Signerat #70/2022

Vi ska leva för att arbeta – till lägsta möjliga pris

“Det är ren utsvältning: sänks nivåerna i a-kassan så kommer folk att tvingas ta jobb med sämre lön än tidigare.” Lotta Lindqvist om a-kassan och arbetslinjen.

Varför hetsar högern så jävligt mot de arbetslösa egentligen? Varför jobbar de så hårt för att de som har arbete ska förakta dem som inte har det? De vill få oss att tro att det är mellan oss som konfliktlinjen går: ”Se på dem, de bidrar minsann inte medan ni andra gör er plikt och sliter”.

Men otroligt nog är det samma människor som arbetar som kan bli arbetslösa, och det som är dåligt för
den ene är förstås också dåligt för den andre. Moderaterna gick till val på sänkt a-kassa, men inte främst för att de hatar arbetslösa i största allmänhet utan för att det är ett effektivt sätt att strypa allas vår löneutveckling. Det är aggressiv klasspolitik; lönesänkarpolitik, som handlar mer om de som arbetar än om de som inte gör det.

Moderaterna vill inte bara slopa den höjning av a-kassan som gjordes under pandemin, de vill trappa ner ersättningarna snabbare och korta den samlade tiden till ett år.

Hela idén bakom arbetslinjen är att på en mängd kreativa sätt dumpa priset på arbete. Att sänka a-
kassan är ett av dem. Vanliga jobbare ska få så lite som möjligt, helst utan att fatta det själva. Det upprepas till leda att ”det ska löna sig att arbeta”, men inte genom att de som arbetar får det bättre – utan genom att alla andra får det sämre.

A-kassan, som är en försäkring för den som arbetar att ta ut i tider av arbetslöshet kallas föraktfullt för ”bidrag” och utmålas som ett av de främsta skälen till både arbetslöshet och det ack så moderna men mer diffusa: ”utanförskap”. Moderaterna vill inte bara slopa den höjning av a-kassan som gjordes under pandemin, de vill trappa ner ersättningarna snabbare och korta den samlade tiden till ett år. Det trots att Sverige redan är det EU-land där a-kassan minskat mest de senaste 20 åren, enligt en rapport från TCO som kom i somras.

Det är ren utsvältning: sänks nivåerna i a-kassan så kommer folk att tvingas ta jobb med sämre lön än
tidigare. Den som går på a-kassa tar rimligtvis inte ett jobb med lägre lön än a-kasseersättningen, vilket gör att så länge nivåerna hålls uppe kan lönerna inte sänkas hur mycket som helst: bra för de arbetslösa, bra för de som jobbar. Men förstås mindre bra för de som vill köpa vårt arbete så billigt som möjligt. Jag menar, egentligen vill de ju absolut inte att det ska löna sig att arbeta.

För att kunna få några pengar alls ska det krävas ”heltidsaktivitet”, gratisarbetet de kallar praktikplatser ska utökas och man ska vara beredd att flytta för att ta anställning. När folk utan pardon pressas ut på arbetsmarknaden och tvingas söka jobb alla jobb de kan hitta, över hela landet, ökar konkurrensen om de befintliga jobben kraftigt, vilket också håller lönerna tillbaka.

För att inte tala om den fullständiga livegenskapen. Den som förlorar jobbet ska samtidigt vara beredd att ge upp allt annat; vänner, familj, föreningsliv, barnens skolor och kompisar. Vi ska leva för att arbeta, till lägsta möjliga pris.

Högern hetsar mot de arbetslösa för att få de arbetande att sparka neråt och omedvetet förstöra för sig själva.

Samma sak är det med de eviga jobbskatteavdragen. Tanken är att när folk får lite mer pengar kvar
på kontot efter skatt är de mindre benägna att kräva löneökningar. Men det är givetvis ingen belöning till den som arbetar, utan ytterligare ett lurendrejeri för att obemärkt dumpa priset på vårt arbete.

För arbetare är det dubbeldåligt, mindre pengar till det gemensamma och samtidigt noll löneutveckling. Likadant är det med förslagen om att sänka skatten för de som tjänar minst, vilket kanske låter bra men står i skarp kontrast till att i stället höja de usla ingångslönerna.

Samtidigt rusar inflationen. Mat- och elpriser har nått nya rekordnivåer hela året och i augusti rapporterade Arbetaren att reallönerna sjunkit med 4,5 procent sen förra året.

När de som arbetar ser ner på de arbetslösa och röstar för att sänka deras ersättningar så sänker de samtidigt sin egen lönebildning. Högern hetsar mot de arbetslösa för att få de arbetande att sparka neråt och omedvetet förstöra för sig själva.

Sänkt a-kassa och dumpade löner kommer inte att få fler i arbete. Nej, pengarna vi skulle haft för att vi sålt vår tid, vår kraft och våra liv kommer bara att tas ut i ännu mer perversa vinster.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga