Inrikes

Gatutidning upprör

Det kritiserade regelverket som försäljare av gatutidningen Folk är folk måste följa. Foto: Jan-Åke Eriksson

Tidningen Folk är folk började säljas av EU-migranter nu i april men har redan väckt debatt. Föreningen Hem som distribuerar tidningen kritiseras för de regler som ställts upp för att få sälja tidningen. Bland annat ska säljarna stå upp och le.

Den 10 april lanserades den svenska utgåvan av tidningen Folk är folk, som ska säljas av EU-migranter och distribueras av Föreningen Hem. Tidningen har sålts under flera år i Norge där det finns 800 försäljare av tidningen. Föreningen Hem distribuerade även seriealbumet Sofia Z-451, som sålde mycket bra. I Stockholm och Göteborg såldes sammanlagt omkring 40 000 exemp­lar av albumet.

Föreningen Hem har dock kritiserats för de regler som satts upp för säljarna. Men också för systemet med ID-kort för säljarna där korten kan scannas av för att köparna sedan ska kunna lämna respons på säljarna till föreningen.

– Ett jobb innebär att följa regler, det är inget konstigt, säger före­ningens kassör Monica till Arbetaren.

Varför måste man le?

– För att de vill. De vill inte behöva sitta ned och se ledsna ut för att få pengar. De vill sluta spela det spelet. Det är vad vi hör från de personer vi är i kontakt med. Före­ningen är i kontakt med över 300 personer.

Vad händer om man inte ler?

– Vi kommer inte att kasta ut någon för att den inte ler. Vi har hämtat reglerna från Norge, vi har sett att det fungerar där. Fungerar det inte här så ändrar vi. Det är folk som klagar på nätet, ingen av säljarna har klagat.

Varför måste man stå upp?

– Värdighet. Många blir också sjuka i kroppen av att sitta still hela dagarna. Man får heller inte tigga i samband med försäljningen. Vill man tigga så lägger man undan tidningarna och ID-kortet. 

 

ID-korten har väckt kritik i sociala medier och även jämförts med Skånepolisens romregister.

– Det är ett vanligt försäljningssystem. Situation Sthlm har också ID-kort. Det är inte meningen att föra något register. Det är heller inte bara romer som säljer, vi har även rumäner och bulgarer.

 

Finns det inte risk att folk lämnar falska rapporter om säljarna för att göra livet svårt för dem?

– Det kanske det finns. Men vi kommer inte att straffa någon enbart på ett tips från allmänheten. Det är klart att folk alltid kan störa sig på säljare, men de har rätt att vara här.

Hur kommer ni att hantera klagomålen på säljarna?

– Vi undersöker saken och pratar med säljaren. 

Har ni fått in några hittills?

– Noll. Men säljare har däremot berättat att de haft hjälp av ID-korten när det kommit aggressiva vakter. De har något att visa upp som ser seriöst ut.

– Det är klart att det alltid finns risk att stjälpa i stället för att hjälpa, men vi vill erbjuda en värdighet. Att kunna sälja en tidning i stället för att sitta och tigga.

 

Fotnot: Monica vill inte att vi skriver ut hennes efternamn eftersom föreningen fått ta emot så mycket kritik i sociala medier.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga