Utrikes #39/2022

Global hungerkris förvärras av Rysslands invasion

Egypten har försökt öka spannmålsproduktionen i samband med att kriget i Ukraina har minskat den globala tillgången på vete. Foto: Amr Nabil/TT

Rysslands invasion av Ukraina har fått en lång rad konsekvenser för omvärlden – däribland en förväntad minskning av biståndet till världens fattigaste länder. Nu varnar FN:s livsmedelsprogram för att den globala hungerkrisen kan förvärras kraftigt på grund av det fortsatta kriget.

Mängder av civila har dödats och flera stora städers centrum, samt skolor och vårdcentraler, har förstörts sedan Rysslands anfallskrig inleddes i februari. Men kriget har även lett till en ökning av försvarsutgifterna i Europas länder, medan biståndet till utvecklingsländerna beräknas minska.

David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram, WFP, varnar dessutom för att ytterligare 44 miljoner människor i världen nu riskerar att drabbas av svält, samtidigt som Ukraina har stora lager av spannmål som inte kan exporteras.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp