Utrikes #58/2022

Långsam väg framåt för grön energi i Argentina

Glaciären Perito Moreno i nationalparken Los Glaciares, nära El Calafate i Argentina. Isen i området kan smälta helt med några graders ytterligare temperaturhöjningar. Foto: Natacha Pisarenko/TT

Experter menar att Argentina har mycket goda förutsättningar för att kunna ställa om till en grön energiproduktion – och landet har gjort framsteg på senare år. Samtidigt finns det fortfarande flera hinder på vägen.

I juli invigdes en jättelik solpark i kommunen Escobar, strax utanför Buenos Aires. Det är den första av sitt slag som byggts och drivs i kommunal regi. Argentina med dess 47 miljoner invånare befinner sig i en långvarig ekonomisk kris och på senare tid har de privata satsningarna på gröna energiprojekt i stort sett upphört.

– Parken har 3 700 solpaneler som producerar el som kommer att säljas till en av de regionala eldistributörerna. Anläggningen ingår i vår satsning på att bli en hållbar kommun och syftar till att säkra finansieringen av fler kommande projekt, säger kommunens företrädare Victoria Bandín.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp