Signerat #57/2022

Därför måste fastighetsägarna sluta leva på bidrag

Martina Engman är skribent på Arbetaren. I bakgrunden en demonstration mot utförsäljningar av allmännyttan. Foto: Julia Lindblom, Tomas Oneborg/TT

Den korta sammanfattningen för dig som inte orkar läsa allt: I dag lever många privata bostadsbolag på bidrag genom att hålla sina hyresgäster i fattigdom. Jag ska förklara noggrannare vad jag menar. Men jag lovar, det är så sjukt som det låter.

Vi tar det från början. Vi säger att du jobbar som undersköterska, är ensamstående och har två barn. Du har inga större besparingar och får inte bostadslån - därför är det hyresrätt som gäller. Oturligt för dig är hyresrätt det dyrare alternativet. I dag kostar en hyres-trea i genomsnitt 7000 kronor, medan en bostadsrätt kostar 3900 kronor för samma utrymme. Den som bor i en bostadsrätt "hyr" (lånar) ju pengar av banken för bostaden, 1500 kronor i räntekostnad läggs på för bostadsrätten.

När siffrorna läggs ihop innebär det att du och dina grannar i hyresrätt betalar en fattigskatt på cirka 1600 varje månad till den som äger bostaden. "Fattigskatten" minskar din möjlighet att spara - vilket gör det svårare eller omöjligt att få ett billigare boende.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga