Inrikes #96/2022

Den tillfälliga lagen om Cementas kalkbrytning var laglig

– När regeringen skräddarsyr speciallagar på det här sättet kan det bli svårt att förklara för andra företag varför inte de också ska få samma särbehandling, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturvårdsverket, till Arbetaren. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Flera miljöorganisationer överklagade regeringens tillfälliga lagändring, som möjliggjorde fortsatt kalkbrytning för Cementa på Gotland. Högsta förvaltningsdomstolen menar att regeringens beslut är lagligt och därmed står fast.

"Vi är förvånade och besvikna över Högsta förvaltningsdomstolens avgörande. Domen visar att regeringen kan åsidosätta miljölagstiftningen för verksamheter som har den allra största miljöpåverkan. Det är mycket oroande eftersom hela miljö- och klimatarbetet baseras på att miljölagarna gäller för alla verksamheter och att domstolarnas självständighet respekteras." Det skriver Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande efter att domen presenterades på onsdagsmorgonen.

Förra sommaren avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om att få fortsätta bryta kalk i Slite i 20 år till. Bland annat handlade det om att Cementa inte lyckats bevisa att kalkbrytningen inte kommer att påverka grundvattnet på Gotland.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga