Utställning #37/2022

Litium – botemedel för en bipolär tid?

Ökat behov av batterier i elektronik som datorer, mobiltelefoner och bilar har gjort att industrier av olika slag i rasande fart styrt om till litiumutvinning ur sjön Salton Sea, Kaliforniens största sjö - nu en döende plats. Foto: Marcio Jose Sanchez/TT

Författaren och kulturskribenten Jan-Ewert Strömbäck har besökt utställningen Litiumtiden som pågår på Haninge konsthall. Konstnären David Larsson vill spegla vår tids bipolaritet – med att berätta om mirakelmetallen litium.

En dag i New York City noterar jag hur många av Manhattans fotgängare plötsligt stannar till vid Bryant Park, den västra sidan, nära sjätte avenyn. Ty där uppenbarar sig en man, närmare tre meter hög. Jätten, som blickar ut över 40:e gatan, är en staty i brons och föreställer José Bonifacio de Andrada e Silva.

Denna berömdhet har gått till historien som hjälte i Brasiliens självständighetsrörelse mot Portugal. Men han är inte lika känd för det han en gång åstadkom i Stockholms skärgård. Han gjorde, som det brukar heta, avtryck. I Utö järnmalmsgruva blev det ett avtryck i bokstavlig mening; bitar av en bergart lämnade hål efter sig. Bonifacio hittade år 1800 det bladformade mineralet petalit. 17 år senare skulle världen, när två svenska kemister analyserat fyndet, få vetskap om ett grundämne som så småningom blev en landvinning mot bipolär sjukdom.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga