Utrikes #5/2023

Vad är det som händer i Peru?

– Situationen är mycket oviss. Protesterna fortsätter att trappas upp och spridas, säger Jaime C Vidal från den peruanska avdelningen av Movimientos al ALBA, en latinamerikansk samarbetsorganisation för folkrörelser. Foto: Martin Mejia/TT

Missnöjet stiger i Peru och allt fler ger sig ut på gatorna i protester som bara tycks tillta. Sedan december har 50 demonstranter dödats i sammandrabbningar med polis och militär. Vilka är det som demonstrerar och vad demonstrerar de mot?

Karavanerna av demonstranter, på mestadels lastbilsflak, som i mitten av januari började sammanstråla på väg mot huvudstaden Lima kallas för "Marcha de Cuatro los suyos". I fri översättning blir det ”de fyra landsändarnas marsch”, men det gamla ordet ”Suyo”, från Inkaimperiets tid, har ytterligare associationer: det anspelar på ursprungsbefolkningens identitet och historia, i motsats till Lima vars invånare är huvudsakligen vita med en mer europeiserad kultur. 

När protester bröt ut förra året, efter att dåvarande presidenten Pedro Castillo avsattes och greps den 7 december, betraktade de flesta bedömare det som något som snabbt skulle gå över. Samma dag som han avsattes, svors Dina Boluarte in som ny president i landet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga