Film #44/2022

Välspelad prekariatthriller

Författare i städrock i Mellan två världar. Foto: Christine Tamalet

Emmanuel Carréres film Mellan två världar baserar sig på en reportagebok, och blottlägger prydligt prekariatets villkor, men har den rena spelfilmens kvaliteter med spänning, känslor och avnjutbara scenerier.


Författaren Marianne Winckler har klippt alla länkar till sitt verkliga jag, och söker arbete som städerska, så småningom hamnar hon på kanalbåtarna i Caen i Normandie över till England. Gänget av städerskor störtar in när färjorna kommer in i hamn, de har exakt en och en halv timme på sig för sitt uppdrag. Nedbajsade toaletter ska blänka vitt på ett par minuter, varje hytt får ta lika lång tid. På kursen inför jobbet kommer instruktioner i att le vänligt och önska godmorgon även till en sur person – och då är det mellancheferna man talar om, passagerare möter de inte över huvud taget.

Regissören Emmanuel Carrére har tillsammans med Hélène Lambert, som också har en av huvudrollerna, och journalisten Florence Aubenas skrivit manus till filmen Mellan två världar, utifrån den sistnämndes reportagebok Le Quai de Ouistreham, om städprekariatet på färjorna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga