Signerat #88/2021

De 10 sämsta idéerna från Timbros valmanifest

Foto: Julia Lindblom

Tillåt människohandel, avskaffa allemansrätten och fler privatiseringar. Arbetarens Martina Engman läser och sammanfattar Timbros valmanifest.

Timbros valmanifest tycks vara helt resistent mot fakta och verklighet. Här är valmanifestets tio sämsta idéer.

1. Tillåt människohandel

På politiskt språk heter det ”tillåt kommersiellt surrogatmödraskap”, översatt betyder det att fattiga kvinnor ska sälja sina kroppar, genomgå en graviditet och att barnet köps av ett annat par. Människohandel i klarspråk. Att surrogatmödraskap inte är tillåtet kallar Timbro omoraliskt, har tankesmedja-högern inga gränser? 

2. Avverka unik natur 

Den unika fjällnära skogen i Sverige har stoppats från avverkning, det gillar inte Timbro. I manifestet argumenterar de för att markägarnas rätt till kalhuggning måste skyddas och kallar stoppet för ”skogssocialism”. Att det finns andra värden än ekonomiska retar såklart skiten ur de pensionerade MUF:farna på Timbro, så de tar till det fulaste ord de kan: socialism.

3. Sparka vem som helst för vad som helst

Förslaget är att ingen saklig grund ska krävas för uppsägning. Motivering? Timbro tror att fler skulle få fast anställning då. Snurrigt? Minst sagt. Fler blir alltså fast anställda om man får sparka vem som helst. Kanske borde punkten heta: håll käft och gör som du blir tillsagd.

4. Urholka sjukvårdsystemet

Genom att ta bort den förmånsbeskattning på privata sjukvårdsförsäkringar en del får via jobbet vill man urholka sjukvården. Tas kostnader för privat vård bort blir privat vård allt mer normal och på så sätt urholkas det gemensamma systemet. Det privata bygger på pengar, det gemensamma på behov. Timbro vet vad de föredrar.

5. Privatisera Nationellt forensiskt centrum

Att NFC är underfinansierat håller många med om, men att privatisering skulle lösa det är… förhoppningar. När exempelvis apoteksmonopolet bröts upp blev medicinen dyrare, mindre tillgänglig och sminket flyttade in på hyllorna. Liberalerna är snarare religiöst övertygade om privatiseringar än övertygade av verkligheten, ett slags marknadsextremister.

6. Höj hyrorna – först i nyproduktion, sen för alla.

Till och med Centerpartiet har förklarat frågan politiskt död och moderaterna begravt idéen. Samtidigt ondgör sig Timbro över att det är för dyrt med bostäder. Förvirrat? Ja. Konsekvent? Nej.

7. Avskaffa allemansrätten – privatisera stränderna 

Strandskyddet ”begränsar allmänhetens tillgång till stränder genom fritidshus, caféer, hotell och liknande”. Har någon berättat för stockholmarna på Timbro om allemansrätten? Alla har tillgång till alla stränder redan – det finns inget behov av hotell för att man ska kunna komma till stranden. Strandskyddet är viktig för djur och natur. Däremot får inte vem som helst bygga vad som helst och det är väl det som det som de är kränkta över.

8. Stoppa kommunala naturreservat

Det här är ett återvunnet M-förslag där Moderaterna sprider myten att reservat instiftas för att hindra bostadsbyggande. Om kommunerna ska få bestämma själva måste de väl få bestämma just själva? Egentligen surar Timbro för att biologisk mångfald kan gå före markägares vilja.

9. Sänk boendestandarden för fattiga

Genom att avskaffa regler för buller, ljusinsläpp och annat tillåts bostäderna bli sämre. Timbro uttrycker det som att man ska ha möjlighet att ”välja” standard på boendet, men i praktiken blir det ju att fattiga som inte har råd (fast det heter ”väljer” på Timbro-språk) får bo sämre. Bostandarden finns ju för att bland annat motverka dåliga hyresvärdar och att alla ska ha ett bra boende – inte för att någon vill jävlas. 

10. Försämra a-kassan

Ju högre a-kassa, desto högre arbetslöshet surar Timbro när de förklarar förslaget. Forskning visar tydligt att ju fler som är anslutna till a-kassan inom en bransch desto högre lön. A-kassan är alltså ett skydd mot skitlöner – klart att Timbro inte gillar det.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp