Intervjun #100/2021

“Min film är en storskalig katastrof-koreografi”

"Det har blivit ännu tydligare under pan­demin hur avstånden mellan samhälls­skikten ökar och tillgången till en så grund läggande sak som sjukvård på sina ställen har blivit till en lyxvara.” Det säger Michel Franco, regissör till Sverigeaktuella New Order. Foto: Joel C Ryan

Den Cannesprisade regissören Michel Franco skildrar hur hemlandet Mexiko slits itu av klassklyftor och korruption i sin senaste film. För Arbetarens Jakob Åsell berättar den bioaktuelle filmskaparen om arbetet med den dystopiska nära-framtidsvisionen New Order.

Michel Franco har gjort sig känd som en regissör som inte skyr obekväma och brännande ämnen. Det internationella genombrottet Smärtgränsen (2012) skildrar de förödande konsekvenserna av internetgenerationens mobbningsverktyg i ett stramt drama vars dramatiska upplösning lämnade biopubliken kippandes efter andan.

Chockeffekten präglar även bioaktuella New Order som målar upp en mörk bild av regissörens hemland där en bemedlad och korrupt elit leker med elden genom att vända resten av samhället ryggen. I öppningsscenen överraskas gästerna på ett glamouröst överklassbröllop i Mexico City av att beväpnade inkräktare plötsligt klättrar över lyxvillans murar samtidigt som upplopp utbryter på stadens gator.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga