Inrikes #30/2022

Ingen hittills fälld för jobb trots covid

Fallet i hovrätten gällde en timanställd vars chef uppmanade henne att gå till arbetet trots sjukdomssymptom. Foto: Johan Nilsson/TT

Att gå till jobbet trots positivt covid-resultat eller i väntan på testsvar kan vara ett brott. Men hittills har få åtal väckts och ingen har fällts. Efter friande hovrättsdom och nedtrappat krisläge minskar sannolikheten för en fällande dom.

Under covid-pandemin uppmärksammades flera fall av anställda som, av olika anledningar, gått till jobbet trots påvisad covid-smitta eller i väntan på provsvar. Agerandet kan ligga till grund för att dömas för ”framkallande av fara för annan”. Men hittills har inga fällande domar meddelats och efter att ett uppmärksammat fall friades i både tingsrätt och hovrätt har flera åtal kommit att läggas ned i förtid, skriver Arbetet. 

– Domen visade att ett pcr-prov inte är tillräckligt för att veta att man är smittbärande. Då kan man inte säga att man exakt vid tillfället när man var på jobbet och träffade en omsorgstagare verkligen hade en smitta som var överförbar, säger kammaråklagare Åsa Hiding till tidningen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga