för att förbättra deras levnadsvillkor och att många därmed inte ser facklig organisering som ett aktuellt alternativ för att lösa sina problem. Fackföreningar som SAC bygger dessutom på ideellt engagemang, vilket är ett problem i det nyliberala samhället då många saknar ork och tid att engagera sig. Det problemet har inte bara SAC, utan de flesta föreningar. 

Syndikalismens långsiktiga mål är att med fackföreningar som verktyg ta tillvara arbetarnas intressen och föra samhället mot ett frihetligt socialistiskt samhälle. 

Tycker du att SAC borde lägga mer energi på att nå ut med det frihetligt socialistiska budskapet?

– Min personliga åsikt är ja, men det förekommer inte så mycket diskussioner om det inom organisationen. Jag tycker att det skulle kunna vara en större del av vår verksamhet att visa väldigt konkret hur man kan arbeta under andra omständigheter – och för ett mer jämlikt och rättvist samhälle. 

På vilket sätt? 

– Ett exempel kunde vara att söka mer kontakt med arbetskooperativ, och koppla deras verksamhet till SAC:s verksamhet. Sedan fungerar givetvis inte alla arbetskooperativ jättebra, men just därför finns det behov av facklig organisering där. Det handlar om kunskapsutbyte. 

Ett annat exempel han tar upp är arbetsplatser där SAC:s medlemmar är i majoritet. 

– Där kan man ju kunna spåna på alla möjliga idéer om hur organiseringen kan tas ett steg vidare. 

Menar du som att ta över produktionen på arbetsplatsen?

 
–  Det låter väldigt stort och man vågar knappt säga det i dag. Men man kan ta den fackliga organiseringen ett steg vidare och ställa sig frågan om man kanske ska försöka omstrukturera hela arbetsplatsen när det kommer till vem som bestämmer, vilken arbetshierarki som råder och vad som produceras. 

På frågan om vad han tycker att SAC bör satsa på de kommande åren sammanfattar han det i fyra punkter: värvningsarbete, opinionsbildning, starkare arbetsplatsförankring och mer arbete med att stötta arbetsplatser som drivs i samma anda som SAC:s värderingar. 

Just värvningskampanjer tror han är avgörande för SAC:s framtid. 

– Jag tror absolut att vi skulle kunna dubblera antalet medlemmar under de fyra år vi har mellan våra kongresser om organisationen mår bra och vi gör en ordentlig satsning. Jag tänker framför allt att vi kan nå ut till arbetare som inte platsar i de traditionella facken, prekära arbetare varav många är migrantarbetare. 

– När klassklyftorna ökar, som de gör nu, tror jag fler kommer söka sig till stridbara fackförbund, säger han. 

Men han poängterar att en organisations framgång inte enbart kan definieras av medlemsantal. 

– En organisation som SAC bygger också på aktiva medlemmar. Men med det sagt så är det klart att en organisation med 35 000 medlemmar skulle ha mer inflytande än en organisation med 3 500.

Trots att SAC:s medlemsantal ligger lågt jämfört med tidigt 1900-tal, så har SAC vuxit de senaste åren. Bara under de senaste två åren har det totala medlemsantalet ökat från cirka 3 000 till 3 500, en ökning på runt 16 procent. 

Solidariska byggare drog in över 11 miljoner kronor i löner och skadestånd till medlemmarna förra året. Foto: Julia Lindblom

Många av de nya medlemmarna har anslutit sig till facket Solidariska byggare, eller Stockholms byggsyndikat som det egentligen heter. Sedan facket bildades för tre år sedan har Solidariska byggare nu närmare 800 medlemmar. 

– Organiseringen inom Solidariska byggare är ett sätt att fackligt anpassa sig efter den nya arbetsmarknaden, där många har oklara arbetsköparförhållanden och där medlemmarna flyttar mycket mellan olika arbetsplatser. Byggsyndikatet visar också att arbetsplatsorganiseringen inom SAC inte kan luta sig mot traditionella driftsektioner på samma sätt som förr. Många av dagens arbetare är i permanent rörelse.

