Inrikes #19/2023

V kräver att regeringen agerar mot matpriserna

Nooshi Dadgostar
Nooshi Dadgostar vill se ett pristak på vissa basvaror och kräver nu att regeringen agerar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vänsterpartiet kräver nu att regeringen agerar mot de kraftigt skenande matpriserna. Det förklarade partiledaren Nooshi Dadgostar i en intervju med SR Ekot under onsdagen. Partiet vill bland annat se en liknande lag som den i Frankrike, med pristak på vissa varor.

– Vi kan inte bara titta på när priserna ökar så här oerhört snabbt på grundläggande varor vi behöver för att överleva. Det går inte, säger vänsterledaren Nooshi Dadgostar till Ekot.

Vänsterpartiet meddelade under onsdagen att de vill att finansminister Elisabeth Svantesson kallar de största svenska livsmedelsaktörerna till ett möte för att få till en överenskommelse kring den senaste tidens höjda matpriser. Som Arbetaren rapporterade tidigare i veckan har den senaste månadens prisökning på bland annat barnmat varit den största på flera år.

Hjälporganisationer vittnar dessutom att allt fler människor söker sig till dem när pengarna inte längre räcker till mat och hyra.

Om inte regeringen får till en överenskommelse med matjättarna vill Vänsterpartiet se en lag lik den i Frankrike med pristak på vissa basvaror.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga