Arbetaren 100 år #76/2022

1922 – året då Arbetaren föddes

Arbetarens tryckeri på Lästmakargatan 29. Foto: Arbetaren

Arbetaren kom till världen i en orolig tid. Första världskriget hade lämnat Europa i spillror och i Sverige rådde hög arbetslöshet och fattigdom. Samtidigt började arbetarrörelsen på allvar utmana borgligheten. Fanny Hökby läser Arbetarens första årgång och ser en tidning som är fast besluten att gå sin egen väg, med ett orubbligt frihetligt och maktkritiskt ideal.

"Ett trevligt år, mina herrar!” En arbetarkarl med rejäla kängor och ett brett flin sparkar en kapitalist, en präst, en kung och en general i baken så de tumlar ned för en brant backe med buller och bång. Illustratören Mille Foerster har ritat teckningen som pryder förstasidan på det allra första numret av Arbetaren och han har gjort det med stor träffsäkerhet.

De kommande decennierna skulle Arbetaren komma att bli vida känd för flera stora avslöjanden om just monarkin, militären och skurkaktiga arbetsköpare. Men det vet Mille förstås inte vid tiden för det första numret. Hans teckning är ett sätt att illustrera syftet med Arbetaren, men bakom den humoristiska fasaden finns en ganska dyster och hård verklighet. På flera ställen i Sverige råder vid den här tiden stor nöd.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan