Inrikes #31/2022

Ytterligare företag tillämpar inte Elektrikeravtal

Verisure stäms i AD igen
Flera fall av avtalsshopping har drabbat Elektrikerförbundet sedan strejkrätten inskränktes 2019. Foto: Jonas Eriksson, Axel Green

I februari förra året tecknade larmföretaget Larmtec Patrol motvilligt avtal med Elektrikerna. Men precis som i flera andra fall som Arbetaren rapporterat om tillämpas det inte eftersom det tecknades efter Unionens avtal. Nu stämmer Elektrikerna bolaget för avtalsbrott.

Arbetaren har tidigare rapporterat om åtminstone fem fall där företag valt bort Elektrikernas kollektivavtal till förmån för andras, så kallad avtalsshopping. Två av de involverade företagen är franchisetagare i Verisure-kedjan. Men problemet visade sig vara än större. I själva verket tillämpades inte Elektrikerförbundets avtal på något av de 15-talet företagen i koncernen. Nu stämmer förbundet ett annat företag under Verisure-paraplyet, Larmtec Patrol AB, i Arbetsdomstolen för kollektivavtalsbrott. 

Rent formellt handlar stämningen om att företaget konsekvent betalar lön i efterskott i stället för i förskott och att företaget inte lämnat ut bland annat tidsredovisningar trots att facket begärt det. Båda frågorna är reglerade i det hängavtal som företaget har med Svenska Elektrikerförbundet, SEF, sedan den 4 februari 2021. Därför stäms nu företaget för avtalsbrott med skadeståndskrav på sammanlagt 150 000 kronor.  

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga