Utrikes #91/2022

“Klimatförändringarna fördjupar de globala orättvisorna”

I somras hamnade en tredjedel av Pakistan under vatten efter kraftiga monsunregn, något forskare kopplar till klimatförändringarna. Förstörelsen har intensifierat debatten gällande om rika länder, som drivit på klimatförändringarna, ska kompensera fattigare länder som drabbas hårdast av dess konsekvenser. Foto: Fareed Khan/TT

Klimatförändringarna förvärrar de orättvisor som finns i världen och de som drabbas värst är de fattiga och mest sårbara. Det säger Yamide Dagnet, som driver frågan om klimaträttvisa för organisationen Open Society Foundations.

Yamide Dagnet säger att klimatförändringarna är omgärdade av orättvisor, eftersom det är de befolkningsgrupper och länder som bär minst ansvar för utvecklingen som drabbas hårdast av effekterna.

– I alla världens länder är upplevelsen att det är de mest marginaliserade grupperna som lider mest. Dessutom handlar det om en generationsfråga – det är de unga som kommer att drabbas av konsekvenserna av det som sker nu.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984