Kommentar #5/2023

Fyll flödet med Erdoğan-satir

Flammans satirteckningstävling, som avslutas i dag, har fått in mängder av bidrag och vinnaren publiceras på måndag. I Flamman, hos oss och i flera andra tidningar.

Tidningen Flamman tog förra veckan ett lovvärt initiativ och utlyste en tävling om den bästa satirteckningen av Erdoğan. När Arbetaren fick frågan om att sampublicera vinnaren, var det inget att fundera över.

Den senaste veckans debatt, som tog sin början med Rojavakommittéernas aktion där de hängde en Erdoğan-docka upp och ned, har varit surrealistisk och på många sätt talande för en tid där många rättigheter vi tagit för givna är under förhandling. Att Turkiet reagerar starkt var att vänta, men svenska regeringsföreträdares utspel, kring en grundlagsskyddad protest, har varit desto mer uppseendeväckande.

Att svenska ministrar ger en regim, som redan fängslat tusentals människor för att ha kritiserat eller ”förolämpat“ presidenten, vatten på sin kvarn är hisnande olämpligt, för att inte säga farligt.

Sedan dockprotesten har satiren med udden riktad mot Turkiet, den svenska Nato-processen och regeringens krypande för Erdoğan inte låtit vänta på sig. Och det har varit befriande att se, precis som vass satir ska vara.

Arbetarens marknadsförare och satirtecknare Håkan tog sikte på Tobias Billström i en teckning tidigare i veckan.

I Expressen skrev Malte Person i en dagsvers:

”Min vers är ett anspråkslöst test,

ett stillsamt satirexperiment –

är det nog för en ny protest

från en pinsamt pompös president?“

Flammans satirteckningstävling, som avslutas i dag, har fått in mängder av bidrag och vinnaren publiceras på måndag. I Flamman, hos oss och i flera andra tidningar.

2016 drog Tysklands dåvarande förbundskansler Angela Merkel på sig massiv kritik efter att hon lät åklagare inleda en rättsprövning av en tysk komikers satir över Erdoğan, efter ilska från Turkiet. Detta enligt en gammal lag som sällan användes, som gjorde det olagligt att kränka utländska statsöverhuvudens ära.

Händelserna fick konsekvensen att lagen skrotades året efter. I dagens svenska klimat känns det snarare som att vi har en regering som vill gå åt andra håller. Som inskärper det ”avskyvärda“ i en fullt tillåten opinionsyttring. Därför är all denna Erdoğan satir inte bara underhållande, förlösande och provokativ. Den är otroligt viktig.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga