Inrikes

Ökning för Vänsterpartiets tåg

8 500 personer slöt upp i Vänsterns 1:a maj-tåg i Stockholm. Vänsterpartiets Josefin Brink, som talade vid den avslutande manifestationen i Kungsträdgården, liknade den borgerliga alliansens jämställdhetspolitik vid något ”lika utdaterat som raketost och bakelit”.

Plakaten i det kilometerlånga tåget, som ringlade sig från Medborgarplatsen till Kungsträdgården, uppmanade bland annat till försvar av arbetsrätten och hyresrätten och rätten till kollektivavtal, krävde höjning av a-kassan och respekt för kvinnors rättigheter och internationell rätt.
– Jag är här för att protestera mot USAs och Etiopiens invasion av Somalia, sade Hadsan Mohamed, en av många somalia-svenskar som samlats på Medborgarplatsen i god tid innan tågets avfärd.
Tåget samlade drygt 2 000 personer fler än förra året.
– Den borgerliga regeringen hittar på nya dumheter varje dag. Det här är en dag när vi kan gå ut och protestera mot de försämringar vi är förbannade över, sade studenten Moa Råberg, som gick i tåget.
I Kungsträdgården talade Vänsterpartiets Josefin Brink, om bland annat behovet av att stärka fackets ställning och att värna arbetsrätten. Hon kritiserade i skarpa ord den borgerliga regeringens jämställdhetspolitik, och menade att förslagen om vårdnadsbidrag och skatteavdrag för hushållsnära tjänster gör jämställdhet till en klassfråga.
– På vilken sätt blir vi mer jämställda för att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kan köpa sig fria från sitt hushållsarbete?

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga