Inrikes #36/2022

Protester mot Nato på gator och torg

Ett demonstrationståg mot Nato längs Bergsgatan i Malmö, torsdagen den 5 maj. Foto: Johan Nilsson/TT

Allt fler partier ställer sig bakom ett svenskt Nato-medlemskap. Om Socialdemokraterna säger ja till att gå med i militäralliansen så kan Sverige vara medlem redan till hösten. Men det finns motstånd. De senaste dagarna har flera demonstrationer ägt rum runt om i landet.

Den ryska invasionen av Ukraina har väckt frågan om ett svenskt medlemskap i Nato. Utav riksdagens partier är det endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet som säger nej till ett Nato-medlemskap. Socialdemokraterna har meddelat att partiet ska ska fatta ett beslut om hur de ställer sig i frågan söndagen den 15 maj. Om Socialdemokraterna säger ja kommer det att finnas en klar riksdagsmajoritet för att Sverige ska gå med i militäralliansen.

Frågan splittrar, inte minst inom Socialdemokraterna där partiets kvinnoförbund gått ut med att de är emot ett svenskt Nato-medlemskap. De senaste dagarna har protester mot Nato ägt rum - och fler demonstrationer är planerade runt om i landet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga