Signerat #46/2022

Fem bidrag (förlåt, avdrag) som högern inte vågar prata om

”Vanligt folk jobbar och betalar massor i skatt, som går till att hjälpa rika villaägare betala sina lån. Lån som de efter tag skjuter upp vinstskatten på när de köper ett större hus och får sin alldeles för stora bostad städad till ett rabatterat pris.” Martina Engman listar fem statliga avdrag som gör de rika rikare.

Fattiga får bidrag medan folk med pengar får avdrag på skatten, riktade stöd eller projektpengar. Allra senast gick högern bananas över flerbarnsbidraget och sossarna öppnade upp för att fasa ut det. Sverigedemokraterna, Hanif Bali och fler i högern tror att flerbarnstillägget är anledningen till att utrikesfödda kvinnor stannar hemma med barn. Det är ett absurt påstående att folk skaffar barn för att få någon extra tusenlapp i månaden. Låt mig i stället presentera listan på bidrag, förlåt avdrag, som vi egentligen borde diskutera.

1. Ta mer dyra lån-bidraget

Ränteavdraget som görs på deklarationen är i princip ett bostadsbidrag för bostadsägare som gör att villa/bostadsrättsägare får större avdrag ju mer lån de tar. Desto mer pengar du betalt till banken i ränta, desto mer avdrag bjuder staten på. Redan 2015 kallade högerideologen Johan Norberg ränteavdraget för ”socialism för rika”. I samma krönika i Metro (15/4 2015) påpekade han att SCB visat att 85 procent av avdraget gick till just välbärgade hushåll.

Ränteavdraget kan jämföras med det usla bostadsbidraget från Försäkringskassan, som i praktiken fungerar som ett lån knutet till din inkomst. Är inkomsten för hög dras bidraget in. Rimligt, men detsamma borde väl gälla för ränteavdraget? Varför ska skattebetalarna subventionera villaägare som är höginkomsttagare?

Och förresten, vet du vad ränteavdraget också subventionerar? Konsumtionslån, så som Klarna och SMS-lån. Det är så dumt.

Det är svårt att ta in exakt hur mycket ”Det nya arbetarpartiet Moderaterna” var en lögn.

2. Anlita inte olaglig arbetskraft-bidraget

Jag pratar såklart om RUT- och ROT-avdraget. Där gav den borgerliga regeringen efter för fuskare som anlitade städare och byggare utan att betala sociala avgifter med mera. Beväpnade med argumentet: om vi inte gör de här tjänsterna billigare kommer folk anlita olaglig arbetskraft gav man bidrag som bland annat går till spanska städare som städar svenskägda semesterlägenheter i Madrid.

Slog det aldrig någon att se till att lagen efterlevs som alternativ lösning? Hårdare tag-högern kan ju ta i med hårdhandskarna mot mellancheferna som anlitar svart arbetskraft. Förresten verkar bidraget inte bita – det vittnar turerna kring statsministerns papperslösa städare om.

3. Flytta till dyrare hus-bidrag

Tekniskt handlar det om att man får skjuta upp (få uppskov) på att betala vinstskatt i all evighet om man säljer sin bostad och köper en dyrare. Vilka andra skatter får du välja när du ska betala? I mina öron låter det som att folk slipper betala skatt på vinster för att hålla priserna uppe på bostadsmarknaden.

Vill du du veta det riktigt sjuka? År 2021 avskaffades räntan för den uppskjutna vinstskatten, men man kan begära uppskov för försäljningar bakåt i tiden som uppfyller kraven från och med 2015. Skatten har alltså listat ut hur man gör tidsresor. Under förra året begärdes en hel del inbetalade skattepengar alltså tillbaks av bostadsägare.

Förr kunde vinsten även skjutas upp men då ökade beloppet med 0,5 procent varje år, den så kallade uppskovsräntan, men den togs bort förra året. Detta, tillsammans med att inflationen når superhöga nivåer, är goda nyheter för alla som sitter med uppskjuten vinstskatt eftersom inflationen minskar värdet på beloppet varje år.

Principen är ungefär så här: bostadsägarna har en skuld till staten som de betalar när de dör eller när de känner för det.

Principen är ungefär så här: bostadsägarna har en skuld till staten som de betalar när de dör eller när de känner för det.

4. Köpa aktier-bidrag

Riksrevisionen tror att investersparkontona (ISK) kostat Sverige 42 miljarder kronor under de fem första åren som ”bidraget” infördes. ISK är en sparandeform för aktier och fonder som infördes 2012 under regeringen Reinfeldt. Här en förenklad uträkning över hur det funkar: placerade du 100 000 på Stockholmsbörsen i början av 2021 tjänade du 35 000 det året och betalade ungefärligen 436 kronor i skatt enligt Skatteverkets kalkylator. 

Vad tror du att en sjuksköterska som tjänade 35 000 betalade i skatt förra året? 7648 kronor enligt Skatteverket, nästan 18 gånger mer. Det är svårt att ta in exakt hur mycket ”Det nya arbetarpartiet Moderaterna” var en lögn. När du hör att högern i valrörelsen vill sänka skatten för låginkomsttagare, illustrerade med sorgsna berättelser om kvinnor från vården, säg åt dem att de kan avskaffa ISK-reformen och lägga pengarna på höjda löner för offentligt anställda i stället.

5. Uppvärmt utomhus-spa-bad-avdraget

Kommer ni ihåg de höga elpriserna i vintras? Elräkningen var ett skämt och kostade multum. Regeringens lösning? Den som förbrukar mest får störst avdrag på kommande elräkningar. En del av de som förbrukat mycket el borde givetvis ha högsta avdraget för att deras konsumtion var rimlig. Men det finns också ett helt gäng villaägare som bor alldeles för stort och vars hemma-automatisering med uppkopplade kaffebryggare, robotgräsklippare och utomhus-spa-bad drar helt löjliga mängder el.  

Så för att summera listan: vanligt folk jobbar och betalar massor i skatt, som går till att hjälpa rika villaägare betala sina lån. Lån som villaägarna efter tag skjuter upp vinstskatten på när de köper ett större hus och får sin för alldeles stora bostad städad till ett rabatterat pris. Sedan drar regeringen av på elräkningen för att täcka att de uppvärmda ute-spa-badet på altanen medan villaägaren nästan gratis kan kamma hem vinsterna på aktiespekulation.

Ingen går väl på att flerbarnstillägget är ett problem utan den riktiga boven är den systematiska avdragsplundringen av det gemensamma?

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga