Inrikes

Bred protest mot nazimarsch

Två högerextremister och en motdemonstrant greps för misshandel, och drygt hundra personer, både nazister och antirasister, bussades iväg av polis under demonstrationer i Stockholm på nationaldagen.

Antirasister och högerextrema grupper demonstrerade till att börja med på varsinna håll i Stockholm under nationaldagen. Polisen hade beslutat sig för att skilja demonstranterna åt, och inte tillåta Nätverket mot rasism, eller andra grupper, att arrangera en motdemonstration intill högergruppernas marschväg. Nätverket höll i stället en demonstration på Medborgarplatsen mitt på dagen, där bland andra Jens Larsson från Stockholms LS talade.
– Det får aldrig bli en extrem handling att protestera mot nazismen. Tvärtom är det det mest normala man kan göra, sa han.
Ska-bandet Alla’ska fick fart på deltagarna, som hoppade runt framför trapporna till Medborgarhuset. Även om arrangörerna inte direkt uppmanade deltagarna att bege sig till Vasaparken, där högerextrema grupper samlades för att demonstrera någon timme senare, så gick det inte att missta sig om antirasisternas intentioner
– Jag tänker använda mina medborgerliga rättigheter för att demonstrera mot nazismen, sa en av talarna.
– Att skrika mot nazisterna är fanimej inget brottsligt, sa en annan talare.

Någon timme senare samlades högerextrema grupper i Vasaparken, för att marschera genom Vasastan mot Vanadislunden. Många motdemonstranter hade då lämnat Södermalm för att bege sig till området och protestera mot nazismen. Men stora grupper hann inte ens ta sig fram till området innan de greps av polisen. Utmed Odengatan hade polisen omhändertagit flera grupper av misstänkta motdemonstranter, trots att de inte var maskerade. 226 personer, från båda sidor, visiterades i samband med demonstrationen.
En grupp bestående av ett hundratal motdemonstranter som skanderade “krossa rasismen” motades bort från demonstrationsvägen för att lämna plats för nazisterna, som kallade sitt tåg “Folkets marsch”.

Men gatorna kantades inte bara av organiserade vänsteraktivister. Eftersom tunnelbaneuppgången vid Odenplan spärrats av, och flera busslinjer stoppats, hamnade stora grupper av förbipasserande mitt i det tumult som uppstod när polisen försökte mota bort vänsterdemonstranterna. Ing-Marie Waginder var en av dem som stannade för att titta, efter att hon blivit hindrad att passera vägen.
– Sverige är ju en demokrati, men jag tycker att gränsen går någonstans. Jag gillar det inte, sa hon, och syftade på att högerextremisterna fått tillstånd att demonstrera.
– Det här är min stad också, och jag tycker inte att dom ska få stänga av staden för oss bara för det här, sa Ulla Ahlström, en av de många förbipasserande, som stannat till, och tagit emot de papperslappar som motdemonstranter delat ut, med texten “Ner med Rasismen!”.

När demonstranterna avtågade mot Vanadislunden gick stora grupper av högerextremister vid sidan av den uppgjorda marschvägen, och uppträdde hotfullt mot motdemonstranterna, genom att bland annat rycka flygbladen ur deras händer. Längre ned längs marschvägen svarade vänsteraktivister med att kasta ägg mot nazisterna.
Dean Van Rooy, sydafrikansk aktivist som passerade förbi skakade på huvudet åt nazisttåget.
– Det är sorgligt att se att sånt här får förekomma i Sverige. Motdemonstrationen är så liten och de flesta är så unga, sa hon.
Demonstrationståget, som bestod av flera hundra högerextremister från olika grupperingar, fortsatte mot Vanadisparken, där de hade fortsatt tillstånd att vistas fram till klockan fem på eftermiddagen.
Dagen därpå kunde polisen konstatera att ingen person skadats under demonstrationen, och att ingen skadegörelse förekommit. Polisen grep heller inte någon misstänkt för hets mot folkgrupp. De två personer från högersidan som suttit anhållna för misshandel hade släppts morgonen därpå.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga