TV #2/2022

”Vi har inte råd med testerna”

7-novemberrörelsen, som främst organiserar arbetslösa, utlyste demonstrationen på Plebiscito-torget i centrala Neapel. I videon berättar demonstranter om sin situation för Arbetaren.

Demonstranter i Neapel samlades på tisdagen för att protestera mot avgifterna på munskydd och covid-tester i Italien. Väntetiderna till vårdcentralernas kostnadsfria provtagning är långa och många arbetare i Italien måste betala ur egen ficka för att kunna gå till jobbet.

Smittspridningen ökar i Italien precis som på andra håll i Europa. Sjukhusen i Neapel överbelastade och trots att en stor del av befolkningen är vaccinerad, sprider sig det nya omikron-viruset i samhället.

De italienska pandemireglerna krävde tidigare att anställda inom alla branscher ska visa upp ett så kallat ”green pass”, en sorts covidbevis, eller ha ett negativt covidtest som inte är äldre än 48 timmar för att få arbeta. Sedan den 1 januari får ovaccinerade personer överhuvudtaget inte arbeta, och förlorar därmed lönen.

I Italien finns möjlighet till gratis provtagning genom ASL, som koordinerar de italienska lokala vårdcentralerna, men väntetiderna är långa och därför måste många arbetare betala för snabbare testning ur egen ficka. Arbetslösa hamnar i en extra utsatt position, då de ofta inte har råd med provtagningen. INPS, Italiens motsvarighet till försäkringskassan, betalar inte längre smittbärarpenning för de som kommit i kontakt med viruset och måste sätta sig i karantän.

7-novemberrörelsen, som främst organiserar arbetslösa, utlyste demonstrationen på Plebiscito-torget i centrala Neapel. Foto: Julia Lindblom
7-novemberrörelsen, som främst organiserar arbetslösa, utlyste demonstrationen på Plebiscito-torget i centrala Neapel. Foto: Julia Lindblom

– Tusentals arbetare måste själva betala för testen för att vara säkra på att inte vara smittade om de kommit i kontakt med covid-19. PCR-testen kostar två år in i pandemin minst 70 euro. Under julhelgen har många också haft svårt att träffa äldre anhöriga utan att göra ett självtest. Många köper då snabbtesten för 15 euro, som inte alltid ger tillförlitliga resultat, säger Giuseppe d’Alesio, facklig representant för basfacket SI Cobas som deltar i demonstrationen.

Michele Apicella, aktivist i 7-novemberrörelsen Foto: Julia Lindblom
Michele Apicella, aktivist i 7-novemberrörelsen Foto: Julia Lindblom

Det var 7-novemberrörelsen som organiserar arbetslösa i Neapel som utlyste demonstrationen på Plebiscito-torget i centrala Neapel. 

Michele Apicella, 50 år, är en av initiativtagarna.

– Idag befinner vi oss i en pandemi. Vi är alla vaccinerade och tror att vetenskapen kan rädda liv, men vi måste ändå betala testerna själva nu när smittspridningen ökar. 15 euro för ett snabbtest och ett PCR-test för upp till 1500 kronor. De vill att folket ska betala för den här krisen, säger han och fortsätter:

– Igår var jag med min vuxna dotter på vårdcentralen och de sa att hon inte fick göra ett test på sju dagar. Läkaren skickade senare ett meddelande och sa att hon skrivits upp på väntlistan. Men hennes chef sa till henne ”om du inte har med dig negativt PCR-test, som du betalat själv, så kommer du inte tillbaka till jobbet.”

Antonio Montella, före detta arbetare på Fiat Foto: Julia Lindblom
Antonio Montella, före detta arbetare på Fiat Foto: Julia Lindblom

Antonio Montella arbetade tidigare på bilfabriken Fiat och menar att situationen är svår för familjer, som ibland måste lägga flera tusen kronor i månaden på självtestning.

– De arbetslösa blir extra utsatta i den här krisen, och har ofta inte råd med testerna. Folk samlas i hundratals i milslånga köer utanför apoteken, fastän man säger att trängsel ska undvikas på grund av smittspridningen. 

Sara Monti är 20 år och studerar litteratur på universitetet Federico Secondo i Neapel. Hon deltar i demonstrationen tillsammans med flera andra unga studenter som inte har råd med tester. 

Sara Monti, student Foto: Julia Lindblom
Sara Monti, student Foto: Julia Lindblom

– Tack vare ett stipendium är jag lyckligt lottad som har råd att plugga under pandemin, men många av mina klasskamrater har behövt lämna universitetet för att snabbt hitta jobb. Inte heller vi studenter har råd att betala för den här krisen, säger hon. 

Under julhelgen rapporterade såväl Frankrike som Italien rekordmånga bekräftat smittade med covid-19. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga