Radar #87/2021

Demokratiser­ing av den lokala ekonomin

Local City Growers, en del av Evergreen Cooperatives, är ett grönsaksodlande arbetarkooperativ i Ohio. Foto: Tony Dejak/AP/TT

I den amerikanska delstaten Ohio har ett storskaligt initiativ av arbetarägda företag med syfte att gynna lokalsamhället utvecklats. Johannes Nilsson skriver om vilka lärdomar som går att dra av Clevelandmodellen.

När vi talar om ett system bortom kapitalismen stöter vi på så höga barriärer att vi får för oss att det enda sättet att överstiga dem, är med hjälp av ideologins monumentala språkbruk. Men mycket av förslagen på konkreta strategier som ideologierna måste erbjuda för att fånga vårt intresse, har inte sällan nötts ut av utopisk abstraktion som stundtals lämnar en med intrycket att den enda funktionen ideologierna numera fyller för den kollektiva viljan till förändring, är att hålla en gnista av drömsk revolutionsanda vid liv, eftersom man innerst inne ändå vet att det är kört.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.