Solidariska byggare hanterar framför allt akuta, individuella problem, såsom att begära in löneskulder för arbetare som inte fått ut lönen de har rätt till. Majoriteten är migrantarbetare, som inte kan organisera sig i andra fack eller som inte tycker att de fått tillräcklig hjälp av andra fackförbund. 

– Det är konkret och bra. Visst handlar det ofta om en individuell problemlösning, men kollektivet hjälper till. Jag ser det som ett första steg mot en långsiktig kollektiv organisering som i det långa loppet kan leda till en samhällsförändring som förbättrar villkoren för alla.

I dag är majoriteten av SAC:s medlemmar bosatta i landets tre största städer. Vad krävs för att nå ut till arbetare utanför storstäderna? 

– Jag tycker vi måste fundera över hur vi ska göra plats för personer som bor i orter där det finns väldigt få syndikalister. SAC:s traditionella modell är att bygga driftsektioner på en arbetsplats, och då krävs minst tre medlemmar. Det funkar inte överallt. Jag tror att det krävs att SAC får igenom en del strukturella förändringar framöver. 

Vad tänker du på då?

– Jag tycker att det ska finnas möjlighet att ansluta sig centralt på platser där det saknas en LS. Även om du är ensam syndikalist på din ort finns mycket du kan göra. Exempelvis har vi ett nätverk av skyddsombud som har mycket inflytande på sina arbetsplatser. 

Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan
Grundandet av Solidariska städare den 10 april 2024.
Den 10 april grundandes ett nytt fack inom städbranschen: Stockholms Städsyndikat – Solidariska Städare.  Foto: Vendela Engström

Nya facket Solidariska städare: ”En viktig dag för arbetarklassen”

Ett 30-tal städare har fått nog. Arbetaren var på plats vid grundandet av ett nytt flerspråkigt fack: Solidariska städare.

Klockan närmar sig 18, bordet är dukat och lokalen fylls snabbt av ett trettiotal personer som alla ska delta i grundandet av den nya fackföreningen Stockholms Städsyndikat – Solidariska Städare. 

Vad kommer syndikatet göra? Mötet börjar med en kort introduktion och frågor. Pamela Otarola och Pelle Sunvisson från Stockholms LS leder mötet och översätter mellan spanska, ryska och svenska så att alla i rummet ska förstå. Här finns deltagare med bakgrund i Ukraina, Armenien, Colombia, Venezuela och Nicaragua. Bara för att nämna några.

Syndikatet kommer dels ha till uppgift att informera så att arbetare inom städbranschen vet sina rättigheter, dels se till att rättigheterna säkerställs, genom att exempelvis stämma arbetsköpare om så inte är fallet. 

– Vad är ett syndikat? undrar en av mötesdeltagarna varpå Pelle Sunvisson förklarar att syndikatet är en självständig fackförening inom Stockholms LS som i sin tur är del av SAC.

Grundandet av Solidariska städare.
Nina Krychun berättar att hon är med i facket för att hon vill lära sig hur facklig organisering fungerar i Sverige och för att kunna föra det vidare till Ukraina. Foto: Vendela Engström

Framöver kommer alla Stockholms LS medlemmar som arbetar inom städ att tillhöra syndikatet, med undantag för byggstäd som hör till byggsyndikatet.

– Om man arbetar svart är inte något som spelar någon roll för att få hjälp med ett ärende, berättar Pamela Otarola.

En kvinna berättar att hennes arbetsköpare sagt att hon ska arbeta trots att hon har läkarintyg på att hon är sjuk. Pamela intygar att arbetsköparen inte får göra så.

– Är man sjukskriven så är man sjukskriven.

Solidariska städare, möte.
Karem Vera Araos presenterar sig på Solidariska städares konstituerande möte. Foto: Vendela Engström

Mötesdeltageren Karem Vera Araos är entusiastisk inför grundandet.

– Tack för att vi ska bilda det här syndikatet. Det är viktigt att vi ekonomiska migranter lär oss om våra rättigheter. I dag är en viktig dag för arbetarklassen.

Efter en stunds frågor dukas mat upp på bordet. Ris, bulgur, falafel, friterad aubergin och sallad. Papper med dagordning och stadgar delas också ut. Allt på tre språk. ”Flera språk, en kamp” så lyder devisen för den nya fackföreningen. Efter matpausen öppnas det formella konstituerande mötet. 

Ett nytt städsyndikat bildas

När vi når punkt fem på dagordningen frågar Pelle Sunvisson, som valts till mötesordförande:

– Ska vi öppna ett städsyndikat?

Svaret blir ett rungande ”ja” som efterföljs av applåder.

Efter en genomgång av stadgarna blir det dags att välja styrelse. Pelle  Sunvisson understryker att det inte är något problem att de pratar olika språk. 

– Solidariska byggare har möten på fyra språk, det går jättebra.

Nio personer ställer upp och väljs in i syndikatets styrelse. En av dem är Anastasiia Omelian som arbetar som administratör på Stockholms LS.

– Jag har haft tre egna ärenden, som alla har löst sig, berättar hon när hon presenterar sig för gruppen.

Karem Vera Araos från Chile är även hon en av styrelsens nya medlemmar.

– Jag blev väldigt exploaterad när jag kom till Sverige och visste inget om mina rättigheter. För fem år sedan hittade jag SAC genom en annons på Facebook. Det är väldigt stor skillnad mellan det här facket och Kommunal. Man förlorar så mycket när man inte kan reglerna. Oavsett migrationsstatus har man samma rättigheter som alla andra arbetare i Sverige, säger hon.

Mariia Batyn blev invald som styrelsemedlem i samband med Solidariska städares konstituerande möte. Foto: Vendela Engström

Mariia Batyn kom till Sverige med sin 15 åriga son när kriget bröt ut i Ukraina.

– I Ukraina jobbade jag på förskola och var med i facket. Tack vare att jag såg en annons om SAC kunde jag få hjälp när jag blev sjuk och fick problem på arbetet i Sverige.

Ricardo från Peru berättar att hans barn har blivit såväl psykiskt som fysiskt misshandlad på arbetet och att han därför vill vara med i styrelsen.

– Vi behöver lyfta vår arm och protestera och se till att samhället respekterar oss.

Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan

Se filmen när Emil Boss läser nya dikten ”Ättlingar”

Den fackliga organisatören och poeten Emil Boss är nominerad till Sveriges Radios Lyrikpris 2024 för diktsamlingen Kompression. Arbetaren kan nu publicera hans nyskrivna dikt “Ättlingar”.

Emil Boss är till vardags facklig organisatör och återkommande krönikör i tidningen Arbetaren. I augusti släppte han sin senaste diktsamling Kompression som nu är nominerad till Sveriges Radios Lyrikpris med motiveringen:

“En underliggande vrede dånar i de koncisa raderna och råa vittnesmålen i Emil Boss Kompression. I en stramt komponerad montagedikt ges de rättslösa i skuggsamhället röst och en skakande bild av dagens Sverige träder fram.”

Arbetaren kan nu publicera en av hans nyskrivna, ännu opublicerade, dikter.

Ättlingar

Husbonden fanns. En vecka om året
kunde statarna undfly honom.
Över Skånes svarta jordar,
genom Sörmlands gula skogar
gick tunga flyttlass mellan
Östergård och Västergård
och Stenby och Björkby, från den ena
plågoanden till den andra.

Brukspatron fanns. I bergsmännens slit
vid masugnens hetta, i maten och plaggen från
brukets egen handelsbod.
I arbetarlängans väggar och sängar,
i onda nätters drömmar fanns han.
Den som förlorade honom förlorade
både bröd och hem.

Rikedomen fanns. Någonstans fanns
elektriskt ljus och automobiler.
Flygplanen fanns och telefoner.
Symfoniorkestrar.
Bildningen och föraktet fanns.
Få belästa önskade
frihet åt de ”obildbara”.

Länsman fanns för den som inte
arbetade, för den som flydde
förtryckaren eller slog tillbaka.
Den råa överheten fanns.
I städer, på gårdar och hyttor fanns den
från Ystad till Kalix fanns den.
Och slagen föll och vanmakten fanns
och blev historia.

Byggchefen finns. Efter två år med tillstånd
kan byggnadssnickarna undfly honom.
Familjernas tillstånd överförs
från NPN bygg till ENC bygg
från Södertälje till Norrtälje
från en plågoande till en annan.

Städchefen finns. I slitet i Äppel-
vikens villor finns han. I tolv-
timmarspassen och återbetalningarna
av släta sedlar vid månadens slut.
I barnens skola, i kretsen av vänner,
i varje tuva av gulnat gräs.
I varje ekollon, varje flinga
av snö i det nya landet finns han.
Den som förlorar honom förlorar
hela framtidslandet.

Rikedomen finns. Någonstans finns
Teslor och inomhuspooler och stugor
i fjällen och skärgårn och Torrevieja.
Bildningen och föraktet finns.
Alltför få av statarnas ättlingar
önskar de ”ointegrerbaras” frihet.

Gränspolisen finns för den som
inte arbetar, för den som flyr
förtryckaren eller slår tillbaka.
Den råa överheten finns.
På åkrar och byggen finns den.
På kontor och restauranger,
på motorvägar, i fabriker
från Ystad till Kalix finns den.
Och slagen faller och vanmakten finns
och blir historia.

Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan
Isak Gerson, skribent i Arbetaren.

Isak Gerson:
När regeringen vill ta din röst, skrik högre

Regeringen gör verkligen vad den kan för att förvärra för de ideella föreningarna, civilsamhället i stort och nischade nationella tidningar såsom Arbetaren. Men när regeringen vill ta din röst, skrik högre, uppmanar Isak Gerson.

Etniska organisationer, fredsorganisationer och organisationer som främjar konsumenters intressen får sina organisationsstöd helt strypta. Studieförbundens sänks med en tredjedel. Allmänna arvsfonden som fördelar projektbidrag som håller uppe ideella projekt i hela landet föreslås läggas ner. Sida får säga upp alla sina samarbetsavtal med civilsamhällesorganisationer. Sättet som presstödet görs om på är ett dråpslag för särskilt nischade nationella tidningar – precis sådana som likt Arbetaren ägs och/eller drivs av ideella föreningar.

Till det tillkommer den politik av misstänkliggörande som dominerat högerns civilsamhällespolitik i flera år. Kan man anklaga föreningar för fusk gör man det. Är föreningen muslimsk anklagar man dem också för islamism. Bevis för problemen behövs inte, som jag skrivit om tidigare när det gällde Ibn Rushd. Sedan drar man in bidrag. Man inför luddigare och strängare villkor för bidragen, som de nya demokrativillkoren för civilsamhället, där varenda lokal suppleant eller fotbollstränare kan riskera moderförbundets organisationsstöd genom att uttrycka sig olämpligt. De pengar som faktiskt finns kvar ska gå till att finansiera den administration som krävs för de allt strängare kontrollrutinerna.

“För högern är civilsamhället ett hot”

Regeringen gör verkligen vad den kan för att förvärra för de ideella föreningarna. Någon besparingsfråga är det inte. Kostnaden för civilsamhället – särskilt i proportion till vad det ger – är försumbar i statsbudgeten. Snarare är det ett sätt att åstadkomma politisk förändring. För högern är civilsamhället ett hot.

Låt intresseorganisationen för civilsamhället Forum beskriva det i sin kommentar till budgetpropositionen från september 2023: ”Det är tydligt att regeringspartierna med stöd av Sverigedemokraterna drar ner på budgetposter som säkerställer civilsamhällets röstbärande funktion, medan de satsningar som görs i huvudsak syftar till att stärka civilsamhällets roll som serviceutförare.”

Det är just röstbärandet som är problemet. Föreningarna är ett sätt för oss att organisera oss och uttrycka oss tillsammans, och det är i nästan alla fall ett hot mot högern. De röster som bärs mot vänstern – lobbyorganisationers och arbetsköparorganisationers röster – har lättare än någonsin att verka, vilket Skiftets initiativ Klägget (klagget.nu) är bra på att dokumentera. 

“Den svenska demokratin bygger på föreningsdemokratin”

Civilsamhällespolitiken är en stor avslöjare när det gäller den sverigedemokratiska ideologin. Man kallar sig konservativa, men det moderna Sverige byggdes av föreningslivet och folkrörelserna. Den svenska demokratin bygger på föreningsdemokratin, etablerad och levande långt innan rösträtten. På kort tid vill man rasera det för att det strider mot partiets auktoritära ideal och försvårar etablerandet av en högerextrem stat.

Man kan ha sina åsikter om både Socialdemokraterna och lotteriverksamhet, men att Sverigedemokraterna med god samarbetsvilja från regeringen försöker förbjuda både Socialdemokraternas lotteriverksamhet och LO – en demokratisk organisation som ska ha frihet att finansiera det medlemmarna vill – från att ge stöd till Socialdemokraterna är häpnadsväckande. 

Ni vet vad som gäller, hoppas jag. När regeringen vill ta din röst, skrik högre. Engagera dig i en förening – gärna en som stoppar den här odemokratiska skiten.

Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan
Shabane Barot är krönikör i Arbetaren och arbetar som läkare. Foto: Safrir Abayov/TT

Shabane Barot:
Makthavarna – alltmer fiender till det levande

“I den klimatkrisens och militarismens era som vi verkar befinna oss i framträder vår tids makthavare – i Sverige och internationellt – som fiender till det levande.” Shabane Barot om att vara förälder i ett alltmer repressivt samhällsklimat.

Påsklovet inleds med en stökig natt. Barnen snurrar runt mig som visare i sängen, snor in sig i lakanen och kräver att få vatten. På morgonen upptäcker vi att TV:n har gått sönder. Ute rasar en storm av nionde november 2016-dignitet (dagen efter Trumps valseger när en halvmeter snö föll över Stockholm och världen hängde löst i sina gängor).

Jag sätter på SVT:s barnprogram Agenterna på min minimala datorskärm och försöker läsa i ett hörn av soffan. En grupp prepubertala barn löser brott i det fiktiva Krimsta city, ”där brottsstatistiken är lika hög som husen”, med okonventionella och – i alla fall i skrivande stund ännu – illegala medel som dataintrång och blodprovstagning på personer som frihetsberövats på oklar grund. ”Titta mamma, där är gärningsmannen!” tjuter min fyraåring förtjust. 

Människans skrymmande historia

Den amerikanska essäisten och författaren Vivian Gornick skildrar i sin bok The romance of American communism (1977) det amerikanska kommunistpartiets uppgång och fall genom intervjuer med tidigare medlemmar. Gornick är särskilt intresserad av hur vardagen och livets intima sfärer trädde i förbindelse med och transformerades av mötet med en global massrörelse som krävde allt av och i slutändan svek sina medlemmar.

Gornick beskriver sitt projekt som ett försök att teckna ”bulky human history”, ungefär människans skrymmande eller otympliga historia. Det finns något oerhört tilltalande i den bilden tycker jag: människans historia som något framvällande, som trotsar alla förenklade scheman men samtidigt struktureras av skeenden långt bortom den enskildes kontroll. 

Agenterna – samhällsklimatet i miniformat

Jag tänker på den där skrymmande och otympliga historien när jag ligger intrasslad i barnens armar och ben i soffan och försöker stänga ute ljuden från Agenterna, där vårt alltmer repressiva samhällsklimat återspeglas i miniformat.

Jag undrar vilka stora och små skeenden som har format och fortsatt kommer att forma mitt eget och barnens liv. Redan står de i förbindelse med så många platser och personer, med de samhällsförändringar som pågår här i Sverige och med händelser i världen i denna tid som ofta känns blytung.

Snart har kriget i Gaza pågått i sex månader. Att hela städer kan jämnas med marken och dess invånare svältas ut känner barnen redan till, precis som fenomenen Palledemo på lördagar och vattenmelonsplakat. Jag har dock varken velat eller kunnat berätta att barn som delar deras intressen, ålder, utseenden och namn, som inte på något väsentligt sätt skiljer sig från dem själva, ligger ihjälklämda under spillrorna av sina egna hus. Att så många av deras jämnåriga nu är sönderbrända, krosskadade, amputerade, i avsaknad av familjer och en sammanhängande värld. Men tids nog kommer de att upptäcka det, de kommer lära sig när de tumlar ut i en värld där de som förnekar människans knöliga, stökiga och vildvuxna historia styr.

Fiender till det levande

I den klimatkrisens och militarismens era som vi verkar befinna oss i framträder vår tids makthavare – i Sverige och internationellt – som fiender till det levande. I de ökande utsläppen av fossila bränslen, det pågående folkmordet på befolkningen i Gaza, i mikro- och makroagressionerna som riktas mot invandrare och minoriteter i Sverige i dag kan man skönja en och samma tendens av likgiltighet inför och missaktning av livet.

Rasismens kärna är just förnekandet av det som är mångtydigt, statt i förändring, som inte låter sig kategoriseras. Men det där organiska som Gornick fiskar efter löper som en stark underström genom allas våra liv och trasslar in oss i varandra, skapar förbindelselänkar på ett sätt som aldrig går att förneka, hur framgångsrik och solid vår tids människofientliga politik än framstår som. 

Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan
Ett tjugotal medlemmar i Stockholms LS genomförde under fredagen blockaden mot den veganska lyxkrogen på Stureplan i Stockholm. Ett tjugotal medlemmar i Stockholms LS genomförde under fredagen blockaden mot den veganska lyxkrogen på Stureplan i Stockholm.

Vegansk lyxkrog på Stureplan utnyttjade migrantarbetare: Nu slår facket tillbaka

Papperslösa migrantarbetare har under lång tid utnyttjats och arbetat under slavliknande villkor på den veganska lyxrestaurangen ChouChou i centrala Stockholm. Bakom restaurangen står bland annat en av Sveriges mest profilerade matinfluencers. I fredags genomförde fackföreningen Stockholms LS av SAC en blockad mot restaurangen.

Med arbetspass på upp till 23 timmar och under extremt pressade förhållanden har de anställda diskarna vid den veganska lyxkrogen ChouChou i kvarteret runt det fashionabla Stureplan i Stockholm jobbat för låga löner. Något som lett till att facket nu reagerat. 

Dock utan någon respons från ägaren och den välkände krogprofilen Robert Hållstrand. Han har bland annat beskrivits som en ”vegansk visionär, djurvän och världsförbättrare” och driver restaurangen tillsammans med en av Sveriges största vegankockar och matinfluencers.

Uteblivna löner och “omänsklig behandling”

– De har inte velat bemöta våra krav och inte återkommit när vi legat på. Totalt rör det sig om löneskulder på över 100 000 kronor var för våra tre medlemmar som arbetat där, säger Agnes Lansrot som är förhandlingssekreterare på Stockholms LS och som var med under fredagskvällens blockad utanför restaurangen.

Blockadvakter utanför restaurangen. Foto: Volodya Vagner

Förutom de långa arbetsdagarna vittnar de anställda även att de jobbat utan anställningsavtal och utsatts för ”omänsklig behandling”.

Skyller på tidigare ekonomichef

Restaurangen profilerar sig som ”ett bohemiskt ställe för alla” och har fått stor medial uppmärksamhet för sin satsning på hållbarhet och helveganska meny.

Foto: Volodya Vagner

Under fredagens blockad, där ett 20-tal personer ställde sig utanför restaurangen med banderoller och flygblad, fick Agnes Lansrot prata med personalchefen på telefon som då skyllde de outbetalda lönerna på en tidigare ekonomichef och lovade ett möte med facket senast imorgon, tisdag.

– Ja, jag ska ha ett möte med restaurangchefen då, säger Agnes Lansrot.

Restaurangchefen återkommer inte

Arbetaren har varit i kontakt med ägaren Robert Hållstrand som inte säger sig ”känna till” vad blockaden handlar om. I stället förklarar han att någon på restaurangen som är mer insatt ska höra av sig. När vi ringer ChouChou och ber att få tala med restaurangchefen säger en av de anställda att chefen sitter i möte. Restaurangchefen lovar dock att återkomma.

Två timmar senare har fortfarande ingen från restaurangen hört av sig.

Stockholms LS har förklarat att så länge löneskulderna för deras medlemmar kvarstår kommer blockaden att fortsätta.

Publicerad Uppdaterad