Inrikes

Handels låter tävlan gå före Las

500 säljare skulle bantas till 300. Med fackets goda minne har Folksam under våren låtit sina anställda tävla om att få behålla sina jobb i stället för att tillämpa turordningsreglerna i Las. 33 säljare som presterat för dåligt har nu sagts upp.

I princip har omställningen inneburit att Folksams säljare, 250 deltidare och 230 heltidare, har fått konkurrera om de 300 tjänsterna i den nya organisationen. De som har sålt mest har fått jobba kvar, medan de som inte klarat kraven har placerats i ett ”omställningsprojekt” där ett hundratal säljare just nu befinner sig. Det innebär att de får jobba kvar till och med 2012. Om de inte fått nya tjänster inom organisationen under den tiden hotar uppsägning.

Det är dock prestationskrav även för att kvalificera sig till ”omställningsprojektet” och de som inte har ansetts platsa har under våren fått genomgå en ”prövoperiod” på tio veckor för att visa vad de går för. De som kvalificerade sig under prövoperioden har placerats i ”omställningsprojektet”, de som presterade för dåligt har nu sagts upp.
– Ja, vi frångår Las här och vi får ta den kritiken om den kommer, men vi ansåg att det var mest medlemsnytta att göra på det här sättet, säger Börje Enander, ordförande för Handelsanställdas förbunds centrala fackliga rådsgrupp inom Folksam.

Det är främst 250 deltidsanställda så kallade Folksamombud som jobbat på provision, ofta vid sidan om en annan sysselsättning, som har drabbats. Inga av de tidigare heltidarna har sagts upp. Börje Enander tror att samtliga Folksamombud skulle ha sagts upp på en gång om facket inte valt denna lösning.
– Vi valde det bästa av två alternativ. Vi var helt på det klara med att rädda kvar så många som möjligt. Det jag är kritisk till är att inte fler än så länge fått heltidstjänster. Det finns de i omställningen som är kvalificerade och det finns fortfarande vakanser.

Börje Enander menar att det för de flesta av de uppsagda främst rört sig om extrainkomster på några 1 000 kronor per månad.
– En del som har hållit på i många år känner sig säkert besvikna, men resultaten har varit för dåliga, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga