Kultur #39/2022

Dager­man­priset till belarusisk demo­krati­aktivist

Ett plakat med texten Free Kalesnikava och ett porträtt av Stig Dagerman
Den fängslade demokratiaktivisten Maryja Kalesnikava tilldelas årets pris till minne av Arbetarens legendariska redaktör Stig Dagerman. Foto: Christoph Soeder/TT, Scanpix

Årets Stig Dagermanpris tilldelas den fängslade belarusiska musikern och demokratiaktivisten Maryja Kalesnikava. Priscermonin sker traditionsenligt på Laxön i Älvkarleby nu på lördag.

Det prestigefyllda priset till minne av författaren, journalisten och Arbetarens tidigare kulturredaktör Stig Dagerman har delats ut varje år sedan 1996. I år går det till den fängslade belarusiska musikern och demokratiaktivisten Maryja Kalesnikava. Det här, enligt juryn, ”för hennes enastående mod i kampen för den enskildes demokratiska rättigheter mot den kriminella malten och en stat som i stället för att skydda sina medborgare, dömer och fängslar dem”.

– Det kändes ganska självklart trots att vi varje år får in många förslag på pristagare. Men det var enkelt att komma överens den här gången, säger Bengt Söderhäll från jurygruppen som varje år utser vinnaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga