Inrikes #39/2022

”Sveriges hantering av Turkiets påtryckning avgörande”

Jens Stoltenberg tar emot Sveriges Nato-ansökan
Linus Hagström är professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan. Han menar att den socialdemokratiska vändningen inte är lika halsbrytande som den kan tyckas på pappret. Foto: Johanna Geron/TT, Anders G Warne

Sverige har ansökt om Nato-medlemskap efter 200 år av neutralitets- och alliansfrihetspolitik som genomlevde både andra världskriget och det kalla kriget. Men vad ändrades egentligen? Och hur avgörande var Rysslands invasion för Socialdemokraternas vändning? Arbetaren har pratat med Linus Hagström, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

På tisdagen skrev Sverige under den formella ansökan om medlemskap i Nato. Det markerar slutet på en utrikespolitik baserad på en officiell linje om neutralitet och alliansfrihet som rått i 200 år. Trots medlemskap ska Sverige för den skull inte ge upp sin självständiga utrikespolitik, lovade Magdalena Andersson återigen under måndagens riksdagsdebatt om frågan.

Men det är ett löfte vars sanningshalt kan avgöras redan innan medlemskapet är ett faktum, säger Linus Hagström, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan. Den avgörande frågan är hur långt Sverige är berett att justera sin kritik mot Turkiets behandling av den kurdiska oppositionen. Som Arbetaren med flera medier rapporterat har Turkiet bland annat krävt utlämning av kurder för att godkänna svenskt Nato-medlemskap.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga