Utrikes #63/2022

“Flickorna bär bördan av den försämrade situationen”

– Flickorna bär bördan av den försämrade situationen. De saknar oftare mat, lider av isolering och känslomässigt lidande och stannar hemma medan pojkarna går i skolan, säger Chris Nyamandi, Rädda barnens landchef i Afghanistan. Foto: Rafiq Maqbool/TT

I Rädda barnens nya rapport framkommer att situationen för barn i Afghanistan - framförallt för flickor - är värre än någonsin.

I Rädda barnens nya rapport Breaking point: Life for children one year since the Taliban takeover, har närmare 1 700 barn intervjuats. Den visar att 97 procent av familjerna kämpar för att få ihop mat på bordet varje dag. Och att fyra av fem barn går och lägger sig hungriga. För flickorna är det dubbelt så vanligt som för pojkarna, visar undersökningen.

Det framkommer även att drygt en fjärdedel av flickorna visar tecken på depression. Samma siffra för pojkarna är 16 procent. Flickornas psykiska ohälsa är inte minst sammankopplat med de många restriktioner som gör att flickor inte kan gå i skolan, delta i det offentliga livet och överhuvudtaget lever alltmer isolerade - även från släkt och vänner.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga