Ledare #18/2023

Ett tvärsnitt genom samhällskroppen

Annie Hellquist, tf. chefredaktör på Arbetaren Foto: Axel Green, Janerik Henriksson/TT

Under metoo-vågen formulerades en feministisk kritik från en mängd yrkesgrupper och miljöer, på olika platser längs samhällsstegen. Det var en viktig motvikt till en feminism som ofta graviterar mot att lyfta medelklasskvinnors erfarenheter, och ett arbete som måste fortsätta.

Historien bakom den internationella kvinnodagen börjar med en strejk. Den 8 mars 1857 gick textilarbetare i New York ut i strejk för högre löner och kortare arbetstid. Det är denna strejk, bland annat, som var anledningen till att kvinnodagen firas på just detta datum. Samma krav behöver vi fortfarande ställa. I de mest kvinnodominerade branscherna, välfärdsyrkena, slits kvinnor ut på löpande band och är fortfarande underbetalda.

Jag vet inte hur många gånger den här tidningen skrivit texter till 8 mars för att påminna om dagens koppling till klasskamp och arbetarkvinnor. Men det är fortsatt viktigt att minnas och lyfta, eftersom den feministiska rörelsen genom årtiondena återkommande graviterar mot att sätta den kvinnliga mellanskitserfarenheten i centrum.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga