Kommentar #94/2021

Med hopp om ny respekt för kultur­sektorn

Jeanette Gustafsdotter, ny kulturminister i Magdalena Anderssons regering. Foto: Studio Emma Svensson

Museiverksamheten har inte varit i framkant under de senaste årens nedstängningar, men det finns aktörer som slipar sina knivar kring politisk censur av vår gemensamma kulturhistoria – och framtid. Den nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter har erfarenhet från den arenan.

Den nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter, jurist och journalist, direkt hämtad från jobbet som Generaldirektör för Sveriges museer, har erfarenhet att diskutera vår gemensamma historia och kraven på icke-censur kring den.

I februari 2020 invigde hon Norrköpings stadsmuseums utställning "Medlöperi och motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu". Dagen efter invigningen hade någon placerat en väska utanför museet med grovt antisemitistiskt innehåll. Några veckor senare polisanmäldes utställningen av Sverigedemokraterna, som har flera mandat i Norrköpings kommun, för ett utställt pressklipp i utställning med rubriken "SD-politiker utreds för inlägg på nazistsajt". Ärendet lades ned direkt men bråken trappades upp.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga