Utrikes

25 års fängelse för tortyr under juntan

Det är första gången en person döms för försvinnanden som skedde under militärjuntans brutala styre i Argentina. Den mänskiga rättighetsorganisationen Human Rights Watch säger att domen är en milstolpe. – Den här domen visar att demokratiska institutioner slutligen kan komma förbi alla de juridiska hinder som upprättats för att skydda förövarare av brott mot mänskligheten, […]

Det är första gången en person döms för försvinnanden som skedde under militärjuntans brutala styre i Argentina. Den mänskiga rättighetsorganisationen Human Rights Watch säger att domen är en milstolpe.

– Den här domen visar att demokratiska institutioner slutligen kan komma förbi alla de juridiska hinder som upprättats för att skydda förövarare av brott mot mänskligheten, sade HRW:s José Miguel Vivanco.

Simón dömdes för att ha gripit och torterat ett chilenskt/argentiskt par 1978. Parets åtta månader gamla barn adopterades av en polis och hans fru, som hemlighöll hennes verkliga identitet i 22 år.

I många år hade landet lagar som innebar straffrihet för brott som skedde under militärdiktaturen, skriver HRW på sin hemsida. I mars 2001 inleddes en process som slutligen innebar att lagarna om straffrihet togs bort.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga