Reportage #99/2022

Palestinskt vardagsliv under ockupation

På helgerna ansluter de flesta i familjerna för att hjälpa till med olivskörden. Här i byn Farkha, Salfit. Foto: Svante TIdholm

På Västbanken har nyligen det väpnade motståndet mot Israels ockupation återupptagits. Men kampen är mycket mer än så. Den avspeglar sig i nästan all palestinsk aktivitet, inte minst i vardagslivet.

”To exist is to resist”. Att existera är att göra motstånd. Vi har läst texten på muren och vi har sett den på skyltar i demonstrationer vid tidigare besök på Västbanken. Trots det känns den i allra högsta grad aktuell i november 2022 när vi reser runt i området. Så mycket i palestiniernas vardag är motstånd: från att fortsätta baka palestinskt bröd, arbeta för att utveckla jordbruket och plocka oliver, till att föra traditioner och berättelser om historien vidare.

Ett exempel finns i Jordandalen, Västbankens bördiga och varma ”kornbod”. Jordandalen är, förutom staden Jeriko, ett ”area c”-område, det vill säga helt under israelisk kontroll. Ett område fyllt av expanderande, israeliska bosättningar, vars stora vattenuttag har gjort att saltvatten tränger in i de palestinska vattentäkterna och förstör traditionella grödor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga