Signerat #80/2021

Ge FIFA och Qatar rött kort

Johan Apel Röstlund, reporter. Foto: Axel Green

Det kommande herrfotbolls-VM i Qatar är nytt bottenrekord i uruselt omdöme av en redan genomrutten elitidrottsvärld. Nu behövs det handling från spelare, ledare, sponsorer och publik. För ingen kommer kunna säga att de inte visste om de slavförhållanden som råder i det lilla emiratet vid Persiska viken.

Med en fantastisk högerspark strax utanför straffområdet skruvar Alexander Isak in 2-0 mot Kosovo i vad som måste varit ett av de vackraste fotbollsmålen som gjorts av en svensk landslagsspelare på väldigt länge. Nationalarenan i Råsunda strax norr om Stockholm kokar och innan lördagskvällens match är över gör Sverige ytterligare ett mål och vägen mot VM ligger, åtminstone när de här raderna skrivs, fortfarande öppen. Läget ser minst sagt bra ut för Janne Anderssons lag som stundtals imponerat i kvalet.

Men segern lämnar också en bitter eftersmak av blod och brutal död efter sig. Med snart ett år kvar till avspark i Qatar har, hittills, omkring 7000 migrantarbetare dött på arenorna och de väldiga byggarbetsplatserna i landet där slav-villkor fortfarande råder och där bristen på mänskliga rättigheter är i det närmaste total.

Det internationella fotbollsförbundet FIFA:s beslut att ge herrfotbolls-VM till det lilla emiratet vid Persiska viken har kantats av mutskandaler och korruption.

Trots löften om reformer är allvarliga övergrepp och tvångsarbete fortfarande vardag, enligt bland annat Amnesty International.

På få andra platser i världen råder sådana omänskliga arbetsförhållanden och fattiga migranter tvingas leva i misär under det så kallade Kafala-systemet där arbetsköparen har fullständig kontroll över de utnyttjades liv och där de små utlovade lönerna inte heller alltid betalas ut. Trots löften om reformer är allvarliga övergrepp och tvångsarbete fortfarande vardag, enligt bland annat Amnesty International. Qatar är en slavstat där bollen och de stora pengarna snart sätts i rullning på allvar.

Människorättsorganisationer, fotbollsfans och fackföreningar har protesterat. FIFA har vägrat att lyssna. Att elitidrotten är genomrutten är knappast någon nyhet men frågan är om inte det kommande Qatar-VM är ett nytt bottenrekord i uruselt omdöme.

Ord och fördömanden räcker inte längre. Det behövs handling. Från spelare, sponsorer, övriga aktiva, tv-bolag och publik. Civilkurage för att bojkotta skiten. Att inte ställa upp. Ge FIFA och skurkstaten Qatar rött kort och lägg inte en spänn på det väldiga evenemanget nästa höst. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara.

Som det är nu kommer matcherna spelas på de dödas kroppar, bokstavligt talat en kollektiv begravning när det borde varit fest. Om de svenska spelarna väljer att blunda och inte agera hoppas jag det går åt helvete i kvalet. För ingen kommer kunna säga att de inte visste. Vittnesmålen och rapporterna om läget i landet är redan så många.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Läs Magasinet!

 

Läs vårt senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.