Kultur #20/2023

”Att vara i Ryssland nu är som att vara i Tyskland 1939”

Regissören Aleksej Gajlit och manusförfattaren Oksana Nekritova har skapat en uppmärksammad pjäs som kritiserar den det nuvarande politiska systemet i Ryssland. Där var den allt för kontroversiell att sätta upp så just nu spelas den i Armeniens huvudstad Jerevan. Foto: Thomas Wederus

Först efter att ha flytt från Ryssland till Armenien kunde de sätta upp sin kontroversiella komedi. Men inte utan komplikationer. En pjäs på temat Putin och Navalnyj skulle visa sig vara uppseendeväckande även för myndigheterna i Armenien.

Jag stämmer träff med regissören Aleksej Gajlit och manusförfattaren Oksana Nekritova på ett litet café i närheten av Republikens plats i Armeniens huvudstad Jerevan, för att prata om deras pjäs som hade premiär i december.

Oksana fick idén till pjäsen i augusti 2020 när oppositionsledaren och aktivisten Aleksej Navalnyj blev förgiftad med nervgiftet novitjok. Navalnyj fördes snabbt till sjukhuset i Omsk i sydvästra Sibirien där han behandlades och försattes i medicinsk koma.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga