Utrikes #97/2021

Nedstängd belarusisk nyhetssajt fortsätter att rapportera

Journalisten Katsiaryna Barysevich dömdes i våras till fängelse för att ha publicerat en artikel som påstod att en demonstrant hade dött av en huvudskada tillfogad av poliser under en av de stora protesterna som bröt ut efter presidentvalet 2020. En version som gick emot de officiella redogörelsen av händelsen. Då arbetade hon för nyhetssajten Tut.by, som belarusiska myndigheter stängde ned i maj i år. Foto: Sergei Sheleg/ TT

Tillslagen mot Belarus oberoende medier har på senare tid tvingat flera redaktioner att stänga. Många journalister har valt att lämna landet – men fortsätter att rapportera om situationen i hemlandet.

På senare tid har sex redaktioner i Belarus tvingats upphöra med verksamheten av oro för medarbetarnas säkerhet.

En av dessa är landets största oberoende nyhetssajt, Tut.by, som tvingades stänga i maj efter att myndigheterna genomfört ett tillslag mot redaktionen och hemma hos några av medarbetarna. Femton anställda greps och uppges sedan dess sitta gripna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga