Inrikes #5/2022

Statsministerns städare tar hjälp av facket

Magdalena Andersson till vänster och Emil Boss till höger
– Cyniska arbetsgivare har använt hennes utsatta status som papperslös för att tvinga henne att arbeta under fruktansvärda villkor, säger Emil Boss, facklig sekreterare på Stockholms LS av SAC.  Foto: Anders Wiklund/TT, Iso Lindh/Arbetaren

Vilka arbetsvillkor skymdes av beskrivningen kring statsministerns papperslösa städare som säkerhetshot? Års erfarenheter av hård exploatering, säger syndikalistfacket Stockholms LS som nu driver hennes ärende. Enligt nya uppgifter var hon direktanställd av det företag som Magdalena Andersson anlitade. Lönen, var svart i handen.  

Det fackliga ärendet är prekärt på många sätt. Utöver det faktum att Stockholms LS:s medlem, i media känd som statsminister Magdalena Anderssons städare, hamnat i centrum för en mediestorm är hon också inlåst i väntan på avvisning. Det är ett race emot klockan att tvinga flera av hennes tidigare arbetsköpare att ersätta henne för, vad facket kallar, år av ”fruktansvärd exploatering”. De har också hjälpt henne att anmäla en tidigare arbetsköpare för brottet människoexploatering.

– Hon har blivit lurad och utnyttjad av flera olika städfirmor i Stockholm. Cyniska arbetsgivare har använt hennes utsatta status som papperslös för att tvinga henne att arbeta under fruktansvärda villkor, säger Emil Boss, facklig sekreterare på Stockholms LS av SAC. 

Städaren, en ung kvinna från Nicaragua, omhändertogs den 21 december förra året av polis utanför statsministerns hem i Nacka utanför Stockholm. Hon är inte misstänkt för brott, men saknar arbetstillstånd och har fått ett avvisningsbeslut. 

– Det är ett fantastiskt land och jag känner mig säker över att jag inte ska hotas och förföljas som jag gjorde i mitt hemland. Men att leva som papperslös är väldigt svårt när man söker jobb och bostad. Det finns de som utnyttjar en, säger kvinnan till Expressen som avslöjade härvan.

Hennes arbetsköpare, städfirmans vd som tidigare dömts till fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, har uppgett i flera medier att kvinnan var inhyrd från ett annat företag och att hon inte skulle städa i huset. Enligt uppgifter till Dagens Arbete stämmer det inte. I själva verket var hon direktanställd av den firma som statsministern anlitade, hon var där för att städa och det var inte första gången. Hos firman var arbetstiderna och nettolönen inte lika illa, men den var svart.

Emil Boss har armarna i kors och tittar rakt mot kameran
Emil Boss, facklig sekreterare på Stockholm LS Foto: Iso Lindh/Arbetaren

– Det stämmer överens med vår bild. Det fanns ingen underleverantör. Det var svarta pengar i handen direkt från firman, en låg oskattad lön, säger Emil Boss. 

De villkor som kvinnan ska ha arbetat under är egentligen inte förvånande för Emil Boss. De är typiska för många av de ärenden som Stockholms LS har drivit under de senaste åren. 

– Det betyder att bolaget fakturerar minst 350 kronor men har personalkostnad på en hundralapp eftersom de inte betalar sociala avgifter och skatt. Det är arbetsmarknadskriminalitet och osund konkurrens, säger han.

Vi har också hjälpt henne att polisanmäla en av arbetsgivarna för människoexploatering eftersom förhållandena var så fruktansvärda. 

Emil Boss, facklig sekreterare på Stockholm LS av SAC

Men firman som anlitats av Magdalena Andersson är inte den enda som utnyttjat kvinnans position och är inte heller den värsta. Stockholms LS har kallat till förhandling med flera av hennes tidigare arbetsköpare, däribland den firma som statsministern anlitat. 

– Det blir som vanligt. Det blir förhandlingar med bolagen och ett försök att kräva ut hennes korrekta timlön retroaktivt. Vi har också hjälpt henne att polisanmäla en av arbetsgivarna för människoexploatering eftersom förhållandena var så fruktansvärda. 

Statsminister Magdalena Andersson har i flera medier förnekat att hon känt till att firman hon anlitat anställt papperslösa och att firman uppgett att de har kollektivavtal. Hon har också meddelat att hon nu har brutit med företaget.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga