Utrikes #53/2022

Chile: Utfasning av miljöfarligt smältverk

De föroreningar som det gamla smältverket orsakar har länge haft svåra hälsoeffekter för befolkningarna i de närliggande städerna Quintero och Puchuncaví, som sammanlagt har 45 000 invånare. Foto: IPS

Utsläppen från det föråldrade smältverket Ventanas har under flera decennier orsakat svåra hälsoproblem för befolkningarna i de chilenska städerna Quintero och Puchuncaví. Många valde därför att fira när den statliga koppargruvjätten Codelco meddelade att Ventanas nu ska avvecklas.

Åtgärden ses som en del i arbetet för att få bort de allra mest förorenande industriområden som finns i landet. Beslutet att stänga smältverket stöds av Chiles nya president Gabriel Boric, som anser att det ligger i linje med hans ambitioner om att driva en grönare politik.

Codelcos besked kom efter att smältverket hade drabbats av ett driftstopp, och de enda som opponerade sig var koppararbetarnas fackförbund, som utlyste en strejk. Den avblåstes dock snabbt efter att Codelco och fackföreningen hade kommit överens om en gradvis nedstängning av anläggningen, som ska var helt genomförd inom fem år. Ventanas ska nu i ersättas av en modern anläggning på en annan plats.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga