På COP16 i Colombia diskuteras framtiden för jordens biologiska mångfald. Arbetaren har ställt några frågor till den lokala gräsrotsorganisationen Serraniagua, som arbetar för att skydda såväl fåglar som kaffekultur i sydvästra Colombia.
Just nu pågår COP16, en FN-Konferens för biologisk mångfald, i Colombia. På mötet ska man bland annat granska genomförandet av det ramverk som arbetades fram på det senaste mötet, COP15, i Kanada.
De satta målen, bland annat att skydda 30 procent av världens land- och havsområden, är enligt Naturskyddsföreningen ambitiösa. Men arbetet för att nå dem går långsamt.
Konferensen äger rum i Cali, en stad som ligger i Valle De Cauca. Det är även i denna region som miljöorganisationen Serraniagua är aktiv.
Bakom organisationen Serraniagua finns ett nätverk av bönder, agroekologiska producenter och ungdomsgrupper. Organisationen verkar för att skydda området Serranía de los Paraguas som ligger mellan Anderna och Choco i sydvästra Colombia.
“Störst biologisk mångfald på planeten”
– Vi är belägna i Serranía de los Paraguas, där de tropiska Anderna och den biogeografiska Chocóregionen möts, två av de ekoregioner som har störst biologisk mångfald på planeten, skriver Angela María Montenegro Vera, samordnare för Serraniagua och aktiv i ett kvinnonätverk i Serranía, i ett meddelande till Arbetaren.
I området finns flera unika växt- och djurarter som är hotade. Bland annat 730 växtarter där 75 är endemiska, vilket innebär att de bara existerar i ett avgränsat geografiskt område.
Organisationen har varit aktiva i processen att få området AICA-klassat, vilket innebär att området betraktas som särskilt viktigt i bevarandet av fågelarter. De var även drivande för att få Serranía de los Paraguas klassat som skyddat området av det regionala förvaltningsorganet DRMI (2019). Här finns även ett kaffekulturlandskap som är med på UNESCO:s världsarvslista. Vilket organisationen kämpat för.
– Vi arbetar för närvarande med en strategi för att förklara nya skyddade områden i Chocó-delen av Serranía och i San Juan-flodens avrinningsområde, de bäst bevarade i Stillahavsområdet på den amerikanska kontinenten, skriver Angela María Montenegro Vera till Arbetaren.
“Kvinnors arbete måste synliggöras”
Under COP16 deltar Serraniagua i flera möten. Bland annat ett nationellt seminarium om skogar som leds av det statliga institutet för hydrologi, meterologi och miljöstudier, IDEAM. De leder även konferenserna ”The eagle, the jaguar and the anonymous heroes facing the planet”, samt “Serraniagua: Community conservation with a vision of the planet”.
Dessutom kommer en fågelfestival hållas vid kaffeodlingarna i Serranía den 1 november.
På frågan vad Angela María Montenegro Vera förväntar sig från COP16 svarar hon att kvinnors röster och arbete måste synliggöras.
– Avtalen måste ha fokus på inkludering eftersom skydd och bevarande av biologisk mångfald inte kan uppnås utan kvinnors medverkan.
De åtaganden och överenskommelser som görs av regeringar och företag hoppas Angela María Montenegro Vera ska resultera i beslut där det civila samhället får en aktiv roll. Hon hoppas på att de beslut som fattas på global nivå för att skydda den biologiska mångfalden, möjliggör lokala lösningar i Colombia, och att man tar hänsyn till urfolk, bondesamhällen och afrocolombianska samhällen.
– Vi förväntar oss att lokala samhällen och bondesamhällen deltar i uppföljningen och övervakningen av hur avtalen uppfylls, säger Angela María Montenegro Vera.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.