Tidöpartierna går vidare med förslag om att offentliganställda ska anmäla papperslösa om de upptäcker personer som vistas i Sverige illegalt. Flera av facken i välfärden är starkt kritiska.
– Vi försöker knyta kontakt med så många fackförbund som möjligt, säger Anna Troberg, förbundsordförande i facket DIK.
Planerna om anmälningsplikt har fått skarp kritik från olika håll, inte minst från fackförbunden som anser att förslaget till och med kan strida mot vissa lagar inom yrkesgruppen. Som barnkonventionen och bibliotekslagen. Bakom kampanjen “Vi anger inte” står en grupp vårdpersonal som har lovat varandra att aldrig ange papperslösa patienter. I skrivande stund är det närmare 3000 vårdarbetare som tagit ställning och skrivit på löftet. Bara de senaste dagarna har underskrifterna ökat mycket också.
– Det är ett uttryckligt hot mot oss som jobbar inom vården, det är ju såklart inte kul. Det säger gräsrotskampanjen “Vi anger inte” till Arbetaren som vill förbli anonym.
– Kampanjen bygger på är att vi vårdpersonal ska lova varandra att vi aldrig ska ange papperslösa patienter. Oavsett hur lagen kommer att ändras så kommer vi aldrig att ange och vi kommer att hålla ihop i den här frågan. Ju fler som lovar att aldrig ange, desto bättre är våra möjligheter att försvara oss, berättar en av initiativtagaren till ”Vi anger inte.”
Inga yrkesgrupper undantas
Inga yrkesgrupper kommer att undantas när förslaget utreds. Istället ska en särskild utredare få i uppdrag att se över vilka konsekvenser det ska leda till om personal inom myndigheter och kommuner inte följer reglerna. Fackförbundet DIK, facket för kultur, reklam och kommunikation skrev tidigare i somras ett öppet brev till migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M).
– Bibliotekslagen ska vara till för alla. Hur ska ett bibliotek vara tillgängligt för alla samtidigt som man ska ange vissa som kommer dit? Det funkar ju inte, det här kokar ner till vilket samhälle vi vill ha, förklarar förbundsordförande Anna Troberg.
I en undersökning som DIK gjorde bland sina medlemmar, var nio av tio starkt kritiska till anmälningsplikten. Förbundsordförande Anna Troberg hoppas på att politikerna tar till sig brevet och slopar förslaget. Anmälningsplikten går inte heller ihop med medlemmarnas uppdrag och yrkesetik, enligt DIK.
Protester från olika håll
Den anonyma grundaren från “Vi anger inte” ser positivt på att fler fackförbund och yrken höjer sina röster. De kommer även att vara redo att uppmana vårdpersonal att våga bryta mot reglerna om frågan om konsekvenser blir aktuell.
– De kommer troligen få väldigt svårt att få igenom det här, säger grundaren.
I det öppna brevet signerat av DIK som publicerades i Altinget den 30 juni står det bland annat att “förslaget om anmälningsplikt är en odemokratisk återvändsgränd.” Anna Troberg betonar hur de har försökt under flera månader att få tag på migrationsministern för att prata om förslaget. Hon hoppas på att snart kunna få träffa politikerna för att diskutera frågan – och framförallt hur konsekvenserna ska tillämpas.
– Våra medlemmar har hört av sig till oss och frågat vad som kommer hända om de inte följer lagen. Kan man bli av med jobbet, åtalas, polisanmälas? Det är en farhåga som många av våra medlemmar har. Från vår sida tycker vi att man borde kasta hela förslaget i papperskorgen, säger Anna Troberg.
I nuläget har papperslösa rätt till skolgång och viss sjukvård, som vård som inte kan vänta. Förslaget om anmälningsplikten är en inrättad åtgärd från regeringen för att stärka återvändandeverksamheten i Sverige. Både DIK och “Vi anger inte” hoppas på att fler tar efter deras engagemang.
– Vi försöker knyta kontakt med så många fackförbund som möjligt just nu, säger Troberg.