Omslag till Arbetarens sommarföljetong: Gun Hedlunds roman Striden må fortgå.

”Striden må fortgå” – Kapitel 4

Den självständiga Emilia förälskar sig i den revolutionära syndikalisten Paul. Deras liv präglas av hårt arbete, men också av solidaritet och kärlek. Runt dem växer striderna. Ska det sluta med rösträtt och reformer, eller med revolution? Emilia och Paul tycker olika, men de enas i kampen mot världskriget. Romanen utspelar sig under 1910-talet och är baserad på författaren Gun Hedlunds farföräldrars liv. Det här är kapitel fyra ur Striden må fortgå – En roman om kärlek och syndikalism.

1911

April och maj rusade fram och när Johannes döparens dag närmade sig hade Emilia fått en knappt synbar rundning om magen. Paul blev överraskad när hon föreslog att de skulle besöka hans föräldrahem under midsommar.

»Jag vill gärna hälsa på dina föräldrar innan det syns på mig«, var hennes förklaring.
Han såg undrande på henne, hon undvek att möta hans blick.
»Tror du att de skulle döma dig som dålig annars?« frågade Paul.
»Näe, inte så.« Hon knöt av sig förklädet, märkbart besvärad.
»Visst kan vi fara till Fors om du så önskar. Jag går till station och ordnar med biljetter«, sade han efter en stunds paus.
»Tack, vad snällt av dig, Paul.«

Hon tycktes lättad och mötte hans blick med ett varmt leende. Han misstänkte att hon inte ville skylta med att de tvunget måste bli ett par. Och inte kunde han neka henne att bli presenterad för mor och far. Själv kände han sig förvirrad och skamsen över att bara ha låtit sig svepas med som ett höstlöv i vinden, som om han inte kunnat styra sitt liv. Emilia och Marta. Marta och Emilia. Han som inte hade några problem att tänka klart och veta vad han ville när det gällde den revolutionära kampen för ett nytt samhälle. Men nu hade han uppträtt som en velig stackare i månader när det gällde sitt ansvar som man.

Vid julbesöket i Fors för ett halvår sedan, då Marta och han hade träffats för första gången sedan sommaren, var allt som det brukade vara. Han hade hållit om Marta och kysst henne innerligt. Båda var sedan tidigare ense om att de ännu var unga och kunde se tiden an. De hade inte talat något särskilt om framtiden. Hon hade berättat om sitt arbete som sköterska och han om sitt arbete i barkningen, lite om organiseringen. Emilia hade han inte skänkt en tanke då, hon fanns vagt i hans bakhuvud som ett trivsamt sällskap under höstmånaderna. Aldrig hade han kunnat ana vad som väntade.

Endast tre veckor efter besöket hos Marta hade han hamnat i samma säng som Emilia på pensionatet. Och när de båda lämnat Gävle och vandrat mot Bomhus i sol och snö var han uppfylld av lust och längtan efter fler stunder med Emilia. Han hade intalat både sig själv och henne att de kunde idka fri kärlek med hjälp av beställda hygienartiklar. Vad var han för karl egentligen? En usling som låtit sig frestas av sina drifter och lurat två rara kvinnfolk. Marta hade helt säkert inte trott honom om sådant handlande även om de inte utbytt några bindande löften. Och Emilia, vars heta känslor och drömmar drog iväg åt sitt eget håll. Inte hade han tänkt sig att deras bekantskap skulle sluta med att det blev barn och giftermål.

Det kändes som om både hjärtslag och tankeförmåga hade avstannat när Emilia berättade att hon väntade smått. Han fick inte fram ett knyst, var tvungen att sitta tyst och låta orden sjunka in, det overkliga. Han skulle bli far. Att det kunde ske efter bara en natt? Han som trott sig vara ansvarsfull och aldrig slarvat med kådångerna.

En kort stund hade det föresvävat honom att ta på sig faderskapet och erbjuda månatligt underhåll för barnet upp till femton år. Men skyndsamt sköt han undan sådant tok. Hur oäktingar bemöttes i skolor och bland vuxet folk visste han alltför väl, det var ett elände att behöva kallas horunge under hela sin uppväxt. Det kunde han inte tillåta mot ett oskyldigt barn. När han satt där i tystnaden mitt emot Emilia såg han sina föräldrar för sin inre syn och det blev självklart att ge henne sitt löfte om att barnet skulle bli äkta.

Tiden efter Emilias överraskande besked om sitt tillstånd fick besöken i hennes hyresrum inte längre samma lockelse. Pliktens snara hade dragits åt. Han skyllde på att det kunde vara skadligt för barnet och värjde sig emot besvikelsen i hennes ansikte.

Ett brev till Marta hade han till slut fått iväg i mitten på april, det tog honom två veckor att få ihop några rader om att de inte hade någon framtid tillsammans och att hon kunde upphöra med att tänka på och vänta på honom. Mer än så mäktade han inte med att få ur sig. Efter otaliga utkast, han hade tvingats gå till Konsum Oden och köpa mer skrivpapper, hade han präntat ned orden som var grymma och oåterkallerliga. Två dagar efter att brevet till Marta gått iväg med posten skrev han sitt andra brev. Hans mor och far måste få veta vad han ställt till med, men att han lovat att göra sin plikt när han blivit myndig.

Nu satt de på tåget till Fors och Paul kunde se att Emilia plågades av hettan. Hon såg ut som hon ångrade att hon varit så ivrig att resa dit på ett besök till midsommarhelgen. När de stod och väntade på perrongen på Gävle station hade hon berättat om sin tågresa till sin faster Emelie i Stockholm, han förstod att den var ett ljust minne. Den här resans obekväma träbänkar och trängseln i tredje klass blev kanske en obehaglig överraskning för henne. Lukten av svett och fräna andedräkter som stank brännvin eller surt kaffe kunde få vem som helst att må illa.

Det var fullpackat med hemresande, Paul tvingades stå en bit bort i korridoren. Han tyckte synd om Emilia, hade gärna suttit bredvid och muntrat upp, illamåendet var en riktig plåga för henne. Tåget tycktes krypa framåt och vid varje hållplats spreds odörerna på nytt när passagerare skulle stöka runt med sin packning för att ta sig ur eller in i tågvagnen. Han var tvungen att tillstå att hans egen olust inte bara berodde på trängsel och allsköns lukter, sådant var han van vid att tåla. Det berodde på annat. Inte hade han någon önskan att bege sig tillsammans med Emilia till majstången på festplatsen med folk som kände till honom och Marta.

Det blev till slut en lättnad att se det lilla stationshuset bortom hyttan och han skyndade sig att hjälpa Emilia ned på perrongen. Han såg sin mor som väntade en bit bort. Hon vinkade så vänligt åt dem, kort och stadig i den satta kroppen märkt av tolv barnafödslar. Eleonora kallades mor Hedlund av folket i Fors.
»Välkommen, kära barn«, sade hon och tryckte Emilias hand med ett fast handslag. Paul mötte sin mors blick och höll om henne, han såg hennes rynka mellan ögonbrynen som han kände igen sedan barndomen när han gjort henne besviken.

Som alltid fylldes han med värme inombords när de klev in i bostaden i hyreslängan en bit bortom missionshuset. Upprymda hälsningar från både hans far, som de alla tilltalade med namnet Johannis P, och syskonen kändes som mjuk, varm ull runt hjärteroten. Oroande tankar på Marta och Emilia, framtiden, klasskampen och det bistra läget på Korsnäsbolaget tonade bort och han unnade sig att vila i den trygga hemkänslan. Han gjorde sitt bästa för att presentera Emilia för dem alla utan att trötta ut henne för mycket.

Innerst inne var Paul lättad över att storbror Axel inte skulle komma, med fru och fem barn. Som boende i Norrbärke kunde de inte ta sig hit så lättvindigt. Axel var på väg uppåt i den socialdemokratiska rörelsen med uppdrag både i partiet och inom LO. Det kunde bli tröttsamt med hans bistra kommentarer om att Paul blivit en »bråkmakare och anarkist«.

Mor och far var mest oroliga för att han skulle hamna i svårigheter. Det enda av de äldre syskonen som han haft samtal med om klasskamp och aktioner var Oskar, som försvunnit till fabriksarbete i Västmanland. De skrev till varandra ibland. Lite skamsen fick han erkänna för sig själv att de äldre systrarna hade han aldrig pratat med på det sättet, syndikalismen var en helt igenom manlig rörelse. Med Emilia hade han fått upp ögonen för att en kvinna med rätt intresse var jämbördig i alla slags samtal.

»Kom och sätt dig här, pojk«, sade Johannis P och klappade på den tomma platsen bredvid sig på kökssoffan. Paul kände sig omedelbart tröstad och förlåten och slog sig ned vid sin far.
Eleonora tog Emilia i handen och vände sig mot de övriga.
»Ni får klara er själva en stund. Jenny, se till att få fart på kaffehurran. Emilia och jag ska talas vid en stund, vi kommer snart«, sade hon med bestämd röst.
Hon behöll Emilias hand i sin och gick före in i kammaren med en bleckmugg vatten som hon skopat upp ur hinken.

Paul försökte fånga Emilias blick när de båda kvinnorna kom tillbaka ut från kammaren men hon undvek att se på honom. Hon sjönk snabbt ned på soffan mellan honom och Johannis P och rörde i kaffet som Jenny serverade. Det surrade välbekant i köket av ivriga samtal som böljade hit och dit, de pratade i munnen på och avbröt varandra, allt var som vanligt.

Paul fick hjälpa Emilia till rätta för att få ordning på alla familjemedlemmar: Simon, aderton år som nyss flyttat hemifrån till bruket i Hofors. Elin, sexton år hade fått arbete och bodde kvar hemma. Elsa tretton år, Ester tio år och Albin nio år, som ännu var skolbarn. Han gladdes över att Emilia tycktes trivas i röran av prat och skratt. Han kunde förstå att hon redan tydde sig till storasyster Jenny som kommit på besök och som alltid lyste upp samvaron för människor i sin närhet. Snar till att sträcka ut en hjälpande hand, levnadsglad och varmhjärtad. Jenny som försvarat honom på rasterna i skolan och som alltid varit redo att lyssna. Att hon tagit sig hit med lilla Elsa, två månader, på armen, värmde i hjärtat. Kände han Jenny rätt så var det inte bara familjebesök och att visa upp det lilla barnbarnet för deras föräldrar som lockade. Nyfikenhet och tillfälle att få möta Emilia var nog också ett skäl att komma.

Nu gällde det finna ut ett sätt att slingra sig undan besök vid majstången i eftermiddag. För Emilia kändes det obegripligt nästkommande dag. Hur i hela friden hade det gått till när alla fått sig en sovplats hemma hos familjen Hedlund? Men på något sätt hade madrasser rullats fram till henne och Paul. Elin och Elsa sov parvis i samma säng och Simon hade klämt ihop sig med lillebror Albin. Hon kände sig yr och aningen förvirrad av alla familjemedlemmar som rörde sig i den trånga bostaden. Emilia fäste sig särskilt vid att de skämtade utan att driva elakt med varandra på det typiska brukssättet. I stället kunde de godmodigt skoja om sig själva.

Hon tog familjen till sitt hjärta. Den värme och glädje som de alla utstrålade förenade dem, och ändå var de så olika. Men Paul och minstingen, Albin som gick i tredje klass, påminde om varandra. Den skärskådande blicken, en blandning av eftertänksamhet och livlighet fanns hos dem båda. Ester, som Paul berättat led av fallandesjuka, var inte det minsta märkt av sin sjukdom. Hon pladdrade och for runt, gav Emilia en stor kram vid ankomsten, tösen var oförvägen både till humör och utseende. Hon var den enda i familjen med ljust oflätat hår i tjocka lockar som dansade runt på ryggen. Elsa och Elin, välkammade i prydliga flätor, tycktes inte vara samma slags yrväder, Elin redan med något vuxet över sig trots att hon bara var sexton år. Kanske hade de två år som passerat sedan skoltiden, fyllda av slitsamt arbete, fått henne att dämpa sig?

Lite tråkigt hade det känts igår eftermiddag när det inte blev något besök vid majstången för dem båda. Paul hade fått svår huvudvärk, men hon hade blivit uppmuntrad av hans syskon att ändå följa med dem en stund till festplatsen. Emilia slogs av hur anspråkslösa Valbos finklädda kvinnor i midsommartid tycktes i jämförelse med det färgsprakande röda, gröna och gula i de olika daladräkterna. Därhemma hade hon lagt märke till att några äldre dalkullor som följt med i den stora flytten från Korsnäs i Dalarna fortfarande kunde bära hemortens finkjortel och förkläde vissa söndagar. Dessa färgklickar kunde inte jämföras med skådespelet hon nu hade framför sig på festplatsen.

Jenny pekade ut de olika dräkterna för henne. Emilia blev betagen i de klara, starka färgerna på förkläden, hättor och schalar när de betraktade dansen runt stången. Rättviksdräkten med sitt bredrandiga förkläde och lilla topp till huvudbonad syntes käck och lustig. Moradräkten med sitt klarröda förkläde blev hennes favorit.

Jag gick mig ut en afton, Å jänta o ja, Jungfru skär. Tveklös kärlek om och om igen. Emilia hade aldrig lyssnat till midsommartexterna med så vaksamma öron tidigare och ville gärna, men kunde inte, känna sig helt lätt till sinnes. Hade Paul haft en käresta här bland alla töser som virvlade runt? Pauls lillebror Simon lockade till slut, efter en del övertalning, med henne i dansen. Hon valde att delta när det blev ringdans för både barn och vuxna.

När de travade runt till den sprittande fiolmusiken kände hon sig i stunden sorglös med Pauls frånvaro bortglömd. Så kom det sig att hon glatt trallade med i dansleken som hon inte sjungit på flera år. Häpen upptäckte hon att inte ett endaste ord var bortglömt, kroppen mindes både ord och rörelser. Så går vi runt om ett enerissnår, enerissnår, enerissnår. Så går vi runt om ett enerissnår, tidigt en måndagsmorgon. Plötsligt dök lillasyster Ester upp och skuttade in mellan henne och Simon, tog frimodigt deras händer och vakade nogsamt över att de gjorde allt rätt.

Småskrattande gjorde de rörelserna i luften och böjde sig fram för att i första versen gnugga och i den andra skölja de smutsiga kläderna. De klarade både klappandet och hängandet men på fredagsversen blev Simon tillrättavisad. Hans hantering av skurborsten var, enligt Ester, alltför slarvig. När de till slut struttat runt som högfärdigt kyrkfolk en tidig söndagsmorgon och utmattade sjönk omkull i gräset tänkte hon att Simon kändes som en trygg klippa i denna stund. Hon var tacksam över hans sällskap, som om han anade och tröstade på sitt sätt.

På vägen tillbaka från festplatsen berättade Simon att Ester inte hade det så lätt. Andra barn var rädda för att hon skulle falla omkull med ryckningar och fradga i munnen. De fann det otäckt och ville inte leka med henne. Tursamt nog hade hon en skolkamrat som trofast stod vid hennes sida och Esters soliga humör kunde inget rå på, enligt Simon.

När Emilia vaknade på midsommardagen gick det inte att ruska av sig den skavande känslan. Som att något inte hade känts rätt när de kommit hem från festplatsen och Pauls huvudvärk var borta. Han hade suttit i ett muntert samtal med sin far.

Nu när de bäddat undan och ätit frukost blev det, på hans mors uppmaning, Pauls tur att ha ett enskilt samtal i kammaren. När de var klara sade Eleonora med bestämd röst:
»Paul har ett ärende som han ska uträtta. Du kan stanna här hos mig och vila lite, Emilia. Så kan ni gå runt och titta på Fors sen.«

Paul undvek att se på henne när han tog på sig skärmmössan och slank iväg. Hon kunde inte undgå att lägga märke till hur syskonen tystnade vid Eleonoras ord och utbytte snabba blickar sinsemellan. Emilia hade stor lust att fråga om ärendet. Det högg till i hjärteroten, som om en kniv stuckits in i bröstet när tanken slog henne. Han hade från början sagt att han inte kunde binda sig på grund av sin ungdom och risken att få sparken på sulfitfabriken. Var det inte hela sanningen? Fanns det någon som väntat på honom i Fors? Som han skulle ta avsked av? Var det därför han inte längre ville vänslas hemma i hennes rum? Hon kippade efter luft, kände hur kallsvetten trängde fram i pannan, önskade sig ett djupt hål i köksgolvet där hon kunde sjunka ned och låta sig försvinna.

Plågad av de svarta tankarna erbjöd hon sig att torka disken för att ha något för händerna. Eleonora tycktes, trots sitt förslag om vila, ana hur det var fatt och stack raskt till henne en kärlhandduk med monogrammet EH. Emilia strök med tummen över korsstygnen i linnetyget. Skulle hon själv en dag få märka sina handdukar med samma initialer?

Emilia lade märke till att Paul tackade vänligt nej när Eleonora frågade om de ville följa med till missionshuset på gudstjänst. Själv blev hon inte tillfrågad. Ingen av hans föräldrar tycktes ta illa upp över hans svar. Hon anade att de inte förväntat sig något annat. Kanske ville de visa honom att han fortfarande var välkommen i den gamla trosgemenskapen?

Emilia förstod vad Paul lämnat bakom sig när de vandrade runt i Fors. Hon fann att det var både likt och olikt Bomhus. De enorma bostadsområdena Kastet och Karskär med ett tjugotal hyreshus vardera hade ingen motsvarighet i Fors. Det var snarast de ombyggda kasernerna i Masesgårdarna som påminde om Bomhusområdena, även om husen inte var lika många. Lika på båda orterna var principen om ett rum och kök till alla familjer, oberoende av hur många barn det fanns.

Emilia slogs av att det var som om det fanns en naturlag att fattigt folk ska trängas ihop i små kyffen medan välbärgade skulle ha många rum i stora hus. Förutom Masesgårdarna var arbetarbostäderna mindre och mer utspridda i Fors, i låga längor. Ett missionshus mitt i byn hade Forsborna låtit bygga med ett vitmålat träkors fastspikat i manshöjd till höger om ytterdörren. Till vänster satt anslagstavlan med mötestider och namnen på predikanterna. Albertsson och Klaesson verkade vara de vanligaste förekommande.

När de passerat missionshuset hördes en ljus kvinnostämma bakom dem: »Paul, är det du som kommit på besök?«

Emilia vände sig om och såg hur Paul hälsade på en kvinna i sin egen ålder. Hon bar ett halvårsgammalt barn på höften och höll en liten tös i handen. Paul presenterade dem för varandra, han hade varit arbetskamrat med hennes bror. Brodern var en av dem som farit iväg till Amerika, hans syster hade inget hört ifrån honom på ett halvår. Johanna hette hon och log så vänligt mot dem båda. Emilia slogs av hur blek och mager hon var, verkade inte alls vara vid god hälsa. Tänderna var illa anfrätta och håret tunt och glanslöst. Flickebarnet som höll sin mor hårt i handen hostade ihåligt, det riktigt skrällde ur bröstet på henne. De skildes åt och Emilia kände sig olustig till mods.

»Johanna verkade inte ha det så bra«, sade hon med låg röst när de gått ett stycke längs den smala gatan mellan de låga arbetarlängorna.
»Hon har det inte lätt, med ännu en unge därhemma fast vi är jämngamla. Hennes karl är kolare och borta veckovis. Han är begiven på brännvin«, sade Paul.
De vandrade vidare, tysta.

Emilia lade märke till att den vita röken och pustarna av frän lukt från sulfitfabriken var densamma som i Bomhus. Lika var även anblicken av snoriga och bleksiktiga ungar som hojtande kryllade mellan husen. De böjda, härjade kvinnorna som släpade på ved, vatten och slaskhinkar var inte annorlunda än Bomhuskvinnorna, fattigdomen och den hårda tillvaron var densamma på båda orterna.

Men i Fors var allt mycket värre. Stämningen bland folk tycktes helt kuvad, rädslan syntes i ögonen på dem. Av rallare och uppkäftiga ungsocialister märktes inte ett spår. Paul sade inte så mycket där han vandrade vid hennes sida, som om han ville låta henne vara ostörd när hon såg sig om, lyssnade och förstod. Emilia blev lomhörd av slamret när de passerade hyttan, hur hade Paul stått ut i flera år där?

Hennes ihållande illamående förvärrades av att andas in den gråa luften runt de enorma kolugnarna, och hon förfärades över den brunfärgade smeten i den utdöda Forssjön.
»Brukspatron lovade bergsmännen, dyrt och heligt, att fiskevattnen skulle bestå om de sålde av sin skog och mark till bruket. Så mycket är kapitalisternas löften värda«, sade Paul när de såg ut över den stinkande sörjan som täckte vattnet.

Många äldre ortsbor hälsade på Paul, han tycktes omtyckt och välkänd. Men jämngamla såg hon inte många av, hon fick en känsla av att de flytt från platsen för att söka ett bättre liv. Som om de gav upp när övermakten talade i september 1909.

Nog förstod hon varför Paul brann för en annan värld.

De hann med eftermiddagskaffe innan det blev dags att bege sig till Fors station. Emilia hade redan fäst sig vid Pauls far, Johannis P. Hans milda, lågmälda vänlighet fick henne att känna sig trygg och lugn. Han förklarade medan de doppade Eleonoras hembakta skorpor att P stod för Persson, hans egentliga namn. Hedlund var det soldatnamn som han fått sig pådyvlat av överheten men P kunde de inte ta ifrån honom. Det var svårt att föreställa sig denne stillsamme man arbeta i reningsverket i sulfitfabriken. Hon fick intrycket av att han ändå var nöjd med att slippa både hyttan och sågen. Han sade sig inte längta tillbaka till kolningen, att det nya arbetet var bra med en fast plats och säker lön
»Vad pratade du och mor om?« frågade Paul på återresan hem.

Nu hade de fått sittplats bredvid varandra, luften var svalare i vagnen och Emilia ängslades inte över att hon skulle kasta upp.
»Eleonora sade att hon kunde se hur det var fatt med mig. Och att jag har inget att frukta, hon dömer ingen och du är att lita på. Hon berättade om sin syster. Dorotea. Att hon fick tre oäkta barn och bodde på fattighuset mellan pigplatserna.«
»Bondtölparna svor sig fria sen de våldfört sig på henne. Kusinerna mina auktionerades bort till dem som krävde minst betalt av socknen, bara småbarn, de blev vallpojkar och lillpigor.«
»Det låter gruvsamt, Doroteas och kusinerna dinas öde.«

Emilia tystnade och såg ut genom tågfönstret. Röken från ångloket lättade upp mot skyn likt en morgondimma i gryningen. Den gröna färgen på björkar och lönnar hade precis som ängsmarkerna redan fått en frodigare och fylligare nyans. Borta var den skira grönskan från i maj då samma björkar såg ut som om de var brudklädda i sina skimrande slöjor. Maj. Den tiden på året som hon älskade, då allt ännu tycktes möjligt. Nu var den redan passerad och hon hade knappt lagt märke till våren. Hon vände sig mot Paul och besvärades en aning över att upptäcka att han suttit och betraktat hennes ansikte från sidan.

»Din mor sa även att hon och Johannis P har uppfostrat dig och alla sina barn till att följa Jesus Kristus på kärlekens väg.«

Paul log.

»Hm, nog vet hon vad jag anser om Svenska kyrkan och prästerskapet, men Vår Herre har jag inget otalt med.«

Åter blev det tyst mellan dem. På bänken mitt emot i den trånga kupén satt ett äldre par som lutade emot varandra sov djupt. Kvinnan satt med händerna knäppta i knäet, iklädd en blommig huvudduk och vackert mönstrad kofta. Hennes man hade lagt hatten i sitt knä, händerna var märkta av hårt arbete. Skulle hon och Paul få leva sida vid sida i många år likt det rofyllda paret?

»Då är vi två med en släkting på fattighus, du med din moster och jag med far«, sade Emilia och bröt tystnaden.
»Måste han vara på Backa?« frågade Paul.
»Vi pratar inte om det, Paul, låt oss vila en stund«, svarade hon. Emilia satt tyst och lyssnade till det regelbundna ljudet av dunkdunk från rälsskarvarna. Paul hade inte sagt något om att hans mor hade rätt, att han skulle välja kärlekens väg. Frågorna skavde inombords, skavde tills det började smärta likt ett djupt skoskav. Vilket ärende hade han haft när han gick iväg efter frukost? Var det bara av plikt som han skulle leva vid hennes sida? Och hur hade far det borta i fattiggården?

Veckorna efter Fors-resan bjöd Gästrikesommaren på all sin prakt. Ljusa kvällar med dans och lekar, muntra röster och skratt utomhus. Emilias illamående hade upphört och de fröjdades över att strosa runt i Kristinelund hand i hand och småprata med folk.

I Kastet där Paul bodde bars ett piano ut på gården, dragspel plockades fram och det bjöds upp till dans på gårdsplanen. Det var som om sommaren själv bjöd på en tids värme och glädje som lättade den hårda tillvaron. Och människorna tackade och tog emot, särskilt de ljusa kvällarna.

Paul erfor att något förändrats efter midsommar. Som om det gick lättare att svara på Emilias frågor, nu när hon sett och hört eländet i Fors med egna ögon. Han kände att hon även kunde förstå moster Doroteas utsatthet. Att mosters skam och utblottade tillvaro var ett släktarv som fanns inristat i hans kropp, liksom hans rädsla för fattighuset. Och själv hade hon först i januari berättat det som hon tigit om hela hösten. I nattmörkret på Pensionat Hvilan hade hon viskat att hennes far hamnat på Backa. Emilia visste hur det var att bära på skammen.

Han hade ingen önskan om att Emilia skulle få höra om det värsta. Att hans mormor Cajsa Lisa dömdes till fängelse, trettio par spöstraff, två timmars halsjärn och kyrkoplikt av Siende häradsrätt. Brottet var fattigdom och stöld av två förrymda stutar. Som vuxen fick han veta av en lagkunnig kamrat att mormor hade sluppit ifrån prygel om hon haft pengar till böter. Sextio slag mot den uppfläkta ryggen fick hon utstå. Tre år senare avskaffades både spöstraff och skampåle. Cajsa Linas fjärde barn föddes i länshäktet i Västerås och dog kort därefter.

Några år senare födde hon en dotter, hans egen mor Eleonora. Mormors öde pratades det inte om. Men han hade i yngre år, i sin inre föreställning, upplevt sin mormors fasa när hon satt i halsjärn två oändliga timmar och förbipasserande spottade och vräkte ur sig okvädingsord. Och han hade tyckt sig känna svedan och den brännande smärtan på den såriga ryggen. Likaså skammen vid botgörelse uppkliven på pliktpallen med en stirrande församling och dömande präst. Förlusten av det nyfödda barnet hade han inte kunnat föreställa sig. Hade hon varit lättad eller förtvivlad?

När Emilia frågade om hans skolgång så tog det inte längre emot att berätta. Om att far insjuknade och det blev till att ansöka om befrielse från skolplikten. Knappt tretton år fyllda. För skolläraren fick han göra avgångsprövning och kunde lämna folkskolan lagom till andra advent. Svag stod det präntat med sirlig stiftspennestil för betyget Gymnastik med vapenöfning. Den drillen var inget att sörja över. Han kunde fortfarande se framför sig när läraren plockade fram Handbok vid skolungdomens militäröfningar för att leda exercis med trägevär, mindes att det knöt det sig inombords på honom. Något liknande hade aldrig förekommit när han gick i Avesta folkskola före flytten till Fors.

»Det kanske var Fors despot själv, brukspatron Hampus Cornelius, som såg till att skolan fick utrustningen. Pratet om militärtjänstgöringens betydelse för det manliga släktet lyssnade jag aldrig på«, sade han till Emilia när de pratade om hans skoltid.
»Det kanske var då du blev antimilitarist«, svarade hon.

Emilias svar gjorde att det klarnade för honom själv när han tänkte efter. Att hans övertygelse fötts i folkskolans gymnastik. Han lyfte blicken, såg henne i ögonen och nickade.
»Du har helt rätt i det, då såddes ett frö inom mig, avskyn för krig. Överklassens krig.«
»Vilket var ditt bästa ämne då?«
»Det var teckning. Jag fick högsta betyg, Med nöje godkänd.«
»Du är nog en konstnär innerst inne.«

Paul rodnade. Emilia och hennes prat. Men hon menade väl.
»Kanske det.«

Han drog sig till minnes handens lätthet när pennan for över pappret och motiven växte fram, sprungna ur hans fingrar, anilinpennan som en förlängning av den egna handen. Vanligtvis hade han ritat träd, med raka eller krokiga stammar, spretiga eller välformade kronor, alltid djupt förankrade i myllan, rörliga i vinden, böjliga vid storm men omöjliga att vräka omkull.

»Vad fick du göra sen du slutade skolan? Börja arbeta?«
»Jag blev hjälppojke åt farsan. Magsåret gjorde honom svag och jag fick bistå med att fälla timret när det skulle kolas. Han hade ett beting som måste klaras av den vintern.«
»Hur var det som kolare?«
»Inte alls illa, men slitigt och sotigt. Nog lärde man sig vad kolsvart betydde. Ögonvitorna och tänderna lyste i ansiktet, vi såg ut som komna från Afrika. Vi var täckta över hals, armar och händer.«

Paul visade med några rörelser hur varje hudflik som stack fram blev nedsotad.
»Men du sa att det inte var så farligt?«

Han nickade och sträckte sig efter kannan för att hälla upp en påtår.
»Jag var stolt över Johannis P, han var en skicklig kolare, visste precis hur milan uppförde sig, pratade väl om henne. Han höjde aldrig rösten, sa inte ett ont ord när jag missade ett fällhugg eller fumlade med kolrakan. Han visade och gav beröm, jag växte flera tum det året.«

Plötsligt avbröt han sig, satte ned serveringskannan med en smäll och sade:
»Vårt barn ska ingen bära hand på. Lova mig det, Emilia.«
»Nej då, aga och fruktan är ingen väg till fostran. Slog din mor och far dig?«
»Aldrig.«
»Jag fick heller aldrig prygel som barn.«

Emilia tröttnade inte, hon ville veta mer om mannen som skulle bli far till hennes barn. Och hon fick sig till livs Pauls berättelser. Som att han efter en tid i kolningslägret insett hur ovanligt Johannis P:s tilltal var.

Paul hade visserligen hört genom lägenheternas lövtunna väggar fäders bankande och barns jämmergråt. Men ännu värre var det bakom timmerhögar och kolarkojor, där ljöd ständigt den brutala hårdheten mellan fäder och söner, rasande röster med grova skällsord, ofta följt av det dova ljudet av knytnävssmällar. Johannis P sade ifrån och gick emellan. Han slapp själv råka ut för stryk eftersom han sågs som en frälst stolle. Inte var han karl nog för en sup och dessutom en krake som tackade nej till kortspel. Och pojkarna, flera av dem Pauls skolkamrater, kom undan för stunden.
»Hur kändes det när din far ingrep? Tyckte folk att han var konstig?«

Emilia ville förstå den värld som han kom ifrån, så annorlunda mot hennes egen uppväxt.
»Nog flinades det och hånades borta vid kolningen. Men farsan var respekterad som duktig kolare och det hjälpte väl. Druckna grannar skällde ut honom. Jag var stolt. Han var en sån karl som Kata pratade om att arbetarklassen måste anstränga sig för att bli. Bilda sig, inte supa, inte ta till våld.«

Emilia kunde knappt föreställa sig rädslan inför hotet om hugg och slag i sitt eget hem.
»Hur gick det för dina kamrater?«
»Gustav, min klasskamrat, sov över hos oss otaliga lördagskvällar för att slippa fylleraseriet. Han hade stora blaffor på rygg och rumpa, ja, till och med på bröst och mage.«

Han såg plågad ut vid minnet.
»Var det hans far som bar hand på honom?«
»Jodå. Det hände att vi tog av oss på överkroppen när vi blev svettvarma på gymnastikens militärexercis. Gustav nöjde sig med att kavla upp ärmarna på skjortan. Aldrig att jag anat att han hade det så illa ställt när han visade hela kroppen en kväll.«

Paul visade med händerna hur stora skadorna varit på Gustavs kropp. Emilia ryggade tillbaka inför anblicken.
»Följde han dig hit till Bomhus?«
»Näe. Jag blev inte det minsta förvånad över att han visade mig Amerikabiljetten i smyg förra våren. Så kom han undan både sin farsas helvete och helvetet efter strejken. De var flera som for iväg förra året.«

Emilia lyssnade och förstod alltmer hur Pauls liv tett sig innan de träffades. Och hon förstod bättre vad för slags person han var, varifrån de bestämda åsikterna och fasta värderingarna kom. Något förändrades inombords allteftersom deras samtal fortskred, som om en förstelnad kramp gradvis mjuknade och löstes upp. Hon kunde känna det både i bröstet och i magen. Det var som om hon andades lättare vid tanken på att hon inte var ensam om att känna skam. Paul hade berättat om skam. Att tvingas sluta skolan i förtid, maktlösheten inför de utkommenderade soldaterna i Fors, moster Doroteas liv i fattighus och med tre oäkta barn. Att Paul visat tillit genom att berätta fick henne att försiktigt våga sätta ord på det egna som tyngde.

Väntan på gemensamt husrum dröjde och för ostört prat var de fortfarande hänvisade till Emilias hyresrum eller kvällsron när matsalen stängt. Änkefru Lilja hade visat sig vara en förstående hyresvärdinna och tog emot beskedet om det väntade barnet utan åthävor.

En kväll när de trängt ihop sig och vilade på Emilias säng tog hon till orda.
»Jag blev glad över att flera i din familj är godtemplare. Och att du är helnykterist som jag själv«, inledde hon.
»Jo, såna som växt upp som jag, vi håller oss borta från brännvinet. Svåra olyckor har en sett när folk varit druckna i hyttan. Och eländet i familjerna när avlöningen som skulle gå till mat och hyra söps bort.«
»I min familj är det inte som hos er«, fortsatte Emilia. »Min far och bror. De nyttjar. Båda två.«

Hon ruskade på huvudet, halvliggande mot kuddarna och såg upp i taket.
»Spritar de mycket?«
»Min bror tar sig sup och grogg mest på helgdagar, men med far är det illa. Han är en drinkare nu. Han tog till flaskan när slakteriet gick i konkurs.«
»Konkurs? Är det därför far din bor på fattiggården?«
»Min bror tog över rörelsen sen mor gått bort, far orkade inte. John köpte in en stor besättning, hundratals djur. De hade tuberklerna, alla fick nödslaktas«, förklarade Emilia.
»Gick det så illa av det?«
»Du vet … de som tycks vara bättre bemedlade har inte alltid så gott ställt som det ser ut. Det mesta av affärerna handlade om lån och pantbrev som skulle betalas hit och dit. Så var det för jämnan för dem som hölls med sånt, inte bara hos oss. John hade tagit reverser på en stor summa, kunde inte lösa in dem.«

Hon suckade djupt, låg tyst en stund inför minnesbilder som hon försökt glömma.
»Hur står det till nu då?« undrade Paul.
»Båda husen i Taflan är sålda och min faster i Stockholm vill inte befatta sig med en stackare som inte kan hantera flaskan. Hon är änkefru nu, men bor fint värre i våning på Kungsholmen. Hennes man var överstelöjtnant.«
»Hur då fint värre?«
»Det är förmöget folk som bor på Kungsholmen. Faster Emelie umgicks flitigt med släkten Du Rietz när jag var där. Karlarna hade titlar som ingenjör, teknolog, direktör, grosshandlare«, rabblade Emilia upp med tillgjord högfärdsröst och tillade: »Ja, du hör ju själv. Inte hade far med sin slakterirörelse och vänner i arbetarrörelsen passat in där även om han varit spik nykter.«
»Fanns det ingen annan som han kunde bo hos?«

Hon hörde på tonfallet hur illa till mods han var över tanken på den plats där hennes far hamnat. Emilia suckade, det var svårt att berätta, som om alla svek.
»Min morbror Teodor i Högbo har sagt ifrån, han kunde inte ta sig an en som super sig redlös och blir oregerlig. För min bror blev det likadant. Min svägerska Stina sa ifrån, hon vågade inte var ensam med en stupfull svärfar på dagarna.«
»Så då blev det Backa.«
»Så det fick bli Backa. Att mor slapp se det här är Guds välsignelse.«
»Är det därför du inte besökte honom i julas?« undrade Paul.
»Ja.«

De låg helt stilla, Paul höll hennes hand, fingrarna var iskalla.
»Men var han en drinkare längre tillbaka?« frågade Paul.
»Nog har jag sett far både skåla och bjuda gäster, men aldrig att jag såg honom drucken som barn.«

Paul reste sig upp på sängkanten och strök henne över kinden.
»Han ville nog bedöva sig i sorgen men sånt kan vara vanskligt. När brännvinet slår klorna i folk är det svårt att stå emot, nästintill omöjligt för en del. Jag har sett både dem som kämpat mot flaskan och klarat sig ur, och de som förlorat.«
»Jag hatar spriten, Paul, aldrig att en flaska kommer in i mitt hus.«
»Där är vi ense. Men du ska inte klandra din far. Han är en stackare som far illa«, sade Paul och tillade: »Fundera på om vi inte kan besöka honom. Är han inte nykter går vi därifrån.«
»Det är snällt sagt av dig, Paul. Jag skäms i alla fall«, viskade Emilia.

Hon brast i gråt, orkade inte hålla emot mer, som om Pauls ord förbytt all vrede och avsky för spriten till en stark längtan tillbaka till när allt varit bra därhemma. Då mor levde och far var vid sans. Hon ville ogärna visa sitt förvridna, rödsvullna ansikte och svängde runt, borrade ansiktet i kudden, slog armarna runt huvudet och lät tårarna forsa fram som ett slagregn. Ryggen skakade så att hela sängen gungade. Hon storgrät, hulkade och snorade i den blöta kudden.

Då blev hon varse Pauls arm runt sina axlar, att han lutade sig fram över henne, hur han ordlöst smekte henne över håret. Han tycktes förstå att det inga ord fanns som kunde lindra, det fanns inget som kunde trösta mot en splittrad familj. Han makade sig intill henne och hon lyfte huvudet, torkade tårarna med en bit av överlakanet. Paul räckte henne en, delvis använd, blårutig näsduk och hon snöt sig, tacksam över att kunna vika undan det nedsölade lakanet.

Emilia förblev liggande, blundande, Paul höll hennes hand och strök henne fortfarande över håret. För sitt inre såg hon det stora köksbordet i Taflan där de brukade äta till vardags, dukat för både familjen, pigorna och hjälpkarlarna. Mor skar upp brödskivor, John och hon satt bredvid varandra och kivades. Rut, i huvudduk och randigt förkläde, hon som funnits hos dem sedan barndomen, hyschade åt deras hyss och öste upp soppan. Far blinkade åt Emilia och höll fram tallriken.

En trådgardin satt fastspänd över det öppna fönstret för att hindra flugorna. Råmandet från nyanlända slaktdjur på bete hördes lång väg. Det var sommar ute och hon hade fått lov att ta en ridtur på Svarten om John gick på velociped bakom. Om hon bara kunde smita ifrån att hjälpa Rut med disken så skulle de komma iväg fortare. Far skulle nog lägga ett ord för henne, så att hon fick lov att ge sig iväg med hästen.
Emilia blev varse Paul som satt kvar på sängkanten, hur länge hade hon varit borta i sina minnen?

Hon kände en vag rörelse djupt inne i magen, som en fiskstjärt som snärtade till.
»Känns det bättre nu, Emilia?«
»Ja. Det känns bättre. Kan du hjälpa mig upp så vi kan gå ut och ta en nypa luft.«
»Javisst, håll i mig här«, svarade Paul och sträckte fram handen till stöd medan han höll om hennes rygg.
»Paul. Jag tror att jag kände barnet. En liten snärt«, viskade hon när hon kommit upp på benen.
»Gjorde du? Tack och lov, då är allt väl med både dig och barnet«, utbrast Paul.

De stod helt stilla, som om det gick att lyssna sig till ännu en rörelse inom henne.
Emilia kunde se uppriktig glädje i hans ansikte. Till sin egen förvåning fann hon att en mening ur Bibeln dök upp inom henne. Om Jesu mor, Maria. Hon bevarade och begrundade allt detta i sitt hjärta.

Publicerad Uppdaterad
17 hours sedan
Anna Johansson på Amnesty och Veronica Magnusson på fackförbundet Vision protesterar mot Tidöregeringens planer på an angiverilag.
Anna Johansson på Amnesty och Veronica Magnusson på fackförbundet Vision är två av trettiotalet talare på onsdagens manifestation mot regeringens planer på en så kallad angiverilag. Foto: Jessica Gow/TT, Henrik Montgomery/TT och Oscar Olsson/TT

Facken om angiverilagen: Tidöpartierna har gått för långt


Kritiken är stenhård. Både fackförbund och människorättsorganisationer kraftsamlar nu för att stoppa Tidöregeringens kontroversiella förslag om en angiverilag. 

– Sammanslutningen från civilsamhället är i det närmaste total och det råder en fullständig samsyn i att det här är helt fel väg att gå, säger Anna Johansson som är generalsekreterare på svenska Amnesty till Arbetaren.

Hon är en av trettiotalet talare som på onsdag samlas för en stor manifestation på Sergels torg i centrala Stockholm under parollen Stoppa angiverilagen.

Liknande demonstrationer har redan hållits i flera andra svenska kommuner sedan den SD-stödda regeringen strax efter valet 2022 meddelade att de ville se en lag där offentlighetsanställda ”ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten om de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd”.

– Konsekvenserna skulle bli att det så kallade skuggsamhället förvärras. Att brottsutsatta inte törs kontakta polisen, att sjuka inte vågar söka vård eller att barn till papperslösa, som redan är en väldigt utsatt grupp, inte går till skolan av risk för att bli anmäld, säger Anna Johansson.

Hon, och flera andra människorättsorganisationer med henne, har länge kritiserat det omdiskuterade lagförslaget.

En statligt ledd utredning kring lagen väntas presenteras den 29 november, och förslaget har väckt känslor även utanför Sveriges gränser.

– Det är fullständigt omänskligt, kommenterade exempelvis Michele Levoy, från den europeiska människorättsorganisationen Picum, lagförslaget i brittiska The Guardian tidigare i höstas.

Arbetaren har vid flera tillfällen rapporterat om den kokande ilskan och ökade oron bland sjuksköterskor, läkare, socialsekreterare, lärare och andra yrkesgrupper som riskerar påverkas av lagen.

– Regeringens förslag är inte förenligt med vare sig vår yrkesetik, vårt uppdrag eller med Barnkonventionen, sade Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Arbetaren förra året.

Välfärdsfacken enade mot angiverilagen

Bakom manifestationen i Stockholm nu på onsdag står de fem fackförbunden inom välfärdssektorn som sammanlagt företräder 1,2 miljoner medlemmar. 

Veronica Magnusson är förbundsordförande i Vision som organiserar bland annat socialsekreterare, tandsköterskor och läkarsekreterare.

Även hon ska tala på onsdag och skräder inte orden mot lagförslaget.

– Vill vi ha ett angivarsamhälle? Införs lagen är det ett stort steg mot ett allt mer auktoritärt system som skulle försämra välfärdsuppdraget i grunden, säger Veronica Magnusson.

Enligt henne och flera andra fackliga företrädare skulle anställda inom exempelvis kommuner tvingas till helt nya arbetsuppgifter om lagen går igenom. Många lärare och andra berörda yrkesgrupper har varnat för massuppsägningar om regeringen står på sig.

– Därför lägger facket inom välfärden ny allt krut på att det här inte ska bli verklighet. Det är en fråga där Tidöpartierna gått alldeles för långt och de måste helt enkelt ta hänsyn till vilka konsekvenser det skulle leda till för alla som jobbar inom den offentliga sektorn. Det är inte för sent att ändra sig och jag förväntar mig att de nu lyssnar på oss och inte går vidare med lagen, säger Veronica Magnusson.

Förutom fackförbund och människorättsorganisationer har även flera av Sveriges kommuner och regioner tagit aktiv ställning mot lagen om anmälningsplikt för offentligt anställda.

– Kravet att ange papperslösa barn kan aldrig hamna på barnskötare, undersköterskor eller elevassistenter. Alla barn ska känna sig trygga när de går till förskolan. Papperslösa ska känna sig trygga när de söker vård. Välfärden ska vara en trygg plats fri från angiveri. Därför måste förslaget stoppas, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande i Kommunal i ett pressmeddelande inför onsdagens manifestation.

Publicerad Uppdaterad
2 days sedan
Kvinna i rosa huvudsjal och krigsbild i bakgrunden samt tre pratbubblor

Lama Majdi i Gaza: ”Utmattning är min ständiga följeslagare”

Den palestinska arkitektstudenten Lama Majdi är en av Gazas hundratusentals internflyktingar. Tillsammans med sin man och ettåriga dotter Sama kämpar hon för att överleva i det krigsdrabbade området. Via sms till Arbetaren direktrapporterar hon om hennes och familjens situation inne Gaza.

Söndag 20 oktober, kl: 21:44

I dag är det den 20 oktober. Etniska rensningar fortsätter i norra Gaza. Det verkar som om de genomför generalernas plan, som kommer att leda till en fullständig evakuering av området och förvandla det till en stängd militär zon, vilket betyder att vi aldrig kommer att återvända till våra landområden och egendomar där; Allt kommer att försvinna för alltid. 

Det är något som inte bara väcker sorg utan också ironi – hur vi, efter att vi fått instruktionerna att evakuera söderut, fråntas alla våra ägodelar som våra familjer arbetat i åratal för att skaffa och etablera ett stabilt liv fyllt av drömmar och ambitioner. 

Norra Gaza har blivit en grav där alla våra drömmar, liv, egenskaper och ambitioner är begravda för alltid.

Här lever vi det värsta och svåraste liv vi någonsin känt sedan vi föddes i detta land.

I dag har människor inget värde; alla dyrkar pengar, och alla utnyttjar varandra så mycket de kan. 

Våra liv är fyllda av exploatering från handlare, säkerhetskaos, banditer, stölder, mord, fördrivning och att dö av hunger och törst. 

De rika övervakar institutioner och föreningar, medan tjuvarna och de som är direkt kopplade till dem är handlare utan samvete. 

För några dagar sedan fick min dotter Sama sin andra dos av poliovaccinet och sedan dess har hon lidit av svår smärta och ihållande feber som fortsätter än i dag. 

Det har varit fyra dagar av helvete och jag vet inte när hon kommer att bli frisk. 

Jag har glömt smaken av sömn och utmattning är min ständiga följeslagare dessa dagar. 

Apotekaren på Ibn Al-Haytham Pharmacy diagnostiserade det som ett virus och ordinerade behandling för att minska febern och ta itu med viruset hon lider av. 

De sa att tillståndet kan pågå i upp till 10 dagar, vilket betyder att det finns en möjlighet att vår prövning kan förlängas med ytterligare 6 dagar! 

Min dotter kan inte äta eller dricka, och för några dagar sedan fick hon också brännskador på handen, vars märken gradvis bleknar; Jag vet inte vad det här livet vi lever är. Det är ett liv som påtvingats oss utan något val. 

Maten som finns tillgänglig i dag är mycket dyr; priserna på frukt, grönsaker, barnblöjor, städmaterial, kläder och skor, har aldrig nått sådana höjder förut.

Ingenting är billigt i ljuset av den skenande stölden av inkommande bistånd och blockaden som hindrar kommersiella varor från att komma in under förevändningen att de ansvariga har semester, vilket gör livet outhärdligt. 

Min fråga till dig som läser är: Finns det över huvud taget en väg till frihet och liv för en person från Gaza efter all denna tid av folkmord och etnisk rensning?

Lama Majdi
Publicerad Uppdaterad
5 days sedan
Emil Boss, poet och facklig organisatör hos SAC Syndikalisterna. Foto: Axel Green, Stina Stjernkvist

Emil Boss nya dikt ”Oleksandr”

Poeten Emil Boss är till vardags facklig organisatör och återkommande krönikör i tidningen Arbetaren. I augusti släppte han sin senaste diktsamling Kompression, som nominerades till Sveriges Radios Lyrikpris. Här kan ni nu läsa en av hans nyskrivna och tidigare opublicerade dikter.

Han kom till Sverige tjugoarton, 
fick jobb direkt från Svenska Palmen.
Altaner mest. Han lärde namnen
på Stockholms villastäder. 
Samma villkor som därhemma: 
Jämna sextiotimmarsveckor,  
varje sommar sju dar ledigt. 
Sängplats i en trång gemenskap  
av fjorton landsmän i en fyra.  
Tillståndets pris var ett gratis slit
på chefens kåk i Mälarhöjden.  

Två år gick, med lön att skicka 
till familjen i Zaporizhyzha, 
dubbelt mot vad han tjänat hemma
där Ana satt med fyra ungar. 
En dag plötsligt beordrad väntan:
”Kunden har inte betalat oss”. 
Följande halvår gick han runt 
utan jobb och sparkontot tömdes. 
Han pantade burkar när han fick höra
att en håltagningsfirma letade folk
till nyproduktion för allmännyttan
i Hässelby Strand: Bodar, passerkort, 
bygghiss och förman. Nya kollegor, 
samma slit och samma snöglopp,
samma obetalda helger. 
Covid värst: Borra med feber.  

Efter en tid kom en välbekant
order: ”Lönerna dröjer. Kunden har inte 
betalat fakturan. Vi måste jobba 
ikapp och bli klara, så att de betalar”.
Nästa månad samma visa. 
Spelets insats blev fördubblad 
och i tredje ronden var han slagen.
Vräktes från boendet, sov fyra nätter 
i chefens garage på ett liggunderlag,
hittade sängplats till rövarpris 
hos en georgier i Bagarmossen.  
sattes i skuld men kom genom
honom in på projektet Förbifarten: 
Byggstäd och bilning i tunnelbygge.  

Några svenskar inne i berget  
lärde ut kollektivavtalet. 
Han fattade mod och ringde georgiern, 
krävde sjuklön, övertid, OB och avtal, 
fick sparken och krävdes på hyresskulden. 
I desperation tog han vadsomhelst:
En känd aferist som jobbar åt PEAB.
Lade tak på en skola, byggde parhus i Sickla.
Lurad på lönen för fjärde gången  
kunde han inte annat än tomhänt  
resa hemåt med långfärdsbussen.  
Fyra veckor, sedan kom kriget.  
Familjen stod då illa rustad  
eftersom han byggt i Sverige. 
Många delade erfarenheten. 

Publicerad Uppdaterad
6 days sedan
Enligt domstolen har bolaget sakliga skäl att säga upp den tidigare anställda och går alltså på arbetsköparens linje. Syndikalisterna menar att han blev varslad när de fick reda på hans roll i facket. Foto: Michael Sohn/TT, Kollage: Arbetaren

Fackklubben på Zalandos lager förlorar första målet

Den syndikalistiska fackklubben ZADS har förlorat det första av tre mål mot arbetsköparen Ceva Logistics Nordic Services som bedriver verksamheten på Zalandos lager.

Fallet gäller en tidigare anställd och ZADS dåvarande ordförande. Som Arbetaren tidigare rapporterat hävdar Ceva Logistics Nordic Services, en underleverantör till Zalando, att han varslades som en följd av låga prestationer i relation till hur många varor han hanterade per timme. Facket motsätter sig detta och menar att han snarare blev varslad när de fick reda på hans roll i facket.

Arbetsdomstolen ser sakliga skäl för uppsägning

Fallet togs till Arbetsdomstolen och den 16 oktober kom domen.

Enligt domstolen har bolaget sakliga skäl att säga upp den tidigare anställda. De har tagit del av rådata från den handscanner som lagerarbetaren använde och bedömer att det inte finns någon anledning att tvivla på uppgifterna i datasystemet. Domstolen bedömer att den inaktiva tiden för personen i fråga varit anmärkningsvärt hög, då den under ett halvår legat på drygt halva arbetstiden. 

Syndikalisterna ifrågasätter hur mål mäts

– Det är märkligt att domstolen godtar att bolaget, som har statistik för hur övriga anställda presterar, inte kan visa upp jämförande data. I stället konstaterar de att arbetstagaren inte uppfyller målen. Det gör att arbetsgivaren kan ställa ett mål, och även om hundra arbetstagare inte klarar det målet, har de fortfarande sakliga skäl att säga upp en som inte klarar det, säger John Nordmark, jurist på SAC och ombud för sektionen i fallet.

Arbetsdomstolen avslår även driftsektionens yrkande om att bolaget kränkt den anställde och driftsektionens föreningsrätt. John Nordmark berättar att eftersom domstolen bedömde att det fanns sakliga skäl till uppsägning behövde de inte pröva frågan om kränkning av föreningsrätten.

– Gällande föreningsrättskränkningen är det inget märkligt att domstolen avslår det. Domstolens resonemang handlar enbart om prestationen. Det vara bara om det faktiskt var en uppsägning utan sakliga skäl som domstolen behövde ta ställning till om detta också var en föreningsrättskränkning, säger Johan Nordmark.

Driftsektionen behöver nu betala rättegångskostnader på 287 000 kronor. John Nordmark, säger att det är olyckligt och att det nu är upp till driftsektionen att bestämma hur man vill gå vidare. 

Under hösten väntar ytterligare två rättegångar där sektionen stämt Ceva Logistics Nordic Services för uppsägningar.

Hur kan utgången av rättegången kan komma att påverka de kommande två fallen?

– Det är inte min sak att avgöra. Men att det såklart är ett sämre läge eftersom även de ärendena i högre eller lägre grad också handlar om prestation.

Publicerad Uppdaterad
6 days sedan
”Det är en jättestor arbetsplats. Folk springer, hinner varken dricka eller gå på toa.”, säger Grymey Aregay, före detta anställd på Zalandos lager i Brunna. Foto: Tuija Roberntz, Tuija Roberntz, Michael Sohn/TT

Vakter och varningar – vardag på Zalandos lager

Arbetsdagar präglade av kontroll, press och stress är vardag för de som arbetar på Zalandolagret i Brunna. Det framkommer när Arbetaren gör ett oplanerat besök och får ta del av några av de anställdas berättelser om enorm stress, övervakning och vakter som kontrollerar skiftbytena.

Paraplyet vänds ut och in och det yr av regnvatten kring lastbilarnas hjul när jag går mellan industristängslen. Här, i Brunna utanför Kungsängen, finns flera lagerlokaler och logistikföretag. Det är skiftbyte och två röda bussar lämnar och hämtar arbetare på Zalandos lager, som drivs av företaget Ceva Logistics Nordic Services.

Strax innanför grindarna står en ung man med en papperskopp med kaffe i handen som just avslutat sitt pass. Han säger: ”Jag vet inte vad jag ska säga, det är okej, det är sådär, det är lager”.

Han berättar att det är jobbigt att vara bemanningsanställd och arbeta för timlön. Det är svårt att få heltid och fast anställning, konstaterar han.

I industriområdet i Brunna finns flera olika lagerlokaler och logistikföretag. Foto: Tuija Roberntz

Fortsatta problem på Zalandos lager

Arbetaren har rapporterat om hur tidigare anställda varit kritiska mot arbetsköparen. Agnes Lansrot, förhandlingssekreterare på Stockholms LS, säger att det fortfarande finns problem på arbetsplatsen. På Stockholms LS har de en speciell telefontid för medlemmar på Zalandos lager och det kommer ständigt in nya fall. Just nu har facket tre förhandlingsärenden.

– Det handlar ofta om att folk har någon sorts arbetsskada och blir trakasserad av arbetsledare eller chef, säger Agnes Lansrot.

Grymey Aregay, har just blivit uppsagd efter att ha varit arbetsbefriad under en period. Han arbetade på Zalandos lager i fem år.

Innan han stängdes av arbetade han på packavdelningen. Han hade fått byta från plock till packavdelningen eftersom han hade ont i fötterna. När han skulle byta tillbaka hade Grymey Aregay fortfarande ont i foten, den närmaste chefen sa då att han skulle återkomma men hann gå på semester innan Grymey Aregay fick besked. En annan avdelningschef sade åt Grymey Aregay att gå till plockavdelningen. Grymey Aregay försökte svara att han väntade på besked om var han skulle placeras på grund av smärtan i foten. Plötsligt en dag när han skulle stämpla in fungerade inte kortet. Han beskriver att det var en jobbig händelse.

Grymey Aregay är före detta anställd på Zalandos lager i Brunna. Foto: Tuija Roberntz

– Det var många kompisar som skrattade bakom mig. Jag kunde nästan inte sova på två veckor, säger Grymey Aregay.

Han beskriver arbetsplatsen som ett fängelse.

– Man känner ingen frihet. När man går på toa kommer någon bakom dig, du får inte sitta och dricka vatten i två minuter, då kommer de och påminner om målet.

Grymey Aregay är inte ensam om att vara kritisk. Fouad, som egentligen heter något annat men som vill vara anonym för att inte få problem på arbetsplatsen säger såhär:

– De tror inte vi är människor. De tar inte det vi säger på allvar.

Fouad berättar att chefer och vakter betett sig aggressivt på arbetsplatsen, men att de inte får gehör från cheferna. Han berättar hur en anställd nyligen blev filmad av en säkerhetschef för att han inte ville visa sitt anställningskort. 

– Han filmade, tog bild och var aggressiv. Vi gick och pratade med cheferna och de sa samma sak som tidigare när vi anmälde. De vill inte göra någonting, de låtsas att de vill och skriver anteckningar. Cheferna bryr sig om sig själva inte om arbetarna, de tror inte vi är människor. De tar inte det vi säger på allvar, säger Fouad.

Vakter kontrollerar skiftbytena

Vid parkeringsplatsen till lagret i Brunna möter Arbetaren två vakter som håller koll på skiftbytet, en vid grinden och en vid ingången till lagret. Den ena berättar att de är där för att det lätt blir stökigt när så många ska in och ut.

Transport har kollektivavtal på arbetsplatsen och på sin hemsida skriver de att de har förbättrat arbetsmiljön och att de fortsätter göra det. De skriver att de har en god samverkan med arbetsköparen, men att det kan bli tuffa förhandlingar.

– Transport har kollektivavtal på arbetsplatsen, och där tror jag inte det är samma problem. Men transport verkar inte ha så stora klagomål på arbetsmiljön medan vi ser hur många anställda blir utslitna eller är med om arbetsplatsolyckor, säger Agnes Lansrot.

Grymey Aregay berättar att han tidigare inte kände till SAC Syndikalisterna.

– Jag brukade ringa till Transport, de brukade berätta på ett annat sätt och hjälpte inte. 

Både Fouad och Grymey Aregay beskriver hur folk behöver stressa för att nå upp till målen.

– Det är en jättestor arbetsplats. Folk springer, säger Grymey Aregay.

Himmel över Zalando-lagret som drivs av Ceva Logistics Nordic Services i Brunna utanför Kungsängen. Foto: Tuija Roberntz

På packavdelningen är målet 155 varor i timmen.

– De gör kanske 200 och är helt svettiga, hinner varken dricka eller gå på toa, säger Fouad.

Extrem stress orsakar hälsoproblem

Han jobbar på plockavdelningen. Han beskriver hur stressen får konsekvenser.

– Jag svimmade, det snurrade i huvudet. Jag kunde inte stå, jag trodde jag skulle dö på arbetsplatsen och satte mig på soffan.

Fouad berättar att ambulansen fick komma, och att det symptomen tycks ha orsakats av stress och ångest. Samtidigt berättar han att han är långt ifrån ensam om att påverkas av stressen på det sättet.

Stora och särskilda beställningar, säger Grymey Aregay, tar längre tid att packa ihop. Han beskriver att om man tar det lugnt och gör det snyggt, säger de att det tar för lång tid. Om man i stället är snabb, pekar de på att det är för dålig kvalitet.

– Först ska man lägga skor, sedan jackor, sedan textil. Men om man gör noggrant hinner man inte målet.

Han beskriver hur de som är snabba och når över målet kan bli teamledare. 

– Sedan jämför de och säger att de klarade 300. Men alla människor är inte likadana, några är snabbare andra långsammare, säger Grymey Aregay.

Fouad beskriver också att det är långt ifrån alla som når upp till målet och att många på arbetsplatsen har skadade knän eller ryggar.

Enligt Grymey Aregay är det svårt att få gehör från teamledaren.

– De som blir teamledare tänker bara på målet, inte på folket. De lyssnar inte på oss.

Enligt Grymey Aregay kan det leda till en varning om man inte når upp till målet och den “aktiva tiden” som arbetsköparen mäter.

Arbetstagarna får ofta och många varningar

Agnes Lansrot ser ett problem med att företaget inte vill gå in på hur aktiv tid mäts.

– Du skannar ett paket och sedan ska du ställa det någonstans. Går det för lång tid börjar det räknas som inaktiv tid och de kunde inte svara på efter hur lång tid det börjar räknas som det.

Eftersom det är så många som har varningar är det svårt för den enskilde arbetaren att veta hur allvarligt företaget tycker att det är, säger Agnes Lansrot. Hon anser att Ceva Logistics Nordic Services utnyttjar att de har systemen för att mäta prestation.

– Det går såklart att sätta upp mål som inte går att uppnå och mäta prestationer för att sedan när man vill säga upp någon ha tillräckliga skäl att göra det, säger Agnes Lansrot.

Enligt Fouad ber bemanningspersonalen de som är anställda av Ceva Logistics Nordic Services att prata med cheferna.

Parkeringsplatsen omgärdas av industristängsel. Foto: Tuija Roberntz

– Bemanningen ber oss Ceva:re att gå och prata med cheferna. De säger “jag ber er, för om vi ska prata med cheferna kommer vi få sparken direkt”, säger Fouad men beskriver att när de gör det så säger cheferna att de är för få. Samtidigt som han ser att det är få som vågar vara öppna med sin kritik. Vid upprepade tillfällen när de har frågor om arbetsmiljön, säger Fouad att cheferna säger att de inte kan svara.

Stressen slår tillbaka på individen

Grymey Aregay berättar att bemanningspersonalen är extra stressade på grund av risken att inte få komma tillbaka om de är för stressade. 

– De kanske gör 250, de hinner inte prata, de bara springer. 

Grymey Aregay tycker inte att det ska vara ett krav att nå upp till målet.

– Målet står inte med i kontraktet, det står att du ska jobba måndag till fredag 8 timmar om dagen.

Skiftbytet på Ceva Logistics Nordic Services går snabbt.

Arbetare strömmar ut från det enorma lagret. Arbetaren försöker få en kommentar från två unga kvinnor som just verkar ha avslutat sitt pass, men de har för bråttom in i en av de två bussarna det står ”abonnerad” på. Sedan far bussar och bilar iväg och plötsligt är det lugnt igen.

Inne på lagret börjar lagerarbetarna i nästa skift sina pass.

Publicerad Uppdaterad
7 days sedan
demonstranter med en stor blå banner där det står försvara strejkrätten
Strike Back i en demonstration till försvar av strejkrätten 2018. Foto: Fredrik Persson/TT

När tar vi tillbaka strejkrätten?

Sedan strejkrätten inskränktes för fem år sedan saknas ordentliga påtryckningsmedel för arbetstagarna att ta till och som skyddas av strejkrätten. Det är därför hög tid att ta tilllbaka strejkrätten, skriver Cim Héloïse Sävel från SAC:s centralkommitté

Nu är det fem år sedan vi mobiliserade för att bevara strejkrätten. Vi gick samman nationellt, hade strejkrättsmöten från norr till söder, mobiliserade klubbar över alla fackliga centralorganisationer och fristående fackföreningar, och vi gjorde en ganska stor skräll framför LO-borgen i Stockholm.

Men vi lyckades inte säkra strejkrätten från den socialdemokratiska regeringen som bara hade ett mål i sikte – underkuva hamnarbetarna för att säkerställa en flytande internationell handel. 

Arbetsplatskonflikter – juridiska träsk

Fastän jag befinner mig i Australien har jag åtagit mig en del arbete med att lösa en arbetsplatskonflikt som angår min pappa. Han har blivit avstängd från sin arbetsplats på väldigt tvivelaktiga grunder och har fått ta hårda konsekvenser därav. Alla hans arbetskamrater vill ha tillbaka honom i arbete men förhandlingarna går inte särskilt snabbt.

Och där är vi, fast i ett juridiskt träsk där arbetsförhållandena inte bestäms av de som berörs, utan av lagar skrivna i fjärran som varken tar hänsyn till situation eller omständighet. De är endast till för att försvara arbetsköparens autokratiska envälde. Var finns vår makt, vårt självbestämmande?

Tidigare har dylika situationer lösts med påtryckningsmedel som skyddats av strejkrätten. En strids- och eskaleringsplan, lite organisering av arbetskamraterna och ett varsel – så kunde vi visa att vi var en allvarlig aktör på vår egen arbetsplats och över våra egna liv. Nu kan vi inte ens ta striden mot ett illegitimt kollektivavtal. 

När ska vi börja ställa frågor?

Mot bakgrund av mina fackliga erfarenheter i Australien har jag märkt att vi är dåliga på att ställa frågan. Må det gälla att ställa frågan om inte ens arbetskamrat ska med i facket eller ställa frågan om reformer.

Jag skulle vilja ställa den här frågan: När tar vi tillbaka strejkrätten?

Vi har i decennier varit på defensiven och förlorat mycket makt och många fördelar. Den defensiva ställningen har onekligen inte fungerat och jag undrar om inte bästa försvar är attack. Vi kan inte ha en arbetsmarknad som ser ur som den gör och utvecklingen är inget annat än oroande. Det finns i dagens klimat knappast någon ledande röst för arbetare, en röst som vågar utmana kapitalisternas rovdrift och statens nyliberalism, en röst som vågar hävda arbetarnas position i politiken och arbetslivet. 

Jag vill ställa frågan, när tar vi tillbaka strejkrätten?

Vi kommer inte ur vår vanmakt genom att stå på defensiven, i väntan på att parera nästa nyliberala svärdsving. Vår vanmakt kan bara brytas genom vår makt, genom hävdandet och bruket av vår makt. När tar vi tillbaka strejkrätten? Vi är varken maktlösa eller inkompetenta, men vi har blivit otränade och ovana.

Vi har vant oss vid vanmakten, vid defensiven och ledarlösheten. Våra rättigheter och vårt inflytande i politik och arbetsliv kommer inte av några välvilliga politiker eller ens av de byråkratiska fackföreningarna. De är inget annat än segel och när det inte blåser hårt från arbetarnas hamnar, fabriker och kommuner kommer skutan stilla stå och förtvina av havens hårda väder.

Det är bara vi som kan blåsa, bara vi som kan ställa krav på att få återgå i arbete, häva illegitima kollektivavtal och vinna rätten att strejka. Det är bara folk- och arbetarrörelserna som, genom att först ställa kravet och sedan blåsa hårt av sina lungors egna kraft, kan få samhällsskutan att röra sig i någon meningsfull riktning. Det är vi som måste blåsa och sätta vind i seglen.

När tar vi tillbaka strejkrätten?

Cim Héloïse Sävel, ledamot i SAC:s centralkommitté och ATAB

Publicerad
1 week sedan
Medverkande i Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd är Parwin Hoseinia, Mzamo Nondlwana, George Chamoun (Rasuul) och Rani Nair, som också är koreograf. Foto: Märta Thisner

Iran: En revolution att dansa till

Denna vecka har Konstgruppen Fuls föreställning Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd turnépremiär. Det är en berättelse om frihet, liv och glädje under de senaste årens protester i Iran. “Genom virala videobitar speglas protesterna vidare” säger regissören och dramatikern Nasim Aghili till Arbetaren.

Den 16 september 2022 dog Mahsa Jina Amini, endast 22 år gammal, efter att ha blivit misshandlad i samband med att hon fördes till en polisstation i Teheran. Den iranska regimen försökte tysta ner dödsfallet, men genom brutala fängslanden av demonstranter och de journalister och fotografer som dokumenterade protesterna startade en feministisk frihetsrörelse, som fortfarande rör sig i vågor över landet, mer än två år senare. Regimen vill att kvinnor, och repressionen gentemot dem ska gömmas, döljas bakom tyg och galler. Därför ligger kraften i protesterna just i att de sker i det offentliga. De kvinnor och queers som går i fronten för revolten gör det med fara för liv och frihet, och råkar ofta illa ut. Många har mördats direkt på gatan, eller i fängelse. 

Konstgruppen Ful, som tillsammans med Riksteatern under veckan har premiär i Malmö med sin turnéföreställning Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd, vill framhålla lusten till liv och frihet i första hand. Och alldeles särskilt det starka queerinslaget i protesterna. Arbetaren besökte föreställningen och fick ett prat med regissören Nasim Aghili, som tillsammans med Malin Holgersson och Rani Nair skapat föreställningen i nära samarbete med scenografen och kostymören Björn Karlsson, i Riksteaterns lokaler i Hallunda utanför Stockholm. 

”Vill inte reproducera våldet”

Nasim Aghili, regissör och dramatiker. Foto: Patriez van der Wens

Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd är en glädjefull och humoristisk föreställning som bjuder in med gester och flirt. Kropparna leker; vrider sig och vibrerar, gungar upp och ner och dansarna skojar med varandra. Samtidigt finns ett uttryck av att det man gör i dansleken är av djupaste vikt. Det är en mjuk och trygg miljö som spelas upp, långt ifrån våldet som möter de protesterande på Irans gator.

– När vi började jobba med den här föreställningen så visste vi direkt att det vi inte ville var att reproducera eller representera våldet. Att inte bara minnas de här fantastiskt modiga personerna genom ilska och sorg, utan också att visa deras glädje. En sak som vi har tagit tillvara på är att många av de tonåringar som blivit mördade under protesterna lämnat efter sig videos där de sjunger och dansar och är glada, som spridits av deras vänner och familjer. Vi tolkar det som att det är så här vi ska minnas dem. Vi har valt att göra en dansföreställning som fokuserar på hur levande de var. Tänk att i ett sånt här förtryckande system där du varken får visa någon hud eller hår, inte får dansa och inte lyssna på popmusik i det offentliga rummet, så går du ut och gör exakt allt det och lite till. Det är så tydligt att dansen är så farlig, säger Nasim Aghili.

Men den är utbredd?

– Ja, överlag är ju iranier ett mycket dansande folk. Även om du inte får dansa offentligt så dansas det överallt ändå. Fester och hemliga klubbar och sådant pågår hela tiden. Det som vi har tagit tillvara på är att de här protesterna verkligen har ändrat bilden av vad vi tolkar som revolution. Vi lever fortfarande med de här bilderna av stora masståg med demonstrationer och slagord, som bygger mycket på ilska och aggressivitet och det kan verkligen ha sin plats, men de här tonåringarna som går ut och dansar och sjunger som den ultimata protesten, det förändrar ju den bilden totalt. Vår bild av hur vi kan göra motstånd. Det är just dessa handlingar vi vill hylla. Genom queer glädje, queer estetik, drag, att fokusera på de queera uttrycken.

Konstgruppen Ful har gör en glädjefull och vacker föreställning som berättar om verklighetens protester i Iran. Främst går queers. Foto: Märta Thisner

– Detta med virala danser handlar om att någon lägger upp något, och sedan börjar någon annan att göra speglingar av det. Till exempel i vår föreställning fokuserar vi på en dans som gjordes till låten ”Calm down” av Rema [Divine Ikubor, en nigeriansk låtskrivare, sångare och rappare] som en koreograf som bor i Kanada senare gjorde en koreografi till, och då spreds det via sociala medier och allt fler började göra varianter av koreografin. Fem tonårstjejer i området Ekbatan i Teheran gjorde en variant av den här afro-beat-låten, i utsläppt hår och korta tröjor. Det görs alltså hundratusentals varianter av den här koreografin – men två dagar efter att de har gjort sin på 30 sekunder så arresterades de. Och när det hände så började ännu fler göra speglingar av det här som stöd för “Ekbatan-dansarna” som de snart blev kända som. Och det är just det här nya sättet att de här virala grejerna inte är dokumentation utan mer som en dialog, som intresserar oss. De är aldrig singulära utan det är speglingarna som gör dem så viktiga. 

Hur har föreställningen kommit till?

– Vi kallar den för en fristående uppföljare till en annan föreställning som vi gjorde, som hette Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian [2021]. Baba Karam är en jättepopulär folklig iransk dansform som ofta utförs i maskulin drag. Det som intresserade oss var hur öppet det queera begäret är i ett så pass folkligt uttryckt. Att något så jättequeert får existera där. Den föreställningen gordes av Konstgruppen Ful, så det var vår egen produktion. Så när vi fick frågan om vi ville göra en föreställning med Riksteatern så ville vi behålla vissa element från den föreställningen men den handlade mer om dansens roll i diasporan, om här och nu. Och minnen också, vad dansen har betytt i exil. Men då hände det här att Jina Amini blev mördad, och protesterna började. Då var det helt självklart att vi skulle göra någonting kring det. 

Avstånd som separerar och enar

– Och sedan har det vuxit fram på olika vis. Att vi utgick från virala danser och från frågan om vad dansen betyder i frihetsrörelser. För vi visste att vi ville jobba med frihet. Också som koncept. För det är verkligen inte en föreställning som bara handlar om Iran, utan om hur vi alla hänger ihop och vad vi gör här, nu i Sverige. Vi är ju så många som är här och samtidigt i Iran och i Sydafrika eller i Libanon eller i Gaza, just nu. Vi får ju lära oss väldigt mycket att de där avstånden separerar oss, men egentligen är vi ju många som är på många platser samtidigt och som ser hur vi hänger ihop. Att våra friheter som vi berövas här faktist hänger ihop med de friheter som människor berövas i Iran. Och att vi kan lära oss mycket av varandra. Och framförallt vi av dem.

– De fyra på scen, tre dansare och en dj, representerar olika delar av Europa och Afrika. Mzamo Nondlwana är sydafrikan, baserad i Österrike. George Chamoun (Rasuul) är från Libanon och Sverige, Parwin Hoseinia är svensk-iranier, och Rani Nair är från Sverige och Indien och är också koreograf. Det är viktigt för oss att ha med olika kamper in i det här, säger Nasim Aghili, själv exiliranier sedan 38 år.

Innan varje föreställning bjuder Ful och Riksteatern in till dragworkshop för att mjuka upp publiken, men också för att särskilt visa queera teaterbesökare vilken betydelse de bär för protesterna. Regissören Nasim Aghili berättar att just queera deltagare alltid haft en bärande roll, och alltid gått först. 

Det har inte skrivits så mycket om queerperspektivet i de här protesterna?

– Det finns en väldigt specifik bild av hur protesterna ser ut, att de handlar om hijaben och om kvinnorna som offer. Men om man pratar med queers i Iran, och andra aktivister så finns det en stor solidaritet i den feministiska rörelsen där transkvinnor har en jättestor roll och är inbjudna. Självklart finns det transfobiska tendenser, det ser vi ju i feministiska rörelser överallt. Och det finns också i Iran. Men det finns, och har funnits flera personer som lyfts fram och mördats, unga personer som har mördats av regeringen, där det senare har uppmärksammats att de är queer. Och då har det tyvärr bland exiliranier funnits en konflikt i det att: ”Kan vi inte vänta med de queera perspektiven?”, att vi tar kvinnofrågan först. Men sanningen är att inne i Iran handlar frihetsrörelsen inte bara om kvinnor och inte bara om slöjan. Alltså den är ju den ultimata symbolen för ofrihet, så klart, men det handlar ju om att de lever i ett extremt förtryckande samhälle där de inte får göra någonting, där det inte finns någon yttrandefrihet överhuvudtaget och där queer är extremt trakasserade och förtryckta. Så den bilden som kommer ut brukar vara ensidig.

Jag tänker att drag och queer är systemstörande i sig. Så i teorin är det lätt att förstå att man kan vara bensinen på brasan. Men det ser ju inte ut så inom alla revolutioner. Och inom feminismen har inte alltid queer varit välkommet. 

– Och det går inte att göra en feministisk revolution utan queers.

Kan man ha kontakt med vänner i Iran i dag?

– Ja, det kan man, ibland så får man prata lite kryptiskt. Jag har vänner, och släkt där. Man kan prata i telefon och använda sociala medier. Det finns en viss gräns – och folk går över den gränsen hela tiden, säger Nasim Aghili.

Protesterna enade olika delar av Iran

– När protesterna började 2022 var det jättesvårt med internet. Myndigheterna ville tysta ner all information. Det går på och av, så att säga, men det finns olika sätt att bemöta det. I vår föreställning har vi inspirerats väldigt mycket av de virala dans- och sångvideos som har kommit ut och spridits vidare. Det handlar inte bara om Iran, men vår utgångspunkt är de protester som kallas ”världens första feministiska revolution”, och som startade efter Jina Aminis död den 16 september 2022, berättar Nasim Aghili. 

Är det över hela landet som de sprids?

– Det är över hela Iran, som ju är ett land som består av en massa olika folkslag. Kurdistan ligger ju delvis i Iran och det gör även Baluchistan. Något som verkligen hände i de här protesterna var att alla de här olika delarna gick ihop. Ett av de viktigaste slagorden har varit ”Från Kurdistan till Teheran till Baluchistan”. 

Likheter mellan Iran och Sverige

– Föreställningen handlar för oss mycket om vad vi kan göra här, vad vi kan göra nu. Hur kan vi göra solidariska handlingar som både belyser och skickar hälsningar, men också är hyllningar till de som varit så modiga och varit med i den här rörelsen som kämpar för fred för oss alla. Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd är inte en föreställning som handlar om hur svårt kvinnor har det i Iran utan handlar om frihet, glädje och liv. Men vi gör ju en massa olika kopplingar i föreställningen som inte handlar om Iran: från hoten mot Drag Story Hour Sverige till att vi alla lever i en extremt nationalistisk konservativ tid där våra rättigheter begränsas. Och för oss är det viktigt att lyfta det queera perspektivet. För queers står alltid längst fram – även i Iran. Och är alltid de som riskerar mest.

Nasim Aghili berättar att protesterna har ändrat form över tid. Repressionen är hård och de öppna protesterna har minskat. Ändå beskriver hon det som att en permanent skillnad har inträtt. 

– De som vi har varit i kontakt med utrycker verkligen att det ändå känns som att någonting har förändrats för alltid. Det ligger en kraft under ytan. Jättemånga trotsar hijablagen fortfarande, och går utan slöja, berättar hon. 

– I föreställningen har vi med en autentisk dialog mellan två tjejer som reser i tunnelbanan och moralpolisen, eller basij som de kallas. Det finns säkerhetspoliser av olika slag, eller regeringsagenter. De står och trakasserar folk som inte bär slöja, i varje gathörn. Vi har alltså folk som skickar oss ljud från Iran. Publiken får en översättning av den dialogen, för den är ju på persiska. Den är ett bra tecken på hur motståndet lever vidare, kvinnorna ifrågasätter var i Koranen det står att jag ska ha hijab och ifrågasätter deras existens. Och det här gör de ju med risk för sina liv – varje gång. Och det uppstår dialoger hela tiden. De här personerna som varje dag gör de här motståndshandlingarna – det är det som har förändrats. 

Nasim Aghili berättar att iranier alltid gjort vardagliga motståndshandlingar, som att hijaben kan bäras med en glipa, drar den bakåt eller på annat sätt. 

– Jag skulle säga att det inte finns några modigare än de iranska kvinnorna – och de queera – det finns ju modiga män och kvinnor överallt, men trots det enorma förtrycket så hände det någonting i de där protesterna som förändrade vad som är möjligt. Det är många som uttrycker att det är väldigt svårt att gå tillbaka. Det fanns ju ett vacuum där, där många berättar att de inte hade hijab och bröt mot många regler, och trots det våldsamma mötet med regeringsagenter som sköt på folk och gjorde massarresteringar så vill folk fortfarande göra det där motståndet. Jag tänker att det är ett sätt att göra de där vardagliga motståndshandlingarna.

Bild från föreställningen Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd. Foto: Märta Thisner

Nasim Aghili berättar att det finns många sätt att göra motstånd. Ett av dem är strejk, som används mycket i Iran. Strejker handlar om att inte bara göra motstånd just vid det enskilda tillfället utan att förändra systemet, berättar hon, att vara ett hot mot regimen. 

Är det så att regimen inte vill ha strejker, att de övervakar och skyddar ägarna? Både de offentligt och privat ägda. 

– Det jag menar är att det är ett sätt att störa ordningen i landet. Så det är inte som här att man bara strejkar för att höja lönerna ett antal procent utan det handlar om att störa infrastrukturen. Som en politisk handling.

Skolstrejkerna verkar ha stört regimen allvarligt?

– Ja, verkligen, de var supereffektiva. Vi har sett bilder och videos där de kastar ut sina manliga lärare och rektorer. Tänk dig modet när man är åtta, nio år. Vi har så mycket att lära av det de gjort och gör.

Har det en betydelse att protesterna startade bland unga människor tror du?

Ja, många skulle nog hålla med om att det är de ungas revolution. Det är de som har varit ute på gatorna mest, det är de som har trotsat reglerna mest. Bara skolorna som du nämnde och det är alltifrån grundskolan till universitet. Och det är för att Iran har en jättestor ung befolkning, och de har ingen framtid. 

Gäller det pojkar också?

– Ja absolut, och det erbjuds ingenting. Det är ett land som förtrycker sin befolkning oerhört, men inte bara genom att begränsa yttrandefriheten, kläder och så, utan också ekonomiskt. Jag ska inte prata för dem, men den bilden vi eller jag ser är verkligen att det finns en känsla av att det inte finns så mycket att förlora. Och pojkarna och männen vill också vara fria. 

Kvinnor utan hijab i Iran, denna från Teherans affärsdistrikt i april 2023, där en av dem valt att utmana lagen. Sedan mordet på Mahsa Jina Amini trotsar allt fler förbudet. Foto: Vahid Salem

– Friheten är ett stort slagord. Att gå ut på gatan och utöva sin frihet genom att göra det mest förbjudna. Det är inte bara dans, de har hånglat framför frihetstornet, så att de där mest förbjudna sakerna – det är då en kan vara som mest fri, tänker jag. När man kan trotsa det. Det är något som vi behöver lära av, men som också förenar oss. Alltså den här känslan av det här otroligt viktiga begäret, att få vara fri. Som jag tänker att den här föreställningen handlar så väldigt mycket om.

Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd har premiär i Malmö den 15 oktober och fortsätter därefter till ytterligare 14 orter med avslutning på kulturhuset Väven i Umeå den 20 november.

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
Den syndikalistiska fackklubben har stämt Ceva Logistics Nordic Services för tre uppsägninger. Gaby Bahadi var en av dem som fick sparken. Foto: Fredrik Sandberg. Collage: Arbetaren

Sparkades från Zalandos lager: ”Företags­hälsovården hotade med avsked”

Gaby Bahadi var en av de som sades upp från Zalandos lager förra året. Nu har fackklubben tagit fallet till domstol. För Arbetaren berättar han om en stressig arbetsmiljö, höga krav och om personalen på företagshälsovården som sa att de skulle få honom sparkad.

Under hösten äger tre rättegångar rum där fackklubben Zalandoarbetarnas driftsektion, ZADS som hör till Stockholms LS, stämt företaget Ceva Logistics Nordic Services som är en underleverantör till Zalando. Enligt facket är Gaby Bahadi en av de tre som företaget sagt upp utan giltiga skäl. Företaget å andra sidan anser bland annat att han har underpresterat, något som facket motsätter sig.

Gaby Bahadi beskriver hur han upplevde arbetet på Ceva Logistics Nordic Services.

– Det spelar ingen roll hur du mår eller vem du är, du måste göra 70 varor i timmen. De behandlar oss som maskiner. Varje gång vi missar, om vi gör 35 till exempel, kallar de oss på feedbacksamtal. De pressar och stressar oss för att vi ska leverera.

Att nå upp till målet var svårt anser Gaby Bahadi.

– Det är jättesvårt. Vill du dricka vatten och gå och fylla på din vattenflaska behöver du promenera till första avdelningen och lagret är jättestort. Även att gå till toaletten tar lång tid. Folk går inte till toaletten.

På arbetsplatsen förväntas den anställda ha en viss produktivitet och aktiv tid. På returavdelningen, där Gaby Bahadi först arbetade, mäts det hur många returer en arbetare hinner packa upp och granska per timme. Målet är att hantera 31 till 32 returer per arbetad timme. På plockavdelningen, som han arbetade på senare, förväntas man hantera 83 artiklar per timme. Målet för aktiv tid är sju av åtta arbetstimmar. Detta kan företaget mäta via dator på returavdelningen eller scanner på plockavdelningen. Enligt företaget finns utrymme att hämta vagnar, fylla på material eller gå på toaletten. Registrering av inaktiv tid börjar några minuter efter att scannern upphör att användas.

De som arbetar kan inte se hur räkningen går till medan de arbetar, vilket Gaby Bahadi menar skapar en osäkerhet om siffrorna företaget presenterar är korrekta.

– De måste visa hur deras system funkar. Varför står det inte hur många artiklar jag klarat när jag arbetat, så att jag inte blir stressad? 

Få vågar säga ifrån på Zalandos lager

Gaby Bahadi menar att många av de som jobbar på lagret inte vågar säga ifrån. Det är personer som inte känner till sina rättigheter, är äldre och kan dålig svenska, har barn eller väntar på medborgarskap och är rädda att bli av med jobbet. 

– De jobbar och är tysta.

Enligt Gaby Bahadi var det inte ovanligt att folk svimmade på arbetsplatsen.

– En gång var det en gravid kvinna som svimmade. Ambulansen hämtade henne och sedan kom hon aldrig tillbaka till jobbet. Det är många som svimmar på grund av stress. 

Det var när Gaby Bahadi började sätta sig emot som han upplevde att han fick ögonen på sig.

– Jag började få varning efter varning. Men det står inte i kontraktet att jag måste göra 70 varor i timmen.

 Han berättar att han under en period blev kallad till kontoret varje dag.

– Ett tag mådde jag dåligt för att det var så mycket press på mig och de kallade mig till kontoret varje dag. Jag kunde inte sova, jag kunde inte äta, jag gick till psykolog och började ta mediciner för att kunna somna. Jag började få ångestattacker.

Hänvisades till företagshälsan

När han meddelade företaget att han mådde dåligt hänvisades han till företagshälsan Feelgood – “Sveriges ledande hälsoföretag” enligt deras egen hemsida. Han blev obekväm av frågorna som ställdes hos företagshälsovården som bland annat handlade om hans familj. Gaby Bahadi sa att han inte ville svara på de privata frågorna men berättade att han tog mediciner och hade ångestattacker.

– Då sa hon direkt till mig att om du inte vill samarbeta med mig så skriver jag till din chef nu att han ska sparka dig, berättar Gaby Bahadi.

Agnes Lansrot, förhandlingssekreterare på Stockholms LS, menar att det är vanligt att företaget kräver att man ska gå till företagshälsovården.

– Om någon är sjukskriven under längre perioder ska man etablera en rehabiliteringsplan och då kan de kräva att man ska gå till Feelgood, och då kan det vara så att de inte nöjer sig med att  man lämnar in läkarintyg från den vårdkontakt man redan har. Det finns medlemmar som berättar att de blivit dåligt bemötta av Feelgood, säger hon.

Enligt henne skapar det en obalans att företaget är kund hos företagsvården.

– Det är ju svårt att känna förtroende för en vårdinstans som så tydligt står på arbetsköparens sida, då arbetsköparen betalar den vårdinstansen. Det blir en jättemärklig situation.

Gaby Bahadi beskriver att han blev stressad och svarade på frågorna. Sedan skulle han skriva under ett papper som skulle innebära att de fick tillgång till hans journaler, ändra medicin och säga upp vårdkontakterna på vårdcentralen.

– Jag ville inte acceptera det, jag kände mig inte bekväm, säger Gaby Bahadi och berättar att han tog med sig papperna och sa att han skulle läsa igenom dem. Han bestämde sig sedan för att inte skriva under.

Via presstjänsten svarar Feelgood att de inte kan gå in på enskilda individärenden eller enskilda uppdrag. Enligt dem finns det inte någon konflikt i uppdraget.

“Vårt uppdrag som företagshälsovård innebär att vara en oberoende expertresurs inom områdena arbetsmiljö och rehabilitering och att det fungerar väl ligger i såväl arbetsgivarens som den anställdes intresse. Det innebär att det inte föreligger någon intressekonflikt inom ramen för våra uppdrag.” skriver Feel goods marknads- och kommunikationschef Åsa Rex Nygård.

Gaby Bahadi berättar att han gav läkarintyg från vårdcentralen, vilket chefen först accepterade. Men efter någon vecka ville de ha ett läkarintyg där det stod vilka mediciner Gaby Bahadi tog. Han förklarade att medicinen var vid behov men gick inte med på att ge ett nytt läkarintyg.

Uppsagd efter granskning

Det var i juli förra året som Aftonbladet började publicera artiklar, och enligt Gaby Bahadi var det många som sades upp i samband med det. Själv blev han uppsagd under slutet av sommaren.

Gaby Bahadi säger att han påpekade för en chef att Aftonbladet skrev om Zalandolagret och att det var kort därefter han blev avskedad.

I dag mår han bra och jobbar på Willys, men får ont i hjärtat när han kommer ihåg hur dåligt han mådde.

– Varje kväll minns jag hur glad jag är att jag inte är där i dag, samtidigt som jag tänker på mina gamla kollegor och undrar hur de mår.

Nu hoppas han kunna få skadestånd för den jobbiga tiden på Zalandos lager.

– Jag hoppas att facket ska kunna hjälpa mig. Jag har varit medlem länge, gått på möten och försökt få med kollegor. Jag hoppas det går bra nu, för vi har medlemmar på lagret, men de vågar inte göra nånting för de såg att vi blev sparkade. Om vi inte vinner nu kommer medlemmarna inte lita på facket längre.

Arbetaren har försökt nå företaget Ceva Logistics Nordic Service. De har valt att svara på Arbetarens frågor i en samlad kommentar där de skriver att de inte kommenterar frågor “som rör våra individuella medarbetare, interna affärssystem eller rykten och den här typen av påståenden”. Vidare skriver de att “som en övergripande kommentar understryker vi att vår syn är att vi agerat i enlighet med LAS, kollektivavtal och övrig svensk arbetsrätt.”

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
"Det viktiga för oss är att inse att deras politik aldrig går ut på att bygga det gemensamma." Foto: Anders Wiklund/TT, privat

Vakna innan det är för sent

“Men om fascismen smyger sig tillbaka, är det du och jag som måste stå emot” skriver vänsterpartisten Erfan Kakahani i en debattartikel för Arbetaren.

Fröna växer sakta under ytan. De trivs där det är fuktigt, mörkt och kallt. Först när bladen börjar synas, kan man se att det är ogräs överallt. Men om vi blundar, om vi tittar bort, hur ska vi då se faran? Rasismen i Sverige har grott länge och nu är den inte längre dold. Den har fått fäste i de högsta politiska skikten, där retoriken blivit så normaliserad att den nästintill förblindar oss.

Sverigedemokraterna, ett parti med nazistiska rötter, uttrycker idag stolt hur de skärper kraven för att bli svensk medborgare. “Vi skyddar Sverige”, säger de. “De kriminella ska bort.” De talar om kravlöshet och hot, men vi vet att det handlar om något annat. Det är inte brottslingarna de jagar – det är alla som inte passar in i deras snäva definition av svenskhet.

Precis som ogräset sprider sig med vinden, så sprids dessa idéer. Frankrike föll snabbt för samma stormvindar – vem vet när de kommer efter dig?

Fascismens återkomst

Vi kan inte längre titta bort. Vi kan inte säga att vi inget visste. Varje dag tar rasismen ett steg framåt medan vi distraheras av kriser och klassklyftor som bara ökar. Varje dag föds nya hot mot våra liv, men i mörkret där vi blundar breder faran ut sig. Hur kan vi agera om vi inte inser faran? I dag har du arbete och lön, men imorgon kanske det inte längre är fallet. Miljonerna som svälter runtom i världen står bara lite längre ner i samma hål som vi alla faller ner i. Det viktiga för oss är att inse att deras politik aldrig går ut på att bygga det gemensamma, utan en strävan efter makt, uppbyggandet av ett elitistiskt ojämlikt och repressivt samhälle.

De flesta går med strömmen om det går. Men om fascismen smyger sig tillbaka, är det du och jag som måste stå emot. Det handlar om att våga se. Våga erkänna. Våga stå emot. För när fascismen kommer smygandes, är det vi, du och jag, som måste stå upp. Annars har ogräset snart växt över våra huvuden.

Nu är det dags att stå upp och göra skillnad. Om vi låter det spridas med vinden över världen, får vi betala för vår tvekan med vår frihet. Vi måste stå emot, inte bara för vår egen skull, utan för våra barns skull – så att vi en dag med rak rygg kan säga till dem:

“Jag var en av dem som stod emot”

Erfan Kakahani, vänsterpartist i Sundsvall

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
Enligt Stockholms LS är det svårt för de anställda på Zalandos lager att bedriva facklig verksamhet på grund av att arbetsköparen ägnar sig åt ”union busting”, det vill säga att arbetsgivaren aktivt motarbetar fackliga rättigheter. Foto: Oscar Olsson/TT, Claudio Bresciani/TT, Michael Sohn/TT. Collage: Arbetaren

Varslades från Zalandos lager när arbets­köparen fick veta hans roll i facket

Det gigantiska näthandelsföretaget Zalando har varit i blåsväder många gånger under åren de har funnits i Sverige. Arbetsförhållandena på deras lager, som drivs av underleverantörer, har kritiserats. På lagret utanför Stockholm finns en syndikalistisk fackklubb som nu stämt företaget efter att tre medlemmar sagts upp med hänvisning till låga prestationer.

Modeföretaget Zalandos lager i Brunna, norr om Stockholm, har plats för mellan 7 och 8 miljoner produkter och är arbetsplats för cirka 450 personer. Lagret drivs inte av Zalando själva, utan av underleverantören Ceva Logistics Nordic Services. De som arbetar här är antingen anställda av Ceva Logistics Nordic Services, eller av bemanningsföretag som Lernia eller StudentConsulting.

Arbetaren har tidigare rapporterat om villkoren på lagret och förra sommaren publicerade även Aftonbladet en rad artiklar om arbetsförhållandena på företaget. Ceva Logistics Nordic Services svarade då Aftonbladet att de inte kände igen sig i bilden som den syndikalistiska fackklubben beskrev och att man reagerat mot att enstaka medarbetare tog omotiverat långa raster.

Lokala fackklubben har initierat tre rättegångar mot Zalandos underleverantör

Under hösten äger tre rättegångar rum, som ett resultat av att den lokala fackklubben på Zalando, ZADS, som även är en del av Stockholms LS, har stämt Ceva Logistics Nordic Services för tre uppsägningar som de anser saknar sakliga skäl.

I samtliga tre fall hänvisar företaget till varningar där de mätt låga prestationer i relation till hur många varor som en arbetare hanterar per timme och arbetarens aktiva tid. Enligt Stockholms LS är det centralt för målen huruvida de anställda kan sägas ha underpresterat.

Agnes Lansrot, förhandlingssekreterare på Stockholms LS. Foto: Johan Apel Röstlund

Den första rättegången ägde rum i början av september och dom väntas i mitten av oktober. Fallet gäller en tidigare anställd och ZADS dåvarande ordförande – som blev varslad när Ceva Logistics Nordic Services fick reda på hans roll i facket, menar Agnes Lansrot, förhandlingssekreterare på Stockholms LS.

– Bara några dagar efter att arbetsköparen fick reda på att han var ordförande blev han varslad. Arbetsköparna hävdar att det handlar om hans prestationer och varningar, men vi menar att det beror på att de fick reda på det. Det som är svårt är att det finns just varningar, men de flesta på Zalandos lager har varningar, eftersom de har de här systemen för att mäta prestation, säger Agnes Lansrot.

Arbetaren har tidigare rapporterat om hur den fackliga aktivisten Idriss Mohamed, som var med och startade upp den syndikalistiska sektionen på lagret, blev sparkad. Då drevs Zalandolagret av Ingram Micro, 2022 tog Ceva Logistics Nordic Services över.

Agnes Lansrot menar att det är svårt att organisera på arbetsplatsen eftersom företaget använder sig av “union busting”, det vill säga motarbetar och ifrågasätter de som är fackligt aktiva.

– Det betyder att de går på de som är fackligt aktiva, i alla fall de som är aktiva i vår driftsektion, säger hon.

Utan genomsnittsprestation saknas jämförelsetal i domstol

På arbetsplatsen mäter företaget hur många varor som en arbetare hanterar per timme, samt hur aktiva arbetarna är under arbetspasset. John Nordmark, som är ombud i två av fallen, är kritisk till att företaget inte vill dela med sig av vad den genomsnittliga arbetsprestationen är.

John Nordmark, jurist SAC Syndikalisterna. Foto: Tuija Roberntz

– Det som är intressant är att de har statistik på allt och vet vad varje arbetstagare gör varje dag, varje vecka, varje månad samt vad genomsnittsprestationen är, men trots det inte har lämnat in några sådana siffror till domstolen när det gäller de här målen, säger John Nordmark som är ombud i två av fallen.

Om företaget presenterade hur arbetarna presterar i genomsnitt skulle man kunna jämföra det med bolagets mål och vad de som sagts upp presterar. Något som enligt John Nordmark skulle kunna vara avgörande.

– Visar det sig att bolagets mål är för högt satta, vilket vi tror, samt att genomsnittet presterar liknande som de uppsagda, finns det ingen grund för att säga upp.

Enligt John Nordmark har Arbetsdomstolen sagt att det krävs att man presterar väsentligt mycket sämre än vad arbetsgivaren normalt kan förvänta sig, för att man ska kunna bli uppsagd för underprestation.

– Eftersom bolaget inte ens i domstol lägger in någon statistik så är det omöjligt för domstolen att veta om de uppsagda presterat väsentligt mycket sämre.

Bland de varningar företaget har med i sin bevisning är den aktiva tiden i ett av fallen 2 timmar och i ett annat fall så kort som 5 minuter. Det låter ju väldigt lite. Hur tolkar du det?

– Eftersom varken arbetsledningen eller arbetarna vet exakt hur det där mäts är det svårt att säga. Det ser ju ut som att sektionens medlemmar varit väldigt lata vissa dagar men folk på arbetsplatsen säger att dom jobbar på varje dag men att det kan visa sig olika mycket i statistiken, säger John Nordmark.

Enligt honom är det många på lagret som har fått varningar och hot om uppsägning. Han anser att man inte borde kunna säga upp personer med hänvisning till underprestation, om man inte också presenterar genomsnittsprestationen.

– Så frågan är: Kan man säga upp folk för att de underpresterar, utan att jämföra med andra arbetstagare? Det menar vi att man inte kan göra, säger John Nordmark.

Hur mycket förväntas en arbetare klara att prestera?

John Nordmark tycker att fallen borde uppmärksammas mer. 

– Det här är ett tydligt exempel på frågan vad som förväntas av en arbetare. När man hör berättelserna så är det uppenbart att det är väldigt högt tempo på det här lagret. Att de är väldigt hetsade och blir tillsagda att jobba hårdare hela tiden. Det rör sig inte heller om så svåra arbetsuppgifter, så det enda sättet att förbättra sin prestation är att stressa mer, säger han.

Agnes Lansrot ser hur informationen går isär när det gäller hur många som når upp till målen, som företaget har satt upp.

– De anställda hävdar att det är få som når upp till målen medan företaget hävdar att majoriteten gör det. Det skulle kunna vara avgörande att ha fakta på bordet för att få en bild av hur realistiska målen är, säger hon.

Risken, menar Agnes Lansrot, är att Arbetsdomstolen godtar arbetsköparnas bild utan att ifrågasätta hur mätningarna går till.

Arbetaren har skickat en rad frågor, bland annat vad genomsnittet på arbetsprestationer ligger på, till företaget Ceva Logistics Nordic Service. Som svar har tidningen fått följande kommentar:

”CEVA Logistics kommenterar inte frågor som rör våra individuella medarbetare, interna affärssystem eller rykten och den här typen av påståenden. Vi är en global aktör inom tredjepartslogistik, med ambition om att ha en site i världsklass där vi systematiskt arbetar för att ha en god och säker arbetsmiljö. Våra medarbetare är vår viktigaste resurs och en förutsättning för att vi ska ha en bra verksamhet. Självklart respekterar vi våra medarbetares föreningsrätt. På vårt lager bedriver vi ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Vi gör det i samverkan med våra medarbetare, skyddsombud och fackförbundet Transport, som vi har kollektivavtal med. Vad det gäller Arbetsdomstolens prövning så inväntar vi domstolens beslut men kommenterar aldrig enskilda ärenden publikt. Som en övergripande kommentar understryker vi att vår syn är att vi agerat i enlighet med LAS, kollektivavtal och övrig svensk arbetsrätt.”

Arbetaren har sökt Zalando.

Publicerad Uppdaterad