Tidskrift #48/2022

Att tänka det omöjliga som möjligt

Demonstration mot Denver Police Department, DPD, i USA 2020. På plakatet står bland annat "Avskaffa, inte reformera". Foto: David Zalubowski/TT

Tidskriften Mana har nyligen släppt ett temanummer om abolitionism, där begreppets innebörd samt olika abolitionistiska kamper och tankar tas upp. Arbetaren ställer tre frågor till en av tidskriftens temaredaktörer.

Hur skulle du beskriva begreppet abolitionism?

– Ordet abolitionism har en lång tradition, sprunget ur kampen för att avskaffa slaveriet, och senare för att avskaffa dödsstraff och fängelse. I dag handlar abolitionism, för att säga det på ett grundläggande sätt, om att hitta icke-skadliga metoder för att hantera sociala problem, eller sociala fenomen som framställs som problem. De här icke-skadliga metoderna kräver ofta att vi tänker utanför etablerade institutioner och praxis för att i stället skapa något nytt. På så sätt är abolitionism även en praxis att föreställa sig det möjliga, även om det ibland stämplats som omöjligt. Abolitionism frågar och söker svar på de grundläggande frågorna om vad är det som gör människors liv sårbart och vad som krävs för att ta itu med det, skriver en av temanumrets redaktörer, som vill vara anonym, via mejl.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga