Utrikes #48/2022

Historisk vänsterseger i Colombia

Gustavo Petro
Gustavo Petro och Francia Márquez har främst fått sitt stöd från unga och personer ur Colombias stora ursprungsbefolkning. Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Colombia får sin första vänsterpresident. Det står klart efter söndagens historiska val där den konservativa högern nu förlorar makten efter att ha styrt det svårt våldsutsatta landet i nästan 200 år.

Den tidigare gerillamedlemmen och vänsterpolitikern Gustavo Petro vann stort i den första omgången av presidentvalet i Colombia för tre veckor sedan. Petro, som tidigare varit medlem i stadsgerillan M-19 och som varit borgmästare i huvudstaden Bogotá, gick till val på att bekämpa fattigdom och korruption, stoppa ny oljeprospektering och införa fri universitetsutbildning i landet där de ekonomiska klyftorna är avgrundsdjupa.

Trots segern i den första valomgången trodde få politiska experter att han skulle klara av att besegra den konservativa högern som mer eller mindre haft makten oavbrutet sedan Colombia blev självständigt från Spanien 1889.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga