Inrikes

Klimataktivister i protest mot charterflyg

Entrén till en resebyrå på Sveavägen i centrala Stockholm blockerades under några timmar på fredagseftermiddagen under en aktion av aktionsgruppen Klimax. Högar av sand, prydda med gummiskelett, hade byggts upp på trottoaren för att illustrera att flygcharterindustrins bidrag till uppvärmningen kommer att leda till ökenspridning och svält.

Gruppen, som bestod av ett tjugotal personer, hade även satt upp tält på trottoaren för att symbolisera de flyktingströmmar som kommer att uppstå i takt med att ökenbildningen tilltar.
– Vi vill lägga fokus på flygindustrin som fortsätter att öka sina utsläpp fast alla är medvetna om att vi måste sänka utsläppen för att jorden inte ska gå under, säger Jonatan Ericsson Sjöman, en av aktivisterna.
Besökare till resebyrån fick kliva över sandhögen för att passera in och ut genom entrén. Elin Van Nes och Elias Högberg, som planerar en resa till Balkan i sommar, valde att gå in, trots att de tyckte att det kändes olustigt.
– Ibland behövs det starka ord för att få folk att lyssna. Så länge det är en god tanke bakom det hela så skadar de ingen, sa Elias Högberg.

Klimax-aktivister var noga med att påpeka att deras syfte inte var att skuldbelägga individer.
– Vi vill ha politiska beslut som reglerar flygindustrin, och väcka debatten kring att flygindustrin får jättestora skattesubventioner i jämförelse med tåget, säger Jonatan Ericsson Sjöman.
Vid halv fyra tiden uppmanade två poliser Klimax-aktivisterna att ta bort sandhögen från resebyråns entré, men aktivisterna höll fast vid sitt beslut om att fortsätta aktionen ytterligare en och en halv timme, vilket också gjordes.

Fakta / Ökat charterresande
Drygt 2,2 miljoner charterresor görs varje år från Sverige. Svenskarnas semesterresor står för minst 4 miljoner ton koldioxid, fem procent av våra totala utsläpp.
De senaste åren har semesterresor med flyg ökat. I år har alla stora researrangörer satt in tiotusentals nya resor för att möta den ökade efterfrågan.
Framför allt ökar de långa resorna. Antalet Thailandsresor beräknas säsongen 2006/2007 uppgå till 300 000.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga