Utrikes

Sudan förbereder ödesval

Den 11–13 april har närmare 16 miljoner sudaneser möjlighet att gå till valurnorna i de första verkliga flerpartivalen sedan 1986. Det är mycket som står på spel i Afrikas till ytan största land, ett land där krig nästan utan avbrott har pågått sedan självständigheten 1956. Möjlighet till fred finns, men många hinder kvarstår.

Om valet blir fritt och rättvist och alla parter accepterar resultatet kan det bli en inledning till en bestående fred där landets växande oljeinkomster också kommer invånare till del utanför området kring huvudstaden Khartoum där ekonomin nu blomstrar.
Orosmolnen och frågetecknen är dock åtskilliga. I början av året varnade ett tiotal internationella hjälporganisationer för att Sudan återigen hotas av ett krig mellan södra Sudan och regeringen i Khartoum. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanade i en rapport i januari det internationella samfundet att uppbåda stöd för att förhindra ett nytt krig:
– En återgång till krig är en allvarlig risk och skulle kunna få katastrofala humanitära, politiska, militära och ekonomiska konsekvenser för hela regionen.

Det val som nu ska genomföras är en del av det fredsavtal, CPA, som slöts i januari 2005 mellan regeringen och SPLM, Sudanesiska folkets befrielsefront, som 1983 inledde ett uppror för att nå självständighet för södra Sudan. Enligt avtalet skulle SPLM inträda i regeringen och så skedde. Fria val ska sedan hållas innan en folkomröstning genomförs om södra Sudans självständighet. För SPLM är valet i april mest en övning inför folkomröstningen som ska hållas i januari 2011. Scott Gration, USA:s sändebud i Sudan, sade förra veckan att han hoppas att valet ska bereda vägen för en fredlig skilsmässa och inte nytt inbördeskrig om befolkningen i södra Sudan nästa år väljer självständighet.

Den nuvarande presidenten, Omar al-Bashir, tog makten i en militärkupp 1989 och Sudan har i praktiken fungerat som en enpartistat där makten har varit koncentrerad kring en liten grupp runt presidenten. Det förestående valet har dock skapat ett nytt klimat. 69 partier har registrerat sig och elva personer ställer upp i presidentvalet. Väljarna ska också utse parlamentsledamöter, där kvinnor är garanterade 25 procent av platserna, guvernörer, 25 delstatsförsamlingar och i södra Sudan ska också regional president och regionalt parlament väljas. 10000-tals lokala och internationella valobservatörer, däribland 138 från EU, ska övervaka valet. Kritiker, däribland oppositionspartier i Sudan, har velat skjuta upp valen men Ban Ki-moon har liksom Scott Gration betonat att det är viktigt att de hålls nu för att villkoren i CPA ska kunna uppfyllas. Omar al-Bashir hotade i ett valtal förra veckan att kasta ut de internationella valobservatörer som kräver att valet ska skjutas upp.

Inom presidentens kongressparti, NCP, har tendenser till splittring uppträtt. Maktmonopolet är på väg att brytas och inom partiet fruktar man ett nederlag i valet. NCP:s främste utmanare är Sadiq al-Mahdi, en 75-årig politisk veteran som var premiärminister vid kuppen 1989. Han leder Umma-partiet, som bildades redan på 1940-talet. Partiet avvisar diktatur och är för samexistens mellan Sudans folkgrupper, oavsett religion. SPLM:s kandidat Yassir Arman är sekulär muslim och ex-kommunist från norra Sudan medan SPLM:s ledare, Salva Kiir, har valt att försöka förbli president i södra Sudan. En utbrytargrupp, SPLM-Democratic Change, har lanserat Lam Akol som motkandidat i södra Sudan.
Varken NCP eller SPLM har visat någon större tolerans mot andra åsikter under valrörelsen, varnade Human Rights Watch den 21 mars. I Khartoum har säkerhetstjänsten slagit till mot rörelsen ”Girfina” (Vi har fått nog) och Hassan al-Turabis islamistparti PCP har förhindrats att hålla valmöten i Darfur. I Juba, södra Sudans huvudstad, har säkerhetstjänsten misshandlat, hotat och gripit åtskilliga journalister när de publicerat kritiska artiklar om SPLM. Oppositionspartier klagar också över att polisen ingriper mot deras valkampanjer i södra Sudan.

I Darfur i västra Sudan har två rebellgrupper, JEM och LJM, nyligen slutit avtal om vapenvila i de fredssamtal som pågår i Qatar. Bland de cirka 2,5 miljoner flyktingarna, vars lägertillvaro alltmer har permanentats, är det många som aldrig fick chansen att registrera sig inför valet och det är osäkert vilken legimitet valet kommer att ha i Darfur där storskaliga strider numera sällan förekommer men en politisk lösning är avlägsen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984