Första maj i bilder

I söndags deltog tusentals människor runtom i Sverige i första maj-demonstrationer. De flesta aktiviteterna under dagen gick i arbetarrörelsens och socialismens tecken, men i Borlänge blev det även stort fokus på nazisterna som fått tillstånd att manifestera där. Arbetaren återger här i bilder lite av vad som utspelade sig under första maj 2016.

Foto: Andreas Sjögren
Den syndikalistiska demonstrationen genom Stockholm tågade från Sergels torg via Östermalm (bilden) och vidare till Stortorget i Gamla stan.
Foto: Andreas Sjögren
Foto: Frida Winter/TT
På Götaplatsen i Göteborg vajade de svenska flaggorna runt Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, som första maj-talade där. Flera vänsterröster postade under dagen kritiska inlägg i sociala medier där de hävdade att Socialdemokraternas tal om solidaritet i år skorrade illa, med tanke på uppgörelsen om gränskontroller och drastiska åtstramningar av flyktingmottagandet.
Foto: Frida Winter/TT
Foto: Jonas Aronsson, Fotokooperativet.se
På Göteborgs gator återfanns även människor som demonstrerade med Göteborgs LS av SAC Syndikalisterna och de olika SAC-syndikaten.
Foto: Jonas Aronsson, Fotokooperativet.se
Foto: Saman Nazari, Fotokooperativet.se
Även Syndikalistiska ungdomsförbundet gick i syndikalisttåget i Göteborg.
Foto: Saman Nazari,
Fotokooperativet.se
Foto: Nyköpings LS
I Nyköping tågade Nyköpings LS av SAC tillsammans med Ingen människa är illegal och Feministiskt Initiativ från Teaterparken till Gripsholmsparken. Runt 50 personer deltog i tåget och fler slöt upp till det fortsatta firandet i Gripsholmsparken med tal, musik och mat.
Foto: Nyköpings LS
Foto: Trestads LS
I Trollhättan fanns under första maj för första gången på flera år en syndikalistisk närvaro. Omkring 30 syndikalister tågade genom staden.
Foto: Trestads LS
Foto: Björn Lindgren/TT
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gick i täten på partiets demonstrationståg i Malmö. Han höll senare tal i Slottsparken i staden, där han bland annat pläderade för att återinföra avdragsrätten för medlemsavgifter till facket.
Foto: Björn Lindgren/TT
Foto: Gävle LS
Gävle LS av SAC samordnade sin första maj-demonstration med ungdomsföreningen Anarka. Även en del demonstranter från Sandvikens LS och deltog. Cirka 55 personer gick i demonstrationståget under banderollen "Frihetlig socialism – utan gränser". Efter demonstrationen samlades deltagarna på Joe Hill-gården. Anna Jörgensdotter från Gävle LS höll tal och musik spelades av bland annat Elin Callmer.
Foto: Gävle LS
Foto: Lunds revolutionära första maj
I Lund tågade cirka 100 deltagare i Lunds revolutionära första maj under parollen "Sörj inte - organisera!".
Foto: Lunds revolutionära första maj
Foto: Norrköpings LS
I Norrköping demonstrerade bland annat Norrköpings LS av SAC Syndikalisterna.
Foto: Norrköpings LS
Foto: Ulf Palm/TT
Hundratals personer samlades i Borlänge för att demonstrera mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, som fått demonstrationstillstånd där. På bilden Tess Asplund, vars bild spreds över Sverige efter att hon öga mot öga konfronterat nazisterna vid demonstrationen.
Foto: Ulf Palm/TT