Utrikes #28/2022

De pekas ut efter slakten i Butja

En kvinna ser ut över gården där minst två civila dödats av ryska styrkor i staden Butja. Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Ukrainas underrättelsetjänst har nu publicerat en lista med 1 600 namn på de ryska soldater och befäl som misstänks ligga bakom slakten av civila i staden Butja. Något som innebär att jakten på de skyldiga trappas upp.

Minst 300 civila ska ha torterats, våldtagits och mördats bara i Butja, förstaden strax utanför Kiev. Många bedömare oroas över att liknade scener utspelar sig på andra flera håll i Ukraina där den ryska armén fortfarande har kontroll. Nu väcks försiktiga förhoppningar om att de skyldiga ska kunna hittas och på sikt dömas i den Internationella brottmålsdomstolen.

– Utredningar av de här brotten handlar om att knyta en händelse till en enskild person och plats och det är inte helt lätt i den situation som nu råder. Samtidigt tror jag absolut att vi förr eller senare kommer att se rättegångar både i nationella domstolar och i internationella domstolar. Det här är ingenting som kommer att glömmas bort och det kommer att få konsekvenser, säger Marika Ericson som är chef vid Centrum för operativ juridik och folkrätt på Försvarshögskolan till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga